Kmín se vyskytuje všude, je levný a aromatický. Je součástí denního chleba. Češi přidají kmín i do guláše. Myslíte si, že je tak zdravý? Zrnka jsou hodně ostrá, když se nerozemelou nebo nerozkoušou.
Zajímavá 7Pro koho je otázka zajímavá? jjsemtujak, annas, paul1, marci1, Kepler, aliendrone, MasterGames před 1841 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Kmín je jedno z mých nejoblíbenějších koření. Sypu jím slané pečivo, dávám i do míchaných vajíček. l. Neuvádím zelí, maso, kde je užití běžné.
Pro zajímavost!
"Kmín – podle archeologických vykopávek používali toto koření už i naši předci v době kamenné. Lze tedy říci, že jde o opravdu původní české koření. Je ale samozřejmě rozšířené po celém světě. Má pozitivní účinky na trávení a proto se přidává do jídel, která nadýmají.
Pěstování českého kmínu se nyní zabývají hlavně na Vysočině a
Jesenicku. V České republice má i chráněné označení původu –
“Český kmín”.Navíc je to původné české koření."
https://eshop.ramdam.cz/recepty-2/tradicni-ceske-koreni/
Ale také používám římský kmin = černucha). Je to jedna bylina, která
má nejvíc léčebných účinků.
Do jídla moc nepřidávám, , protože tento kmín í je aromatický. Koupila
jsem si olej, který si pravidelně lně dávám jen tak na lžilčku před
jídlem.
6Kdo udělil odpovědi palec? vagra, jepik, paul1, independent, aliendrone, Ametyst
před 1841 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ale jo, používá se hodně. Stejně jako majoránka, pepř, paprika. Já mám paletu poněkud širší – tymián, bobkový list, nové koření, kari, čili a další jen sporadicky.
5Kdo udělil odpovědi palec? jjsemtujak, paul1, marci1, aliendrone, Ametyst
před 1841 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
neřekla bych, že ho milují víc než ostatní koření, ale je to české koření (tedy historicky dostupné všem i „chudině“) a kmín zdravý je…např. do brambor je skoro nutností, protože by měl odstraňovat solanin…také pomáhá trávení, proto se přidává třeba na husu…a jeho škrábavost? – můj manžel kmín nesnáší, protože „leze“ do zubů, takže používám mletý kmín a je klid 🙂
4Kdo udělil odpovědi palec? marci1, Kepler, aliendrone, Ametyst
před 1841 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Součástí chleba je kmín mj. proto, že působí proti nadýmání.
2Kdo udělil odpovědi palec? aliendrone, marci1
před 1841 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Někdo kmín přidává téměř do všeho, jiný kmín moc
„nemusí“.
Já jej používám jenom do chleba a na brambory.
2Kdo udělil odpovědi palec? aliendrone, Ametyst
před 1841 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Řekla bych, že kmín a pepř nechybí v žádné české domácnosti (která doma vaří) a nenechává si jen přivézt pizzu). Používám celý i drcený. 🙂
2Kdo udělil odpovědi palec? aliendrone, Ametyst
před 1841 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Více asi ne, ale je fajn. BTW – on se kmín nedává do guláše? :o Tak aliendrone ho tam DÁVÁ (třebas myslivecký guláš si bez kmínu NEDOVEDU představit), větší část drcenou, ale celá semínka tam nesmí chybět. Stejně jako když se vaří brambory atd. Jestli je zdravý nwm, ale určitě je dobrý. Jediná záhada kolem něj pro mne je ta mánie s římským kmínem – mně moc neuchvacuje (ale nic proti) a nechápu, co na něm ostatní mají. Ale co už, jsem aliendrone, mně toho přijde podivného… ;) :D :D
0 Nominace Nahlásit |
Ano, používá se v diametrálně větším množství, a téměř do všeho, což není v jiných kuchyních běžné. Já ho sním, na chlebu, jinak ho doma vůbec nemám a nepoužívám.
0 Nominace Nahlásit |
Já tak trochu opožděně odpovím. Nedávno byl v TV, tuším u pana Šípa herec Jan Jiráně, který sbírá použité kmíny. Každý ten kmín musí mít doprovodný popis, kde byl před vybráním a z čeho byl vybrán. Jestli kmín miluje, to tam myslím neříkal, ale asi ano.
0
před 1249 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Kmin pravidelne vyhrava anketu o nejhnusnejsi koreni. A je pravda, ze krome ceske kuchyne se skoro nikde nepouziva. Je proste hnusny, vetsina lidi ho nesnasi. Mozna proto je ceska kuchyne v zahranici tak neoblibena. Je fadni, chutove nezajimava a muze za to mimo jine prave zabiti vsech chuti neustalym nesmyslnym pridavanim kminu do vseho. Ve svete se oproti nam nedava do brambor, hub, peciva, zeli natoz na maso, to by melo byt dokonce trestne, takze proc to delat? Nema to zadne opodstatneni a navic ta hnusna chut. Naopak jina skvela koreni se u nas pouzivaji malo nebo ustrasene po spetkach. V zahranici naopak ve velkem. Proto zadne nase jidlo nikdy ve svete nezaujalo, zatimco vetsina zahranicnich kuchyni ano. Pouzivejte skvely tymian, rozmaryn, oregano, kurkumu, koriandr, muskatovy kvet, badyan, jalovec, hrebicek, kardamom nebo rimsky! kmin. Je toho tolik skveleho a pak i z fadni ceske kuchyne vytvorite neco lepsiho. Pouzivanim otresneho kminu do vseho ji naopak delate jeste horsi.
0
před 723 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
aliendrone:
Římský kmín se používá při přípravě exotických jídel, například
indické kuchyně nebo chili con carne. Má úplně jinou chuť než „náš“
kmín a není vhodné jej zaměnit.
Ametyst>>> Tak to jsem rád, že Maďar NEJSEM. I tak jich tu máme celkem dost (myslím) a pokud připočítám Tatary a Mongoly, tak bych nosil dříví do lesa! ;) :D :D
🙂 Ale Luděk Sobota děkoval Tatarům a Mongolům. 🙂 Vždycky se řežu smíchy: https://www.youtube.com/watch?v=7JxyP-A17YE
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |