Avatar uživatele
salsa verde

Jak na rýži?

jak nejlíp uvařit rýži? nemyslím tu ve varných sáčcích. někdo vaří na sporáku, někdo v troubě, s kořením, bez… jak to děláte vy?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? elektrikář, Gwen před 5210 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Žena vaří rýži v papiňáku s vynikajicím výsledkem.
Na trošce tuku zesklovatí cibulku,přidá ve studené vodě opranou a okapanou rýži v poměru 250 g na 4 dl horké vody,zamíchá, posolí a trošku popepří a nechá vařit po dobu 4 minut v papiňáku(od bodu varu).Pak stáhne s plotny a nechá chvilku dojít(než samovolně spadne víko papiňáku.Rýže je sypká a moc dobrá.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
verka

Připravuji rýži v troubě. Do varné misky dávám 2,5 více vody než kolik je rýže. Může se přidat hřebíček. Ale takovou dobrou jako dělají v čínských nebo vietnamských restauracích ji nedokážu.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
zdeny

Tak tento recept je do mikrovlnky ale úplně BOŽSKEJ 🙂 , FAKT !!!
Máme ho doma vyzkoušený a léta praktikovaný.
220g rýže , 1/2 lžičky soli , 15g másla , 550g vařící vody
Do mísy ( skleněného hrnce ) dejte rýží , neproplachujte FAKT 🙂 , sůl a máslo a zalijte vařící vodou . Zakryjte a vařte na 100% 3 minuty . Ztlumte na 50% a vařte 12 minut , 1× zamíchejte . Zakryté nechte 15 minut stát . Načechrejte vidličkou a podávejte . Rýži používame jakoukliv a je tak dobrá že se dá jíst i samotná , určitě ji zkuste . DOBROU CHUŤ

Zdroj: velká kuchařka pro mikrovlnné trouby

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Gwen

Asi mám nejméně pracný recept pro spěchající. Ale neselže, vaří se jako těstoviny. Dám vařit nejméně třičtvrtě hrnce osolené vody s novým kořením a celým pepřem, za varu tam vsypu suchou rýži rovnou ze sáčku, zamíchám, po začátku varu zamíchám znovu a přiklopenou mírně vařím cca 15 minut – chce to vylovit si vidličkou jednu dvě rejžičky a skousnout. Když je akorát, stačí slít přes cedník, hodit zpět do hrnce a na pět minut přikrýt poklicí. Hotovo, můžete servírovat.

Dobrou rýži dle Číňanů můžete udělat pouze z jasmínové rýže, kterou k tomu používají oni. Dá se u nich koupit a je to prostě něco jiného. No, u nás v paneláku bydlí Číňani na patře a jejich kuchyně vydává tak obludný smrad, že bych od nich nevzala do pusy vůbec nic, ani suchou rýži. I ta tady při vaření hrozně smrdí.

Obyčejná rýže, která se lepí, se neslepí, když ji před zalitím vodou mírně osmažíte do sklovita na trošce oleje. Pozor, rýži na olej dáváme suchou, nepranou, a budeme míchat!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
atriplex

Na 1 díl rýže, 2 díly vody. Osolenou vodu s hřebíčkem uvedu do varu, nasypu rýži a na pomalém ohni vařím tak dlouho, dokud je v hrnci na dně cca 1 cm vody. Pak odstavím a nechám cca 10 minut dojít. A je hotovo!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
elektrikář

Byl jsem na opravě v čínské restauraci. Baví mně vaření tak jsem okukoval.Na rýži mají rýžovary, něco jako friťák z víkem nalejou vodu přidají rýži osolí a časový spínač vypne když je hotovo.Vaří ji na trochu lepkavo aby šla jíst hůlkami.Nebo jí na sucho opraží až začíná žloutnout.2 díly vody 1 díl rýže cibulka a 3 hřebíčky lžíce oleje. 10 minut prudce vaří 10 minut nechají odstát pod poklicí a je hotovo.V závodce jí vařili ve velkém polévkovém kotli. Po uvaření lovili do cedníku jak podběrákem, mněl stejné rozmněry. Dali do pekáče oschnout do trouby.Chuť rýže ovlivňuje také odrůda, a z jaké je oblasti.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek