Chtěl bych začít pít kvalitní kávu. Slyšel jsem, že pít dobře připravenou kvalitní kávu má své zdravotní benefity. Zároveň bych se rád po ránu „nakopnul“ i něčím jiným, než ledovou sprchou.
Dělal jsem si menší průzkum a asi bych šel do vaření kávy přes „Moka“ způsob, nebo jak se tomu říká. French press mi připadá příliš slabý. Tyto varianty jsou cenově dostupné a nechci si kupovat automatický stroj za horentní sumu.
Doporučíte mi obchod, kde kávu a přípravné pomůcky nakoupit? Koukal jsem se na web kava.cz a připadá mi solidní. Co s kávou? Mám si koupit již namletou nebo zrnkovou a mlet si to sám? Jakou kávu mi doporučíte? Je tu řada káv, které jsou drahé, ale nepřipadají mi kvalitní. Jako třeba mletá káva se jménem Tonino Lamborghini. Něco takového bych si určitě nekoupil.
Asi by bylo nejlepší mít kávu s přirozenou chutí bez kalorických hodnot. Nic krémového, s přídavky bůh ví čeho a tak dále. Zároveň bych rád nekupoval přímo luxusní kávy. Něco dobrého, ale ne něco příliš drahého.
Děkuji za případné návrhy
Zajímavá 0 před 2280 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Ach jo. Kup si kávu a ochutnej. Ta co ti bude chutnat tu pij. Když bys to
už chtěl hrotit tak si přečti nějaký ten test. To ti ale nazaručí, že
ti káva bude chutnat.
Správná arabská káva se dělá v džezvě a ohřívá se v písku!!!!
Takže, pokud ti ji nenabízí takto připravenou, tak je to vždy
náhražka.
Upravil/a: mosoj
0 Nominace Nahlásit |
Koupit mlýnek a pressovač, stačí i bez čerpadla (cca 600 – 1200). V německým řetězci koupíš zrnkovou kávu 100% Arabica (200 Kč/kg). Jsou dva druhy podle pražení – světlejší (normální) a pražená úplně dočerna. Mele se na středně až více jemno, aby se proud vody v přístroji hodně přibrzdil. Příprava – do šálku pressuješ jen prvních 20 ml a doliješ převařenou vodou, zbytek co jde z pressovače je páchnoucí odpad. Kupovat mletý kafe je zoufalství…
0 Nominace Nahlásit |
Být tebou vyzkouším také tzv. „alternativní způsoby“ přípravy
kávy. – tj. Aeropress, Hario V60, Vacuum pot, Chemex,…
Jestli ti káva na French press přijde slabá, tak možná budeš zklamaný,
ale dej tomu aspoň šanci. Takto připravená káva je potom narozdíl od
„turka“ o dost méně hořká (hořkost je znakem přelouhování) a naopak
chutná mnohem kyseleji či sladčeji. Navíc v ní vynikne aroma specifické
pro odrůdu zrnek. Takovou kávu je třeba vyzkoušet s čistou hlavou, bez
představy o tom, jak má „správná káva chutnat“. Spoustě lidí
nechutná hned napoprvé a někdo se do ní nezamiluje nikdy, znám ale také
spoustu lidí, kteří by ji za nic na světě nevyměnili.
Pro začátek je dobré kupovat kávu od pražírny Double Shot, je to
zaručená kvalita, i když menší místní pražírny často nabídnou
stejnou kvalitu za nižší cenu, to je ale potřeba vypozorovat časem. U nás
v Hradci Králové je třeba skvělá pražírna Pepe Coffee.
Z odrůd bych pro začátek doporučil Brazílii Santos a Peru, které mají
nízkou aciditu – přílišná kyselost kávy často začátečníky odradí.
Mě osobně dost chutná i káva z Hondurasu, zvlášť pokud se ti podaří
narazit na balení zpracované „Honey“ metodou.
Přeji hodně štěstí v experimentování! :)
Upravil/a: Michal Grňo
0
před 2261 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Já kupuji mletou kávu z https://www.prazirna-napajedla.cz/mleta-kava/ a je naprosto skvělá. Zkus se tam podívat
0
před 1373 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Taky jsem začala u moka konvičky. Ono stejně je to ve finále především o tom, jakou kávu si koupíte. Já osobně mám ráda odrůdy z Brazilie. Postupem času si například můžete koupit nějaký pořádný kávovar. Mně se například hrozně líbí takové ty profesionální kávovary, viz https://www.atfornax.cz/k:1138/kavovary/ Mívají je často v kavárnách. Není to úplně levné, ale myslím si, že to stojí za to.
Ahoj, rozhodně je to o tom, jaká koupíš zrna. Ne vše ti bude chutnat. Vybírat budeš dlouho, než najdeš kávu, která ti sedne :)
My jsme to tak měli :) Ale nakonec jsme dostali tip na kávu od johnnycoffee a musím říct, že ta je senzační. Chystáme se i na jejich baristický kurz, na ten se už těším moc.
My jsme na tom zážitkovém kurzu byli a musím říct, že to bylo super. Překvapilo mě to, užila jsem si to moc a navíc mám doma certifikách :D Takže jsem teď profík :D
Ano, jejich káva je skvělá. Oni jsou přímo pražírna, takže mají zrna čerstvá. Jinak ten jejich baristický kurz je senzační. Je to zážitkový kurz, asi na 5 hodin, se super programem a navíc dostaneš certifikát. Pak dej vědět, jak se ti tam líbilo :)
Nám to trvalo hodně dlouho, ale povedlo se. Vynikající kávu mají na johnnycoffee. Doporučuju. Fakt lahodná, voňavá a taky silná.
Já jsem od nich koupila chlapovi i ten jejich zážitkový baristický kurz. Chystáme se tam na dovolenou, tak myslím, že to pro něj bude příjemné zpestření :)
Priprava kavy je primo veda. Ja jsem se po dlouhem hledani jak kavy, tak
kavovaru, rozhodla pro kavu zrnkovou, kterou si sama melu. Po precteni nekolika
recenzi jsem si ponechala svuj prekapavac, ze ktereho mi kava chutna nejvic.
Z kavy preferuji znacku Jacobs a Mövenpick.
Namisto draheho kavovaru na doma, si radeji zajdu na dobrou kavu do kavarny, kde
si ji primo vychutnam:)
Ale jinak v prazirnach si clovek muze vyzkouset, co mu chutna nejvic.
To já mám raději přípravu kávy doma :) Hezky v klidu, mrknu na nějakej film, přečtu knížku, nebo si ji prostě jen v klidu vychutná :)
Ahoj, připrav se na to, že budeš hodně zkoušet, než najdeš kávu, která ti bude chutnat. Já, jako odchovanes instantní kávy s mlíkem a cukrem jsem si fakt dost dlouho zvykal na chuť kvalitní kávy. Ale teď… Už nepiju jinou, než espresso z kvalitních zrn, hlavně čerstvě pražených. Jinak za mě doporučuju kupovat degustační balíčky. Vynikající káva, u mě na předních pozicích, jsou zrna od https://www.johnnycoffee.cz/ochutnavkove-sety. Doporučuju.
Jo, vlastě ten vývoj a cesta ke kvalitní kávě byla u mě úplně stejná. Taky prostě jediné, co jsem znal, bylo kafe s mlíkem. Když jsem poprvé ochutnal presso, jakože kvalitní presso, nechutnalo mi. Ke kávě se člověk musí propracovat. A sehnat kvalitní zrna, to je taky docela oříšek. Ta pražírna Johnny coffee – praží zrna čerstvě?
Zdravím, nedávno jsme také řešili u nás doma téma kvalitní kávy a já si osobně myslím, že to není jen o tom, jakou kávu pijete ale i třeba o tom, jaký servis k té kávě máte… Třeba my jsme si nedávno pořizovali tyto skleničky na kávu z těchto stránek zde – https://www.penepex.cz/kategorie/kava-/sklenice-na-kavu/ a hned z toho ta káva chutná o něco lépe 🙂 Mějte se hezky a pijte dobrou kávu.
A jaký ten kávovar sis koupila? Já právě sháním, mám nějaké peníze z vánoc, tak si chci udělat radost…
Je pravda, že pokud si člověk chce užít opravdu dobrou kávu, tak to, aby samotná káva byla kvalitní je samozřejmě základ. Myslím si ale, že její příprava je také velmi důležitá. Jestli pro vás můžu mít jeden tip, tak třeba tady https://www.domacikavarna.cz/priprava-kavy/ mají spoustu dobrých tipů ohledně přípravy kávy.
Mleté kávy se prodá strašně moc. Zoufalci? Pressuji 18 až 22 vteřin. Množství kávy určuje sílu, ne čas máčení. Dolejvá se vodou. I ze špatné mleté Jihlavanky dobré presso. Nikdo z nás nezná vaše chutě. Robusta, nebo Arabika? +1:1
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 605 | |
zjentek | 572 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |