Avatar uživatele
quentos

Jak se liší různé druhy těstovin bez příchuti? Jde skutečně jen o jiný tvar?

Nebavím se teď o rozdílu vaječné/bezvaječné nebo s příchutí vs. bez příchuti.
Například mi připadaly vždy chutnější špagety než kolínka nebo fleky. Je to jenom sugesce? Díky.

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? iceT, zjentek, da ny, Filip84, cappuccino před 4 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Filip84

Hej, ano i ne. 🤷‍♀️😂

Asi tak: Checos to asi bude připadat divné, ale těstoviny mají rozličný tvar proto, protože se mají používat k jiné úpravě. To za prvé.

Za druhé: těstoviny se nepolévají omáčkou, ale se s omáčkou smíchají v misce, a pak nandaj na talíř / do misky. Když to sníš, na dně by mělo zůstat tolik omáčky, abys ji vytřel jedním kouskem chleba, tj.: málo. Nemá to v ní plavat! 😅

Tak linguine, spaghetti, bucatini (makarony), capelini atp., tj. dlouhý nudle, jsou určeny k tomu, že se smíchají s omáčkou, dají na talíř, vážou na sebe dobře omáčku.

Ditalini, chifferini, fusilli, penne, gemelli, cavatappi, gomiti, farfalle, atd., jsou malé, slouží jako vložka do polévky, k zapékání atp. Omáčku vážou jinak – logicky – mají jiný tvar, jsou dutý (některý), atp.

Vysloveně polévkový nudle jsou coviglie piccole, peperino, spaghetti tagliati (buď klidný, to jsou normální vlasový nudle! 😂), stelline, atp. Z toho nic moc víc, než vložku do polévky, nevymyslíš.

Lasagne jsou placatý nudle, určený vysloveně k zapékání.

Pochop, Italové mají nudle pořád, v pondělí, úterý, ve středu, ve čtvrtek i v pátek. A v sobotu, aby byla změna, tak taky. 😅 Aby to nebylo fádní, a protože taky historie, tak jich existují stovky druhů.

Ke každým se hodí jiná omáčka – spaghetti se k ragout nehodí, třeba. Pak máš ty těstovinový hnízda, těstoviny vysloveně na plnění.

Tak, asi, nejde úplně o sugesci, spíš Ti chutnaj víc ty, který se zrovna k tvý omáčce více hodí. Ale u všech platí: čím víc je ta nudle drsná, tím víc Adidas! Musí vázat omáčku!

Jo, a ještě něco úplně jiného: nudle má být uvnitř tvrdá, když se podává. Jakože ne nedovařená, ale musíš to „jádro“ cejtit na zkus. Checos nudli rozvaří na sračku. To má dvojí effekt: 1. je to neskutečně těžký jídlo a 2. je to hnus, nedá se to žrát! 😅

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
cappuccino

Sugesce to asi neni, protoze opravdu kazde chutnaji jinak. Mne napriklad nechutnaji makarony (ty ani moc nekupuju), ale zato spagety mi chutnaji vzdycky, pokud jsou uvarene al dente. Pak mi jeste chutnaji testoviny „la ruota“ – je to tvar jako kolo od vozu. Ty jsou ale mene zname a nemaji je vsude!
A ted uz vim, co budu varit o vikendu:)
Diky!

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
da ny

Ono také záleží na značce výrobce (pak obvykle stejné složení).
Kupuji hodně těstoviny a někdy i obyčejné pšeničné
(s vejci nebo bez), vývají levnější.
Nejraději mám však těstoviny semolinové (bývají tužší
a vyžadují delší dobu varu, podobně, jako tarhoňa).
Všimla jsem si, že špagety (někdy marně hledám makarony
a v našem obchodě, mívají jen 1 druh, stejně tak linguine),
jsou nejčastěji, z těch kvalitnějších = ze semolinové mouky.

Semolina je sice také pšenice, ale tvrdozrná (ne ten "vyšlechtěný,
bílý bakelit, proti kterému se tak brojí) a tedy zdravější.
Ze semoliny se právě vyrábí ty kvalitnější těstoviny.

Flíčky, nudle do polívky, kolínka a vrtule (málo stočené, žádný, pěkný vrut
😉 ), bývají často z bílé pšeničné mouky (pro Pohlreicha je to shit).

V jednom obchodě u nás (dovoz z ciziny), mají stále jen
semolinové těstoviny a chuť mají stejnou (špagety, těstovinová rýže
i nudle do polévky, kroužky /malé sekané potrubí/, vřetena). Všechny jsou za
35 Kč/500g.
https://www.i­gut.cz/piacelli-testovinova-ryze-no-77-500g/

línka už několik let nekupuji.
Všelijaké ty roury a sekané potrubí také ne.
Ani hnízda mne nenadchly.
Ale je i možné, že špagety vašemu oku, chuti i hlavě,
více lahodí 😉

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
elkon

Složení máš popsáno na obalu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Lurius

To je stejný jako u chleba, stejný suroviny ale různý poměr a zpracování

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek