Avatar uživatele
funky

Vařící čaj & citron

Kdesi jsem slyšel, že pokud se cintron vymačká do vařícího čaje zničí se vitamíny a že by se mělo počkat až čaj trochu vychladne. je to pravda?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? dědapetr před 4902 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
dědapetr

Při prvních příznacích chřipky dokáže vitamín C, který je hojně obsažen právě v citronu, skutečně pomoct. Jenže horká voda vitamín C ničí. Proto, když si chcete dát čaj s citronem, nelijte vymačkanou šťávu do právě uvařené, ještě vařící vody. Přidejte ji tam až tehdy, když čaj vychladne. Nebo, chcete-li čaj pít hned, si do hrnečku s čajem napusťte i trochu studené vody a citron tam přimíchejte až potom.
Další věc, která vitamín C ničí, je kov. Škodí mu tedy i krájení kovovým nožem nebo míchání kovovou lžičkou. Tomu ale stejně moc zabránit nejde a ve srovnání s horkou vodou jsou ztráty vitamínu mizivé, takže tím se nemusíte moc zatěžovat.

http://bonella­.f1.bestone.cz/vy­ziva/caj-citron-med-a-mleko-nejlepsi-boj-proti-chripce-a-nachlazeni.html

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Ponytail

Taky už jsem o tom slyšela z více zdrojů, asi na tom něco bude. Abych pradu řekla, moc to neřeším, uvařřím čaj, nechám vylouhovat sáček, přidám med a citron. Dělám to pro chuť nikoli pro vitamíny. V případě zvýšené potřeby vitamínu C sáhnu po potravinách s vyšším obsahem, např. po kysaném zelí.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
baghira

Vitamín C se sice varem ničí, ale čaj v šálku už přece nevře, a jeho teplota klesá relativně rychle. Takže i když je ještě horký, zničení vitamínu bych se nebál.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
eLx

Ano, čaj musí mít do 45 stupňů Celsia.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
MrGandy

Ano je to pravda a prý se ještě skazí chuť. To jsem ale nikdy moc nepoznal.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek