Třeba tohle pivo http://www.ratebeer.com/beer/piraat-105/3962/ obsahuje cukr. Stejně jako slabší česká piva. Přitom některé piva cukr neobsahují a jsou silná. Klidně 6%+. Typicky IPA.
Proč tam tedy je ten Cukr? Je to nějaký levnější způsob výroby anebo ne? Dokonce i české 12 mají v sobě cukr. Některé.(http://www.atlaspiv.cz/?page=detail&beer_id=256)
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? marci1 před 3416 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Výroba piva je složitý biotechnologický proces.
Základní surovinou jsou ječmen, který se podrobuje sladování , při
kterém probíhá rozklad polysacharidů na zkvasitelné sacharidy ( cukry
!!!).
Slad obsahuje 90% škrobu a 10% neškrobových polysacharidů. To jsou sacharidy
( cukry).
Druhou surovinou je chmel, který sám o sobě cukry obsahuje.
Z těchto surovin se připravuje mladina, která podle piva které má
vzniknout,
obsahuje dané procento zkvasitelných látek (acharidů). Mladina pro
12 stupňové pivo má obsah zkvasitelných látek 12 %. Kvasný proces lze
řídit tak , že se téměř veškerý cukr přemění na alkohol a vznikne tak
pivo, které má vysoký obsah alkoholu a nízký obsah cukru.
U nealkoholického piva se zase vede proces tak, aby vzniklo co nejméně
alkoholu, takže obsah cukrů je vyšší než u alkoholického piva. Navíc se
alkohol někdy z piva odstraňuje.
http://pivnirecenze.cz/7687-vyroba-nealkoholickeho-a-nizkoalkoholickeho-piva
Prostě pivo je kvasný produkt a kvašení bez cukrů jaksi neběhá.
Proces zkvašování lze řídit tak, že výsledný produkt má nízký obsah
cukru či alkoholu.
Klasickou chuť piva lze ovšem získat pouze dodržováním starých
osvědčených receptur, které cukr ve výsledném produktu vyžadují.
http://ucitelchemie.upol.cz/materialy/vkpch/vyroba_piva.ppt
Upravil/a: mosoj
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Karelcz Nahlásit |
Ve zdroji je např. odpověď Pivovaru Svijany :
„Cukr při vaření piva používáme proto, že se snažíme vyrábět pivo
tradiční, jaké bylo v minulém století před vstupem nadnárodních
koncernů do našeho průmyslu. V té době byla surogace cukrem běžnou
součástí technologického postupu a významným způsobem ovlivňovala
charakter a pitelnost českého piva.“
Petr Menšík – sládek Pivovaru Svijany
http://www.pivovarsvijany.cz/index.php/blog/12-priznivci-a-milovnici-svijanskeho-piva
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |