Nechci Vám brát iluze, ale ...... Pokud se však podívám na kvalitu
potravin, někdy si říkám, že bych chtěl dát ochutnat svým dětem to, co
se tu před těmi dvaceti léty jedlo.
Nabídka potravin, které jsou teď v obchodech,je skutečně rozmanitá. Na
straně druhé se za touto „rozmanitostí“ skrývají jen různé barevné
obaly a krabičky, které obsahují prakticky totéž. Mnoho potravin, které
bychom si dovedli sami vyrobit, se vozí přes půl Evropy a zátěž exhalacemi
a znečisťováním životního prostředí je větší, než jejich samotná
užitná hodnota a vliv na zdraví.
Do roku 1994 platily v Československu ještě z dob minulého režimu
zákonné normy, které nedovolovaly, aby klobásy obsahovaly mouku, aby jogurty
obsahovaly škrob atd. atd.
Tyto normy byly zrušeny a v Česku začala doslova džungle. Potraviny jsou
dnes samá náhražka. Kravský tuk je nahrazován tukem rostlinným
(sójovým). Mléko, které je nápadně podobné emulzi na chlazení
obráběcích nožů, se nesrazí, nejde z něj udělat domácí jogurt.
Ale stojí 8,90 Kč. Nekupte to!Jogurty nejsou jogurty, je to jogurtová
hatlapatla, do které je narván škrob nebo želatina, aby toho bylo víc. Jsou
v tom usmrceny mikroorganismy.Ale stojí to 4,90 Kč. Nekupte to! Sýry nejsou
sýry, ale náhražky, v nichž je mléčná bílkovina nahrazena bílkovinou
rostlinnou (sója) anebo škroby. Zmrzliny či šlehačka, ty se též nepotkaly
s mlékem, dělá se to všechno z umělých náhražek.I v dražších
zmrzlinách, které jsou deklarovány, jako mléčné či dokonce smetanové, je
pouze odstředěné mléko a zmrzlina je „zkvalitněna“ tukem
rostlinným.Ani kvalita některých másel není nic oslnivého, je to
nastavováno vodou!Většina čokolád, prodávaných v našich obchodech,
nejsou čokolády, ale čokoládové imitace plné levných náhražek. Mezi
tyto náhražky patří karabový prášek, který se vyrábí ze
svatojánského chleba, jímž se ve Středozemí krmí ovce a velbloudi.České
párky jsou dnes z většiny plněny sójou, moukou nebo separátem. Co je to
drůbeží separát? Z kuřete se vyjmou prsa a stehna, která se prodají
zvlášť. Zbytek – tedy kůže, kostra, hlavy i se zobáky, krky, pařáty
a vnitřnostmi se rozmixují, přecedí, obarví na červeno a přidávají se
do párků a klobás, v případě párků do 40,– Kč za 1kg tvoří se
sójou, chemikáliemi, céčky atd.jejich hlavní složku. Kdo kupujete
dražší párky a nemáte je přímo z nějaké malé porážky, nejásejte.
Tyto molitanové masokostní moučky se dnes přidávají i do dražších
párků. Jak jsme však byli ubezpečeni Informačním centrem bezpečnosti
potravin, z tvrdého strojního oddělování při výrobě separátu (SOM –
strojově oddělené maso) se získá velmi jemná masová pasta složená
z částic menších než 1 mm, takže nehrozí žádná újma na zdraví.
Akorát, že to žereme!(Pro zajímavost – separáty se vyráběly
i dříve, sušily se a používaly se jako krmivo pro dobytek. Toto se
vyrábí i dnes.Aby tento světle bledý šurvajs získal pěknou červenou
barvu, narve se tam chemie.Pro potlačení nežádoucích pachů ze separátu
samozřejmě existují různé chemické sajrajty.
Náhražkové prefabrikáty dnes pronikají i do takových výrobků, které
vypadají navenek jako salámy či šunka. Různé bůčky a slanina je dnes
vyráběna zejména z přerostlých polských prasat, která mají jinou
strukturu masa, než prasata česká, která jsou více masitá a jejich bůčky
obsahují více masa. Na polských bůčcích, které se k nám jako přebytky
dováží je samé sádlo, ale nekupte to. Je to bílý a bílé maso je přece
dietní! Hovězí maso, které obchodníci kupují od jatek jako maso z krav za
pár korun, je prodáváno jako kvalitní maso z mladých býčků.
Ani milovníci ryb nemusí být ušetřeni podvodu. Máte rádi kraba? Může se
vám stát, že to maso deklarované jako krabí, je z tresek. Do chleba se
dnes přidávají pomleté zbytky starého chleba a pečiva, které se předtím
neprodalo. Stroje tyto zbytky, (které se dříve dávaly prasatům nebo se
prodávaly za nižší cenu jako krmný chleba pro domácí užitkové
zvířectvo), semelou a směs je dále upravována. Přidají se speciální
směsi s enzymy, pak se míchá těsto atd. atd. a na druhém konci vyjede
upečený chleba. Nevadí, že obsahuje sezam nebo mák a nebo lněné semínko.
Takové krásné ohnisko civilizačních chorob a alergií.Navíc se neustále
snižuje podíl žitné mouky z dřívějších 45% na 20%. U rohlíků se
neustále snižuje hmotnost, ale i obsah tuku, (který zajišťoval
křupavost), až na polovinu. Z rohlíků se stává gumová hmota, která
druhý den ztvrdne a chleba je bez chuti.
Kečupy a hořčice nejsou hořčice, je to voda s moukou nebo se škrobem, ve
které je s bídou
10% skutečného kečupu nebo skutečné hořčice. Dnes už se na některých
„kečupech“ vyskytuje na druhé straně malý název „kečupová " či
"rajčatová omáčka.“ Tyto blivajzy se v regálech tváří jako kečupy,
ale viděly rajčata leda tak z rychlíku. Maso, zejména dovezené, je
„nastavováno“ vodou, která je do něho injekčně vpravována. Do
některých masných výrobků je pro změnu zase injekčně vpravována levná
sójová bílkovina. Konzervy obsahují blíže nespecifikovanou hmotu, která
nemá s kousky dobrého masa, které jsme nacházeli v socialistických
konzervách, nic společného. Landšmít, který se dřív vyráběl z masa a
dal se nakrájený opéct nad ohněm, je dnes nedefinovatelný prejt z kůží
a šlach slepený obarveným škrobem, který se vám buď po napíchnutí na
klacek rozpadne nebo nad ohněm rozteče.Lečo s klobásou již dávno není ta
dobrá zelenina s klobásou, ale to lečo vypadá, jako by už jednou prošlo
žaludkem a ta „klobása“ je sójová. Hovězí a
vepřové maso ve vlastní šťávě nezřídka obsahuje i polovinu
rozmixovaných kuřecích kostí a kůží, které se dříve mlely
v kafilérkách na masokostní moučky pro zvířata. Ty „kvalitnější“
konzervy obsahují kůže, takže když tato pochoutka na talíři zchladne, lze
ji úspěšně použít jako lepidlo. Paštiky a pomazánky jsou nastavovány
škrobem, moukou a drůbežími separáty. Prošlé maso ze supermarketů je
očišťováno octovou vodou, nakládáno do marinád a podáváno jako
specialita
k letnímu grilování. Různé saláty jsou zakonzervovány tak, aby
vydržely, ale skutečnou majonézu viděly leda tak z rychlíku. Dorty a
dezerty jsou vyráběny z náhražek, stejně jako různé oplatky a tyčinky.
Sirupy nejsou vyráběny z ovoce, ale jedná se o vodu z cukrem, ve které je
ovocná příchuť.Z českého piva se povětšinou staly europatoky
univerzální chuti vyrobené v systému CKT/HGB, který „přeskakuje“
klasické zrání a dokvašování v ležáckém sudu. Univerzální bývají
i následky požití těchto chemikálií – rektální zvracení čili
sračka. Skalní pivaři dnes přecházejí na 11°° pivo, které má aspoň
trochu úroveň dřívější desítky. Některá šumivá vína se nedělají
tradičním zráním, ale vyrábí se jako sifón. Víno, které má úroveň
vín krabicových, se nasytí CO2 a prodává se v regále jako
„šampáňo.“
Vzadu na vinětě se lidé s dobrým zrakem mohou dočíst, že se jedná
o perlivé víno." A dalo by se pokračovat.Pokud si někdo myslí, že když
si koupí dražší výrobek, či dokonce výrobek značkový, že je zaručena
vyšší kvalita, je na omylu. I značkové výrobky, prodávané v rámci
celé Evropy, jsou v Česku vyráběné z náhražkových surovin. Zmrzlina
Magnum, která stojí stejně v Česku i Španělsku, se v EU vyrábí
z mléka, v Česku z levnějších rostlinných tuků.Takových a různých
dalších šmejdů žereme stále více a více, ale nezoufejme, bude hůř.
Podíl výrobků se stále vyšším obsahem náhražek bude růst. Takové
chuťovky, jako např. „dietní“ drůbeží hamburgry, které se skládají
z poloviny z drůbežího separátu a z druhé poloviny z vepřových
kůží, jsou jen začátkem dalších inovací. Složení výrobků, které se
uvádí na jejich obalech, bude psáno stále menšími a menšími písmeny,
aby si ho už nemohli přečíst ani ti, co mají zrak v pořádku. Čekají
nás doby, kdy budeme doslova „žrát“ takové potraviny, jaké známe
z francouzského filmu Křidýlko nebo stehýnko, přičemž autoři se budou
inspirovat českým filmem „Návštěvníci,,
kteří jedli amarouny. Zatím jíme potraviny, které vypadají jako
tradiční, ovšem jejich náplň je „božská“ (jen Bůh ví, co v tom
je!).
Samozřejmě, že se dají koupit i dobré potraviny.Párky, které obsahují
maso, jogurty bez želatin a škrobů, křupavé rohlíky, co vydrží do
příštího dne, kečupy z rajčat apod. Je to však luxus! Ano, to co bylo za
socialismu standardem a normou je dnes luxusem. Stát bohužel dělá
v dnešní době na lidech určitou formu podvodu, týkající se jejich
spotřebního koše, potažmo životní úrovně. U potravin se sice vychází
z jejich hmotnosti, nikoliv však kvality. V Německu si takový bordel
výrobci dělat nedovolí. I levné výrobky tam mají svoji úroveň, např.
nejlevnější špekáček za 1,45 euro obsahuje 70% masa, v Česku za stejnou
cenu koupíte „špekáček,“ který obsahuje pouze 27% masa.Česko se
v posledních letech stalo popelnicí či odpadkovým košem Evropy.
JUDr. Jaroslav Janeček advokát, rozhodce při Hospodářské a Agrární komoře ČR správce konkurzní podstaty u Obchodního oddělení Městského soudu v Praze člen Syndikátu novinářů
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 16Pro koho je otázka zajímavá? anonym, hanjimka, vagra, GM, elektrikář, Kerberus, johana 56, hanulka11, BandiOl, hanny 2, Jose1f, dougie, suaeda, anonym, redy, anonym před 5021 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Pane Dudu,víte kolik zeleného se dá jíst –
pampelišky,lebeda,sedmikrásky atd. Ale i zde může být chemie,jedině
snad z vlastní zahrady…
Vážně,třeba máslo v obalu,na němž je vyobrazena kráva,má nejhorší
kvalitu. Máslo,jehož se zbavují v EU a dávají je nám.Je to smutné.Jenže
ani dražší potraviny nejsou zárukou kvality,i kjdyž … jenže všichni je
nemohou kupovat.Co ale zbývá???
0 Nominace Nahlásit |
Bohužel, na to nejde dost dobře odpovědět. Svým způsobem lze jen závidět těm, kteří mají možnosti si základní potraviny vypěstovat sami. Bohužel nastavené podmínkky pro zemědělství jsou takové, že i tuto činost je nutno dotovat z jiných příjmů, jinak by se neuživil. A nabízené biopotraviny jsou nehorázně drahé, mnohdy již od pohledu pochybné jakosti.
0 Nominace Nahlásit |
Z toho důvodu nejím maso
Doplňuji:
Je mi z toho špatně a to si nepředstavuju co všechno je v paštice
Upravil/a: dougie
0 Nominace Nahlásit |
Musím bohužel souhlasit. Dnes koupit solidní kvalitní potravinu je
veliký problém.
Shrnu to do pár bodů:
PRVOVÝROBA – největší chudáci zemědělci nemají takové dotace jako
v sousedních zemích. V poslední době hit „farmářské trhy“
POTRAVINÁŘI – tvrdí, že je obchodní řetězce tlačí do konkurenčních
nižších cen. A tak nakupují suroviny venku a nebo kvalitu nahražují
(soja, škroby atd).
PRODEJCI – malé soukromé krámky prakticky nejsou (zlikvidováni
v min.režimu, v Polsku a Maďarsku bylo za komunistů povoleno drobné
živnostenské podnikání) a obchodní řetězce prodávají většinou to co
venku nikdo nechce a nám tvrdí jak je vše nej. a lžou.
0 Nominace Nahlásit |
Já bydlím na malém městě,kde jsou asi 2 pekárny,v okolních
vesnicích jsou chovatelé dobytka,kteří dávají maso k porážce
sousedícím jatkám…Zeleninu kupuji pouze v maloobchodě,kde vím,že je od
zdejších pěstitelů nebo si zajdu na trh.Dávám přednost značce Klasa A a
tak podporuji České výrobce potravin.Lze využít i prodejny se zdravou
výživou…
Je pravda,že maso od řezníka je dražší,ale kvalitnější a neplatím za
plastový obal.
Souvisí to i s globalizací a je jen na nás jestli to budeme bojkotovat a
nedávat příležitost obchodním řetězcům se tady roztahovat.Je to o tom
zastavit se a dát si práci přemýšlet o tom,jestli se mi vyplatí koupit za
pár kaček nějaké nahrážky na úkor zdraví nebo zvednu zadek a oběhnu
pár dobrých maloobchodů s kvalitním zbožím. V tomto případě,který
popsat dudu se jedná o kvantitu a kvalita našeho života se stává
historii.To následně nahrává farmaceutickým společnostem a z této
problematiky se stává uzavřený kruh.
0 Nominace Nahlásit |
Dudu, ty ses ale rozjel! Mám štěstí, že celá moje rodina je skoro úplně soběstačná, co se potravin týká, pokud jde o vepřové a drůb. maso, vejce, brambory, ovoce a zeleninu i výrobky z nich, tj. různé paštiky, masové pomazánky, lančmít, masové konzervy, domácí uzené maso a slaninu, párky a klobásy, to vše z našeho vlastního masa. To maso vyroste z námi vypěstovaného obilí a brambor. Hovězí maso koupím jen občas v družstevní prodejně, kde je zaručený jeho původ – místní zeměd. družstvo má svoji vlastní porážku. Místo hnusných olejů vaříme a smažíme na našem dobrém sádle a nikdo mne nepřesvědčí o tom, že řepkový olej z pole 10× postříkaného proti plevelům a škůdcům je zdravější. Dělám si svoje zeleninové saláty, kečupy, protlaky a další, ten kupovaný rostlinný olej používám jen když dělám majonézu z domácích vajec. Bohužel každý tyto možnosti dnes nemá.
0 Nominace Nahlásit |
Ahoj Dudu, je to zajímavý přehled jedů, obsažných v našem současném jídelníčku. Ale nejde mi na rozum, jak to, když konzumujeme takové jedy, že se délka života v naší zemi prodlužuje? Proč se musí prodlužovat věk pro odchod do důchodu, když by stačilo jen trochu těch jedů do potravin přidat a hned by bylo po problému s důchodovou reformou? Místo toho se ale průměrný věk našich občanů prodlužuje. Není to paradox?
0 Nominace Nahlásit |
Ahoj Josefe, ptáš se jak je možné že se prodlužuje délka života? Podívej se do nemocnic, domovů důchodců a podobných institucí. Lidé tu nežijí, často jsou jen uměle udržováni v „živém stavu“, krmeni ještě větší s*ačkou než popisuje Dudu. Zachránila je moderní medicína, sebrala je hrobníkovi z lopaty, a teď tam leží, ani pohnout se nedokážou, natož se sami najíst nebo dojít na wc. Péče o tyto trosky je pojišťovnami velice dobře placená, tak se lékaři hezky otáčejí, aby ty chudáky udrželi naživu. Každý kdo někoho takového poznal potvrdil, že takhle zkončit nechce, že raději zemře. Vím že to zní možná ošklivě, ale člověk by měl mít právo zemřít. Nechci podporovat zabíjení formou eutanázie, to se dá lehce zneužít. Ale nevyléčitelně nemocní pacienti by měli raději důstojně dožít v hospicu, kde je nebude nikdo obtěžovat antibiotiky, infuzemi, nutit do jídla či pití atd, kde by měli i potřebnou duchovní podporu. Zapomíná se na to že lidé mají i duši která může trpět, i když je tělo „stabilizované“! Mělo by se více myslet na nemocné, co by chěli kdyby se mohli sami rozhodnout, a více podporovat vznik hospiců. Místa v těch stávajících nestačí!
0 Nominace Nahlásit |
Milá/ý Dančo84, máš v mnohém pravdu. Napadá mi ale, když dnes lékaři dokážou starého a nemocného člověka stáhnout hrobníkovi z lopaty, proč se o něho potom nedokáže postarat jeho rodina? Každý má právo zemřít důstojně, obklopený láskou svých nejbližších. Proč má člověk umírat v nemocnici, krmený s*ačkama? Jak bys chtěl/a jednou zemřít ty?
Drap | 1713 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 576 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |