Chápu správně, že by mělo jít o víno podávané běžně u stolu, ke stolování, stejně jako třeba stolní ocet anebo stolní olej, ale třeba dámu na večerní návštěvu bychom na takové víno zvát neměli?
(Přiznám se, že jsem z toho trochu v pasti, víte? Přestože dobře chápu třeba význam stolní lampy, tak takový stolní křen mi už dělá v centru logiky trochu potíže. Porucha je jistě na mém přijímači, to nevadí.)
Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? Odpovědi.cz, annas, aliendrone, anonym před 1334 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Stolní víno je jeden druh vína.
"Vína rozdělujeme vína podle cukernatosti. Stolní, jakostní, s přívlastkem
Systém kategorizace vína v našem regionu se řídí především zmiňovanou cukernatostí hroznů a vychází z podobného systému, jako klasifikace vín v Německu nebo například v Rakousku. Celosvětově však existují i jiné klasifikace vín, které jsou často označovány jako vhodnější právě z toho pohledu, že v člověku neevokují, v případě neznalosti problematiky, určování kvality/nekvality dle názvu kategorie, do které víno spadá (například Kabinetní nebo Výběr z bobulí)
Evropská unie již v dnešní době název stolní víno neuznává a používá se pouze označení víno (na lahvi tak najdete například označení VÍNO ČERVENÉ SUCHÉ). Jedná se o nejnižší kategorii vín, pro kterou musí být splněna cukernatost hroznů minimálně 11° ČNM (český normalizovaný moštoměr). U této kategorie vín je zakázáno je označovat ročníkem, odrůdou či dalšími informacemi podobného typu (vinařská obec či oblast, trať nebo jiný zeměpisný název). Proč? Stolní vína je totiž možné vyrábět z hroznů, jejichž původ je nejen z ciziny, ale zároveň se může jednat i o hrozny, které nejsou primárně určeny pro výrobu vína. Abychom byli fakticky správní, hrozny mohou být z odrůd stolních, moštových nebo neregistrovaných.
Zároveň je možné tato vína doslazovat a chemicky stabilizovat. Toto označení může mít i víno s původem mimo ČR, toto však musí být na etiketě uvedeno. " atd.
8Kdo udělil odpovědi palec? Odpovědi.cz, vagra, Drap, jepik, zjentek, Pepa25, aliendrone, anonym
před 1334 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jedná se o víno bez jakéhokoliv dalšího označení, nejnižší kvality. Může být vyráběno i z neregistrovaných odrůd nebo směsí a nesmí být označováno názvem odrůdy, ani názvem vinařské oblasti.
5Kdo udělil odpovědi palec? Odpovědi.cz, zjentek, marci1, Pepa25, aliendrone
před 1334 dny
|
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?marci1 Nahlásit |
To je prostě kentus na mytí nohou, no. (není nutně nejhorší > viz „moravské sudové“, tím bych nohy pro jistotu nemyl, ale jako kyselinový odstraňovač vodního kamene dobrý) https://www.velkovinoteka.cz/rozdeleni-vin-v-cr-m40/ ;) :D :D
3Kdo udělil odpovědi palec? Odpovědi.cz, zjentek, marci1
před 1334 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Drap | 1705 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |