Zajímá mě hlavně z lipového a bezového květu. Slyšel jsem několik uplně opačných variant, třeba 1/2 hodiny vařit či zalit a hned zcedit. A myslím pravý květ, ne pytliky. D
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, anonym, Damiana před 4581 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Jsou různé druhy přípravy bylinkových čajů. Hodně je piji, takže jsem si koupila knihu a z ní čerpám.
Výluh – byliny se přelijí vlažnou vodou a nechají se vylouhovat při pokojové teplotě asi 30 minut. Pak se výluh scedí a pije.
Nálev – jemně řezané nebo rozdrcené byliny se přelijí vařící vodou, přikryjí se a ponechají se louhovatt asi 10 – 45 minutl. Scedí.
Odvar – jemně řezané nebo rozdrcené byliny se přelijí studenou nebo horkou vodou a vaří se stanovenou dobu. Během varu má být nádoba přikrytá a odpařená voda se doléva. Jindy se směs přivede do varu a nechá se vylouhovat. Scedí.
U černého bezu se má připravit nálev., u lipového květu rovněž nálev.
Z knihy Lékárna na dosah ruky.
0 Nominace Nahlásit |
Bylinky je vždycky potřeba nechat vylouhovat. Lipový květ zalít vroucí vodou a nechat 15 min louhovat (2lžičky květu na 4dcl). Kdo rád sladký čaj, tak do zchladlého přidat med.
0 Nominace Nahlásit |
Polévkovou lžíci lipového květu přelijeme vroucí vodou, ale již dále
nevaříme, necháme vyluhovat a po 10–15 minutách slijeme. Lze ho podávat
samostatně nebo s citronem. Nemusíme doslazovat, protože lípový čaj má
přirozeně nasládlou chuť. Pokud chceme sladit, výborný je k tomuto
lidový med.
Celé květenství i s blanitým listem se sbírá za suchého počasí
v době, kdy je asi polovina květů rozkvetlých, tedy od začátku květn,
nejlépe odpoledne mezi 14–16 hodinou. Rychle se suší ve stínu na
vzdušném místě. Při zapaření listy tmavnou a při sušení na slunci
ztrácí typické aroma. Správně usušený květ si zachovává svoji barvu,
vůni a slizovitou chuť.
Lipový květ obsahuje celou řadu důležitých látek. Je to hlavně sliz, flavonové glykosidy, třísloviny, silice a látky podobné vitaminu E.
Látky obsažené v lipovém květu podporují produkci potu, žluči a moči se současným zklidňujícím a spasmolytickým účinkem. Regulují produkci žaludečních a střevních šťáv.
Dříve: Užívání lípy jako léčivé rostliny bylo rozšířeno již v antice. I když v té době se nepoužíval květ, ale kůra. Ta se využívala k léčbě lepry (malomocenství) a ztráty vlasů. Teprve později přišel na řadu květ, hlavní nemoci, proti kterým sloužil byly epilepsie, kašel a problémy se zahlením, zažívací obtíže a onemocnění ledvin.
Dnes: Používá se jak vnitřně, nejčastěji ve formě čaje (nálevu), tak zevně.
Vnitřně: Při chorobách z nachlazení ( rýma, kašel, zánět průdušek, chřipka, angína), – podporuje pocení, rozpouští hleny a snižuje dráždivost ke kašli. Dále při narušené funkci žlučníku a křečích v oblasti střev a trávicího ústrojí.
Zevně: Lipový čaj připravíte stejně jako k vnitřnímu použití. Při
výskytu lupů jej můžete použít k oplachování vlasů.
Na co si dát pozor.
Květ poskytují tři druhy lípy – lípa malolistá, lípa velkolistá a
lípa obecná, která je zřejmě křížencem obou předchozích. Jiné lípy
jsou pro sběr nevhodné.
A ještě přidávám Černý bez. 🙂
http://www.klidapohoda.unas.cz/byliny/Byliny1/Bez.htm
5Kdo udělil odpovědi palec? Andělé, johana 56, anonym, gepik, briketka10
před 4581 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Lipový a bezový čaj vařila babička nejčastěji. Většinou proti kašli a nachlazení obě tyto bylinky pomíchala, nasypala je do vařící vody, nechala projít varem, odstavila z plotny a louhovala alespoň 15 minut pod pokličkou.
0 Nominace Nahlásit |
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |