Avatar uživatele
Karelcz

Je možné vyrobit silné pivo bez cukru?

Třeba tohle pivo http://www.ra­tebeer.com/be­er/piraat-105/3962/ obsahuje cukr. Stejně jako slabší česká piva. Přitom některé piva cukr neobsahují a jsou silná. Klidně 6%+. Typicky IPA.

Proč tam tedy je ten Cukr? Je to nějaký levnější způsob výroby anebo ne? Dokonce i české 12 mají v sobě cukr. Některé.(http://www.atlas­piv.cz/?page=de­tail&beer_id=256)

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? marci1 před 3416 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

Odpoveď byla označena jako užitečná

Výroba piva je složitý biotechnologický proces.
Základní surovinou jsou ječmen, který se podrobuje sladování , při kterém probíhá rozklad polysacharidů na zkvasitelné sacharidy ( cukry !!!).
Slad obsahuje 90% škrobu a 10% neškrobových polysacharidů. To jsou sacharidy ( cukry).
Druhou surovinou je chmel, který sám o sobě cukry obsahuje.

Z těchto surovin se připravuje mladina, která podle piva které má vzniknout,
obsahuje dané procento zkvasitelných látek (acharidů). Mladina pro 12 stupňové pivo má obsah zkvasitelných látek 12 %. Kvasný proces lze řídit tak , že se téměř veškerý cukr přemění na alkohol a vznikne tak pivo, které má vysoký obsah alkoholu a nízký obsah cukru.
U nealkoholického piva se zase vede proces tak, aby vzniklo co nejméně alkoholu, takže obsah cukrů je vyšší než u alkoholického piva. Navíc se alkohol někdy z piva odstraňuje.
http://pivnire­cenze.cz/7687-vyroba-nealkoholickeho-a-nizkoalkoholickeho-piva

Prostě pivo je kvasný produkt a kvašení bez cukrů jaksi neběhá.
Proces zkvašování lze řídit tak, že výsledný produkt má nízký obsah cukru či alkoholu.
Klasickou chuť piva lze ovšem získat pouze dodržováním starých osvědčených receptur, které cukr ve výsledném produktu vyžadují.

http://ucitel­chemie.upol.cz/ma­terialy/vkpch/vy­roba_piva.ppt

Upravil/a: mosoj

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Karelcz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

Ve zdroji je např. odpověď Pivovaru Svijany :
„Cukr při vaření piva používáme proto, že se snažíme vyrábět pivo tradiční, jaké bylo v minulém století před vstupem nadnárodních koncernů do našeho průmyslu. V té době byla surogace cukrem běžnou součástí technologického postupu a významným způsobem ovlivňovala charakter a pitelnost českého piva.“
Petr Menšík – sládek Pivovaru Svijany

http://www.pi­vovarsvijany.cz/in­dex.php/blog/12-priznivci-a-milovnici-svijanskeho-piva

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek