Avatar uživatele
e1232851@trb

Byly potraviny za komunistů kvalitnější než dnes?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? anonym, johana 56, hanny 2 před 3371 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Rommart

Můj osobní názor zní, že byly, nemůžu to tvrdit na 100%, protože jsme v té době nesledovali, zda je vše v bio kvalitě, rozhodně se nedělaly takové podvody jako v současné době v marketech, chemicky modifikované potraviny atd. Byly sice některé druhy hlavně ovoce podpultové, leč ostatní věci nebylo nutné cpát éčky, kdysi rohlík vydržel i do třetího dne a dal se jíst, chléb rovněž, a co se týče mléčných výrobků, jogurt byl jogurt a né stužená emulze nacpaná chemií, mléko bylo i v malém balení dostupné třeba na školách, dnes? Automaty s bagetama a skvělou Coca-Colou. A cena potravin? Dostupná i pro nejchudší vrstvy. A dnes?

Upravil/a: quentos

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Určitě byly.

Třeba takový tavený sýr, který měl dobu spotřeby max. 28 dnů a dnes to je až 5 měsíců! Proč takový časový rozdíl snad nemusím rozvádět. Jak píše uccello, ty rohlíky byly božské, křupavé a dnes ty gumáky se někde a někdy nedají žrát!

Dnešní rohlík je téměř kompletní chemická laboratoř, obsahuje totiž navíc regulátory kyselosti, kypřicí látky, emulgátory, enzymy… celkem více než třicet látek. Kdo a kde jste viděli z velkých pekáren stáčené rohlíky? U drobných pekařů jsou v nabídce. Ne každý má možnost si kupovat kvalitní pečivo. To samé je u masa a výrobku z něj. Vy musíte být opravdoví gurmáni, když chválíte ty současné výrobky. I když je u některých cena závratná, neznamená to, že jsou kvalitní. Stačí blbá reklama a lidi po nich jsou jako slepice po flusu. Když si vzpomenu na obyčejný kabanos, ať česnekový, hlavičkový, tečou mi sliny. Dnes je to opravdu kvalita. Nebo takový šunkový, hodonínský salám byl vyroben z masa… a dnes? My, starší, máme tu výhodu, že můžeme porovnávat. Nikdo mi nevyvrátí, že v době „temna“ nebyly kvalitnější potraviny, které se také vyvážely i mimo RVHP! O dnešní zelenině raději pomlčím.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
uccello

Řekl bych, že některé ano. Byl jsem sice dítě, ale nemůžu zapomenout na ty rohlíky, které si člověk mohl dát jen tak samotné a to nemluvím o másle a mléce.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hanny 2

Jj, babička mně kupovala např.telecí párky, které mi moc chutnaly a to telecí maso v nich opravdu bylo.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
lexx

asi ano, ceny byly jednotné (SMC) i když sortiment užší, dovoz prakticky žádný, soběstační a ochrana vnitřního trhu, pracovních míst, i deska koupíte kvalitu enemže ne pro všechny příjmové skupiny obyvatel, tož tak asi

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
gecco

Nebyly…
😉
Stejně, jako je pravdou, že dříve se neprodávaly takové hnusy, jako dnes – je i pravdou, že tak kvalitní potraviny, jako dnes, vůbec nebyly k dostání (a to ani v ESU nebo Tuzexu)…
___
Dříve jsi kupoval to, co v sámošce dostali – bez možnosti výběru.
Dneska si můžeš vybrat – jestli si koupíš kvalitu a nebo hnus…
😉

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ahold

Rozhodně ano.
Zejména uzeniny. Na všechno byly výrobní normy. Fungovaly podnikové i státní kontroly výroby. Od všech výrobců chutnal stejný výrobek stejně. Dnes-co výrobce, to jiná chuť (nechuť).
Dodnes vzpomínám na Turistický salám. Lahůdka 100gr 5,–Kč.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Nebyl takový výběr ale to na závadu nebylo !
Nicméně potraviny byly chutnější a mnohdy bez přídatných látek. Nicméně někdy se používaly přídatné látky, které dnes jsou omezeny, ale používají se stejně. Jiné se dnes používají ve velké míře.
Rohlíky byly voňavé a křupavé. Jo ručně točené rohlíky za 0,30 Kč.
Někdy zůstává rozum stát nad tím, že se to pekaři vyplatilo . Bochník chleba s parádní křupavou kůrkou.
Ručně točené rohlíky vymizely s nástupem automatizovaných pekáren. Následně se změnila i receptura což vedlo k té dnešní parodii na rohlíky.
U Lidla se dá koupit pečivo, které když ho dají do regálu je vynikající. Nicméně za 4 hod se již nedá jíst.
Což teprve loupáčky. V Č. Budějovicích se prodávala ochucená voda „deštěnka“. Dodnes jsem nic chutnějšího a osvěžujícího nepil.
Zajisté si pamatujete tehdejší tatranky, princezky romance, miňonky, eskymo za 0,50 Kč, játrovou paštiku, krájenou paštiku obalovanou ve špeku, hořické trubičky atd. Salámů bylo pár druhů, ale všechny velmi chutné.
Bílý jogurt ve skle nemá dodnes konkurenci.

To co se děje dnes, je lidská rozmařilost a nehorázné plýtvání, které příroda lidem i s úroky vrátí.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

kdo zažil tu dobu, tak musí říci, že ano. neznal jsem tehdy ani jeden výrobek, který by se nedal. není pravda, že si dnes můžete vybrat kvalitu. když vlezu do oddělení uzenin a budu chtít gothaj, tak jsou na výběr dva a jeden větší hnus než druhý, špekáčky to samé. za komanče se dal jíst i výrobní salám (dnes se vyrábí čistě z kůží a chemie a najdete ho ve všech salátech,např­.vlašský).co třeba vepřová konzerva, luncheon meat, který se dal opékat a nerozpadl se na kaši, takový se dnes nedá koupit. majonéza se vyrábí z gumy a škrobu

píšu z praxe, ne jen jako poživatel, ale jako někdo, kdo pracoval několik let v potravinářství a dost zkušeností jsem získal od kolegy, který měl potravinářskou průmyslovku. už tenkrát jsem kulil oči, co se jak dá a nedá

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
uccello

Pro cochee: To je možné, už si moc nepamatuju, jaký byl rohlík odpoledne. Jedl jsem je většinou k snídani. Nejde ale o to, jak dlouho vydržely, ale jak chutnaly. To byl úplně jiný level než dnes. Naposledy jsem si tu chuť připomněl na rohlících z Cvrčovické pekárny.

před 3371 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
cochee

Ale ano, s tím souhlasím. Čerstvý, křupavý – vynikající. Za čtyři hodiny nedobrá „guma“ 🙂

před 3371 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
cochee

Já se vám do toho nechcu míchat, ale s těma rohlíkama jste to napůl popletli, zvlášť Barbakan. Tak teď nevím, jestli to náhodou není syndrom vojna – že na prasárny se zapomene a pamatují se jen pozitivní věci. Protože čerstvý rohlík byl za komára opravdu výborný. Jenže za pár hodin ležení v sámošce byl gumový, odpoledne už to nic dobrého nebylo. Naopak dneska rohlík gumový není, ale daleko spíš ztvrdne. Otázkou u těch komunistických rohlíků je, jestli to byl „bug nebo feature“ – chyba nebo vlastnost 🙂

před 3371 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek