Avatar uživatele
Lucka1985

Recept na boršč

Scháním recept na pravý ruský boršč. Babička ho dělala a chutnal přímo výtečně. Já jsem ho dělala podle receptu, co jsem našla na internetu a nebylo to takové, jak ho dělávala babička. Poradíte?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 5617 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
miney777

Boršč od babičky Tamary
Porcí: 7
Doba přípravy: 45 min

Použité suroviny:
kořenová zelenina | červená řepa | cibule | vařené uzené maso | vepřové plecko | hovězí zadní | kysaná smetana | celý pepř | mletá paprika | masox | bobkový list | nové koření | koriandr | sůl | event | hladká mouka
Postup:
Nakrájíme řepu na kostičky (nebo malé řepy na půlky), dáme do misky a zalijeme trochou vody. Necháme řepu několik dní v teple, dokud nezkvasí a nepustí růžovou šťávu. Pak necháme v hrnci zesklovatět cibuli, přidáme kořenovou zeleninu a chvíli opékáme, přidáme maso nakrájené na kousky a znovu opékáme, pak přidáme papriku, poté zkvašenou řepu, ostatní koření, zalijeme vodou a přidáme masox. Vaříme, dokud není všechno měkké. Před koncem vaření přidáme kyselé či čerstvé červené zelí a ještě povaříme. Přidáme nakrájené uzené maso. Je-li polévka řídká, můžeme ji zahustit trochou mouky rozkvedlané ve vodě. Nalijeme do talířů, do kterých přidáme 1–2 lžíce smetany.
Podáváme s teplými pelmeni, pirožky, vdolky či lívanci.

http://recepty­.chytrazena.cz/po­levky/borsc-od-babicky-tamary-120445.html

Zdroj: http://recepty­.chytrazena.cz/hle­dat-recept/

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
alenka901

ten mám ozkoušený je výborný

Zdroj: http://recepty­.vareni.cz/pra­vy-rusky-borsc/

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Krugerka

Recept od: Budulínek Ingredience:
kořenová zelenina 200 g
cibule 1 ks
sterilovaná červená řepa 100 g
sůl
hovězí maso 400 g
tuk 30 g
kysané zelí 150 g
rajče 6 – 8 ks
zakysaná smetana 125 ml
brambory

Maso omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Maso vytáhneme a necháme zchladit. Pak jej nakrájíme na kostičky. Rajčata, spaříme, oloupeme, zbavíme tekuté dužniny a necháme je na pánvi pomalu dusit – rozvařit.

Kořenovou zeleninu a cibuli očistíme a nakrájíme na nudličky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky. Na pánvi rozpálíme tuk nebo olej a kořenovou zeleninu s cibulí a brambory orestujeme. Pak zeleninu přidáme spolu s řepou do vývaru z masa a uvaříme ji doměkka. Ke konci vaření přidáme zelí a krátce vše povaříme. Přidáme ještě rozvařená rajčata a maso a necháme naposledy prohřát.

K boršči podáváme na stůl zakysanou smetanu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
makyna

30 dkg hovězího masa, 30 dkg vepřového masa, 30 dkg uzeného masa, 2 klobásy, 20 dkg hlávkového zelí, 1 velká mrkev, 1 kořen petržele, 10 dkg kořene celeru, 20 dkg červené řepy, 1 velká cibule, 2 rajčata, 1 lžíce octa, sůl, pepř, celé nové koření, 3 bobkové listy, 1,5 l vývaru z masa, lžíce sádla, 2 větší brambory, 2 kostičky masoxu, smetana

Postup:

Nejprve si uvaříme maso doměkka v tlakovém hrnci. Vyjmeme jej a necháme vychladit na talíři. Do hrnce si dáme nakrájenou řepu, mrkev, petržel a celer na kostičky, osolíme, zalijeme trochou vývaru (z vařeného masa) a vaříme. Po chvilce přidáme bobkový list, pepř, nové koření, rajčata na kousky, sádlo, ocet. Asi po 10 minutách přidáme nakrájené zelí na nudličky, zbytek vývaru, masox, brambory na kostičky a uvaříme doměkka. Nakonec přídáme nakrájené vařené maso, klobásy na kolečka, lehce promícháme, prohřejeme a podáváme.

Na talíři si každý nalije do polévky smetanu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Janulka

400 g hovězích kostí

200 g předního hovězího masa

200 g vepřové plece

2 l vody

100 g šunky

100 g párků

200 g červené řepy

30 g rajčatového protlaku

5 lžic másla

200 g hlávkového zelí

100 g mrkve

100 g cibule

cukr, ocet, sůl, několik zrnek pepře

bobkový list, kysaná smetana

Kosti, maso a koření zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit. Červenou řepu nakrájíme na nudličky a dáme dusit společně s nudličkami mrkve a zelí na osmažený základ z cibule a rajčatového protlaku. Když jsou maso i zelenina měkké, přecedíme vývar do zeleniny. Do boršče přidáme maso nakrájené na nudličky, klolečka osmažených párků a nudličky šunky. Nakonec přidáme kysanou smetanu, kterou je možno podávat zvlášt'. Podle potřeby ochutíme octem a cukrem.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Attack-design

co nejvíce druhů mas – po 200gr. a kostí dát vyřit, přidat 300g kořenové zeleniny, 300gr řepy a kysaného zelí, a zahustit nakonec zakysanou smetanou, okyselit dle chuti

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek