Avatar uživatele
zjentek

Co je to stolní víno?

Chápu správně, že by mělo jít o víno podávané běžně u stolu, ke stolování, stejně jako třeba stolní ocet anebo stolní olej, ale třeba dámu na večerní návštěvu bychom na takové víno zvát neměli?

(Přiznám se, že jsem z toho trochu v pasti, víte? Přestože dobře chápu třeba význam stolní lampy, tak takový stolní křen mi už dělá v centru logiky trochu potíže. Porucha je jistě na mém přijímači, to nevadí.)

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? Odpovědi.cz, annas, aliendrone, anonym před 1334 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Stolní víno je jeden druh vína.

"Vína rozdělujeme vína podle cukernatosti. Stolní, jakostní, s přívlastkem

Systém kategorizace vína v našem regionu se řídí především zmiňovanou cukernatostí hroznů a vychází z podobného systému, jako klasifikace vín v Německu nebo například v Rakousku. Celosvětově však existují i jiné klasifikace vín, které jsou často označovány jako vhodnější právě z toho pohledu, že v člověku neevokují, v případě neznalosti problematiky, určování kvality/nekvality dle názvu kategorie, do které víno spadá (například Kabinetní nebo Výběr z bobulí)

Evropská unie již v dnešní době název stolní víno neuznává a používá se pouze označení víno (na lahvi tak najdete například označení VÍNO ČERVENÉ SUCHÉ). Jedná se o nejnižší kategorii vín, pro kterou musí být splněna cukernatost hroznů minimálně 11° ČNM (český normalizovaný moštoměr). U této kategorie vín je zakázáno je označovat ročníkem, odrůdou či dalšími informacemi podobného typu (vinařská obec či oblast, trať nebo jiný zeměpisný název). Proč? Stolní vína je totiž možné vyrábět z hroznů, jejichž původ je nejen z ciziny, ale zároveň se může jednat i o hrozny, které nejsou primárně určeny pro výrobu vína. Abychom byli fakticky správní, hrozny mohou být z odrůd stolních, moštových nebo neregistrovaných.

Zároveň je možné tato vína doslazovat a chemicky stabilizovat. Toto označení může mít i víno s původem mimo ČR, toto však musí být na etiketě uvedeno. " atd.

https://webcache­.googleusercon­tent.com/sear­ch?q=cache:0vPMDWQ6KSgJ:­https://www.vi­nomapa.cz/jak-rozdelujeme-vina-podle-cukernatosti-stolni-jakostni-s-privlastkem/+&cd=1&­hl=cs&ct=clnk&gl=cz&cli­ent=firefox-b-d

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Jedná se o víno bez jakéhokoliv dalšího označení, nejnižší kvality. Může být vyráběno i z neregistro­vaných odrůd nebo směsí a nesmí být označováno názvem odrůdy, ani názvem vinařské oblasti.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?marci1 Nahlásit


Avatar uživatele
aliendrone

To je prostě kentus na mytí nohou, no. (není nutně nejhorší > viz „moravské sudové“, tím bych nohy pro jistotu nemyl, ale jako kyselinový odstraňovač vodního kamene dobrý) https://www.vel­kovinoteka.cz/roz­deleni-vin-v-cr-m40/ ;) :D :D

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Rilika25

Příspěvek smazán administrátorem.

před 1173 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek