Pokud nevíte, jak v obchodě vybrat tu správnou rýži a ztrácíte se
v cizokrajných názvech různých odrůd, tak vám náš článek jistě
trochu přiblíží problematiku rozdělení rýže.
Rýže je jednoletá, asi 1 až 2 metry vysoká bylina s dlouhými úzkými
listy. Květenství této byliny mohou být velká 30 až 50 cm. Jednotlivé
kultivary rýže se liší především místem původu. Existují rýže
kalifornské, čínské, italské, indické, thajské, japonské,
pákistánské, filipínské a mnoho jiných.
Základní dělení rýže
Rod rýže se dá rozdělit na rýži setou a rýži horskou. Rýže setá je
logicky nejrozšířenější, ale je náročná na zavlažování.
Nejkvalitnější odrůdy jsou vhodné provaření a obsahují vysoký podíl
škrobu. Oproti tomu horská rýže není tak náročná na zavlažování a
mnohde se pěstuje bez závlahy. Výnosy tohoto druhu jsou však nižší a zrno
není tak kvalitní.
Dělení rýže podle zrna
Zrno rýže je tvarované velmi různě. Jsou zrna podlouhlá, oválná až
kulatá, krátká a dlouhá. Od tvarů pak plynou názvy odrůd: dlouhozrnná,
krátkozrnná, kulatozrnná. V dnešní době se však klade velký důraz na
značku a kvalitu. Proto si zde uvedeme několik nejznámějších a
nejlepších odrůd, se kterými se poměrně běžně setkáme v našich
obchodech.
Rýže Basmati
Tato „princezna mezi rýžemi“, jak se jí říká, se používá
v typických indických jídlech. Je to dlouhozrnná rýže s velice výraznou
vůní. Roste kromě Indie také v Pákistánu a Íránu, kde vždy jeden rok
„stárne“, aby se rozvinula její plná vůně s oříškovým
nádechem.
Rýže Arborio
Kulatozrnná, perličkovitá rýže, která po uvaření vytváří krémovitou
hmotu. Je to tím, že velmi hojně vstřebává vodu. Z této rýže
připravují Italové svá pověstná rizota. Tato rýže se pěstuje
především v Itálii. Na její uvaření budete potřebovat 18 minut a
rýže bude napovrch jemná a uprostřed pevná – al dente.
Rýže Jasmínová
Jasmínová rýže je velice podobná rýži basmati, ale má velice lepivou
strukturu. Tato voňavá rýže se používá nejčastěji v čínské kuchyni
a pěstuje se v Thajsku. Kromě toho, že má žlutohnědou barvu a ovesnou
vůni, snižuje hladinu cholesterolu.
Rýže divoká – planá
Planá rýže, to jsou ve skutečnosti semena severoamerické vodní trávy.
Její zrna jsou dlouhá a tmavá. Obsahuje vysoké množství vitamínu B a
používá se do salátů ve směsi s basmati.
Bhútánská rudá rýže
Starověká krátkozrnná rýže pěstovaná ve vysoké nadmořské výšce
v himalájském pohoří na území Bhútánu. Rýžová pole jsou zde
zavlažována tisíc let starým viaduktem, který přepravuje kvalitní vodu
bohatou na stopové prvky. Tato rýže má příjemnou ořechovou vůni, jemnou
texturu a červenohnědou barvu.
Rýže Carnaroli
Řekneme-li slovo rizoto, většinu z nás napadne rýže Arborio. Existuje
však druh rýže, který podobně jako Arborio dobře vstřebává vodu a je
tedy vhodný pro přípravu al-dente rizot. Ano, právě rýže Carnaroli může
Arboriu směle konkurovat. Tato krátkozrnná rýže se pěstuje také
v Itálii, je bílá, baculatá a při vaření ještě více zbuclatí. Pokud
nevíte, jakou rýži kupujete ve vašem supermarketu, věnujte při jejím
nákupu větší pozornost zde vyjmenovaným druhům. Zjistíte, že cena se zas
tak neliší, ale kvalita je opravdu znát.
Zdroj: http://clanky.vareni.cz/druhy-ryze/
6Kdo udělil odpovědi palec? Elk, elektrikář, iceT, Mad, chudst, Ing.internet
před 4808 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
zde si přečti
http://www.zbynekmlcoch.cz/informace/texty/jidlo-strava/rozdil-mezi-ryzi-parboiled-basmati-natural-jasminovou-a-patna-druhy-ryze
já mám nejraděj dlouhozrnnou a kulatou
4Kdo udělil odpovědi palec? elektrikář, iceT, chudst, beer
před 4808 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ryze existuje pres 8000 druhu, jak jsem se prave docetl zde http://www.viviente.cz/ryze/ :)
Z toho take vytahl:
Kulatozrnná škrobovitá bílá rýže, tradičně používaná k přípravě italského rizota.
=======================
Aromatická rýže, která má ořechovou vůni, vynikající chuť a světlou strukturu.
=======================
Po uvaření téměř průsvitná, velmi lepkavá, tradičně používaná k přípravě sushi a mochi (japonský rýžový koláč).
=======================
Dlouhozrnná aromatická rýže s měkkou strukturou, která je k sehnání jak hnědá, tak bílá.
=======================
Pěstuje se v Himalájích, má červenou barvu a ořechovou chuť.
=======================
Rýže sladké chuti s lepkavým povrchem, která vařením získá fialovou barvu.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |