Avatar uživatele
hanny 2

Jaká jsou tradiční polská jídla?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? hanulka11 před 5011 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
hanulka11

bigos, chlodnik,grochów­ka,žurek

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
krum

Předkrmy:
Smalec: opékaná slanina s cibulí, majoránkou a někdy s jablkem nebo sušenými švestkami. Podává se na chlebě a přikusují se okurky, oblíbený předkrm před hlavním jídlem.
Śledzie w śmietanie: slaneček v kysané smetaně, obvykle s cibulí.
Boczek ze śliwką: slanina nadívaná švestkami.
Tatar: tatarský biftek, narychlo usmažené mleté hovězí maso s cibulí a vaječným žloutkem.
Hlavní chody:
Eskalopki z cielęciny: telecí maso v těstíčku.
Polędwiczki wołowe: hovězí svíčková, často s houbovou omáčkou.
Ozór wołowy: doměkka dušené hovězí jazyky.
Sztuka mięsa w sosie chrzanowym: velká porce vařeného hovězího masa s křenovou omáčkou.
Zrazy zawijane: hovězí závitky nadívané slaninou, okurkami, cibulí, případně červenou paprikou, podává se s pikantní omáčkou.
Vepřové:
Golonka w piwie: tučné, ale velmi chutné vepřové koleno, někdy podlévané pivem, vždy se podává s křenem; velmi tradiční jídlo, původně pochází z Bavorska.
Karkówka: jemná vepřová svíčková, pečená nebo grilovaná.
Kotlet schabowy: tradiční vepřová kotleta obalovaná ve strouhance (chutný pokrm, který vás rozhodně nikdy nezklame).
Kiełbasa: velmi dobře chutnají na čerstvém vzduchu, s nakládanými okurkami a v kombinaci s pivem nebo vodkou; obzvláště doporučujeme zkusit bílé klobásky.
Żeberka w miodzie: smažená vepřová žebra s medem.
Polévky:
Chłodnik litewski: bílá polévka z červené řepy, podává se studená s vejcem natvrdo, původně pochází z Litvy.
Barszcz biały: hustá kyselá polévka z pšeničného škrobu s majoránkou, bramborami, někdy ochucená smetanou.
Barszcz czerwony: osvěžující polévka z červené řepy, podává se se zeleninou a kysanou smetanou nebo čistá s noky.
Żurek: kyselá polévka s bramborami, párkem nebo vejcem, někdy se podává ve vydlabaném bochníku chleba.
Krupnik: polévka s ječnými kroupami s trochou zeleniny a uzeného masa.
Kapuśniak: polévka z kysaného zelí.
Zupa ogórkowa: polévka z kyselých ukurek.
Zupa koperkowa: koprová polévka.
Rosół z kurczaka: vývar z pečeného kuřecího masa s nudlemi.
Zupa pomidorowa: rajská polévka, často s rýží nebo nudlemi.
Grochówka: hustá hrachová polévka.
Zupa grzybowa: houbová polévka, obvykle se smetanou.
Flaki wołowe: vývar z hovězích kostí a vnitřností.
Další masitá jídla:
Baranina: pečené nebo grilované jehněčí, velmi chutné, oblíbené zvláště v horských oblastech.
Klopsiki: sekaná, často se podává s rajskou omáčkou.
Bigos: velmi chutný pikantní dušený pokrm, připravuje se ze zelí a z velké porce různých druhů masa a klobásek; velmi tradiční jídlo, oblíbené zvláště mezi myslivci.
Dziczyzna: zvěřina, oblíbený je např. zajíc nebo bažant.
Fasolka po bretońsku: dušené fazole s rajskou omáčkou a párkem, levné jídlo.
Gołąbki: kapustové závitky plněné mletým hovězím masem a někdy i rýží, původně pochází z Litvy.
Kaszanka: grilovaná nebo pečená vepřová krev s pohankou, ve střívku ve tvaru klobásky.
Szaszłyk: velká porce masa grilovaná na rožni, původně kavkazský pokrm.

Zdroj: http://www.sta­ypoland.com/pol­ska_kuchyne.html

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
greycell

i jeszcze kremowa zupa z buraków, oj ale pyszne jedzonko!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Tedy nevím kdo toto překládal.Vždyť tam je spousta nesmyslů. Jen ten první název „smalec“ je v překladu SÁDLO" ! A třeba „flaczki wołowe“ jsou HOVĚZÍ DRŽťKY.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek