Avatar uživatele
anonym

Jasmínová rýže

Jak se vyrabi ci pestuje…proste vse,dekuju

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 5477 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Lencis

Dlouhozrnná rýže, původem z Thajska. Originální název je Khao chao. Před vařením jsou zrnka lehce průsvitná, po procesu vaření zbělají a působí nadýchaným dojmem. Připravujeme ji jako běžnou dlouhozrnnou rýži, jen do vody nepřidáváme sůl. Má jemné aroma, chutí nám může připomínat ořechy. Výborně se hodí jako příloha k jídlům, která se inspirují thajskou kuchyní, k rybám, kořeněným jídlům – s těmi se výborně doplňuje a vytvoří tak skvělou kombinaci hlavního chodu nebo večeře.

Jasmínová rýže je velice podobná rýži basmati, ale má velice lepivou strukturu. Kromě toho, že má žlutohnědou barvu a ovesnou vůni, snižuje hladinu cholesterolu.

Kde je její domovina?

Používá se nejčastěji v čínské či thajské kuchyni a v Thajsku se také pěstuje, hlavně na severu, kde jsou výjimečné vlastnosti půdy v kombinaci se subtropickým klimatem. To dává vzniknout jedinečnému jasmínovému aroma této rýže.

Někdy by se mohlo zdát, že jasmínová rýže je ovoněná jasmínovou vůní či jinak upravená. Není to pravda. Při vaření voní po jasmínových květech, ale to je zcela přirozená vůně zrníček. Podobně voní i rýže basmati a někomu to ani nemusí připadat jako jasmín, ale třeba jako vůně zralého obilí či ovsa.

Každá rýže obsahuje hodně škrobů a hodnotných vitamínů a minerálů. U této thajské dobroty je navíc prokázán vliv na snižování cholesterolu v krvi.

Vyzkoušejte třeba smaženou jasmínovou rýži. Stačí vám i zbytek rýže z druhého dne, osmažíte na oleji cibulku, přihodíte rýži a dáte tam jedno vajíčko. Necháte ztuhnout a promícháte. Obměny jsou různé, přihodit můžete zeleninu či maso.

Nebo ji vařte se špenátem jako rizoto, vznikne báječná pochoutka.

U nás ji „vyrábí“ např. Vitana, viz odkaz.

Zdroj: http://www.sen­zanakup.cz/ry­ze-jasminovaloupa­nadlouhozrnna-.html

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek