Avatar uživatele
Jirka

Je správné máchat a ždímat pytlíkový čaj?

Není mi moc sympatické zalít pytlíkový čaj a pak ten pytlík vzít a máchat s ním v té vodě,aby se rychleji vylouhoval.Někteří ho pak ještě nakonec vyždímají před vyndáním z vody.Je to vůbec správně anebo to třeba škodí přípravě čaje?
Doplňuji:
Pro Dr. Axl: otázka nezněla Jak dlouho se má louhovat čaj z pytlíku,jako na starém odkazu,ale poněkud jinak. ;)

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: Jirka

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Pájo, anonym před 4468 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

Je neodiskutovatel­né,že se pytlíkový čaj hůře vyluhuje ( je to dané tím že je pohromadě v pytlíku). Ostatní záleží na času vyluhování ( osobně to nějak nesleduji) a špinavosti rukou. Je doporučováno nevyluhovat čaj delší dobu ( čas se neodvážím určit) po určité době se začnou vyluhovat látky, které chuť čaje zhoršují. Škodlivé to ale není. Takže každý fajnšmekr si tu dobu určí podle druhu čaje a svojí chuti.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

V restauraci řeším vyluhování asi po 5 minutách. Raději mám sáčky se šňůrkou a papírovou visačkou, protože pytlíček položím na lžičku, omotám šňůrkou a tím jej vlastně částečně vyždímám.
Nemáchám, to mi připadá přece jen poněkud barbarské. Pokud mám ale pocit, že čaj se nevyluhuje dostatečně, tak v šálku několikrát sáček lžičkou obrátím a až teprve potom jej vyndám.
Doma některé čaje bez šňůrky neváhám vylovit sítkem a vyždímat tlakem lžičky.
Ještě jsem neměla potřebu strkat do vody na čaj nebo do šálku s čajem ruce.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Wang

Není třeba se sáčkem máchat, dokáže se vyluhovat sám. 3–5 min. v závislosti na druhu čaje (pokud to není čaj ovocný nebo bylinkový nebo nějaký speciál černý, zelený – ty tam mohou být – mají být i déle).

Tím mácháním se celej proces jen urychlí. A je to spíš způsob chování lidí, kterým stačí obarvit vodu. Já pokud chci pít čaj, počkám, až se v klidu vyluhuje sám. ;)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

http://www.stre­am.cz/peklona­taliri/687899-peklo-na-taliri-caj
tohle bylo pro mě celkem přínosné ohledně čajů.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Také tak činím ačkoliv se sáčkem čaje máchám ve vodě minimálně a spíše před vyndáním. Ale ždímám ho, abych neušpinila okolí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
baghira

De gustibus non est disputandum, neboli proti gustu žádný dišputát.
Podle mě není významný rozdíl mezi čajem nasáklým v pytlíku a čajem ve zbytku sklenice – pokud tam pytlík bude jen tak ležet, tak se rozdíl v „koncentraci“ časem srovná. Vymáchání a vyždímání ten proces jenom urychlí, nic víc.
Fajnšmekři by se mnou možná nesouhlasili, ale opravdoví fajnšmekři zase nepoužívají pytlíkový čaj :)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Viz jeden ze stovek odkazů ve zdroji.
P.S. U nováčků častý nešvar, u 3 roky staré registrace, nějak podivné.
Doplňuji:
Právě, že to ždímání a desítky dalších postupů byly v těch zbývajících 1 060 odkazech:
Proto přece ta formulace – jeden z MNOHA dalších odkazů.
http://www.od­povedi.cz/sear­ch?q=%C4%8Daj

Zdroj: http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/jak-dlouho-se-ma-louhovat-caj-z-pytliku

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
martula.lan

Co jsem slysela, tak je lepsi kdyz to ten pytlk „zvladne sam“. A lepsi pytlikovy caj se pozna podle toho, ze pri zaliti neni hned cela voda obarvena.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

Jirko, na kazdem baleni je doba louhovani napsana.
Pokud mate pytliky s nitkou , tak ja to delam tak ( i v restauracich ) , ze po vylouhovani si nad hrnicek dam lzicku, na ni polozim pytlik caje a nitkou obtocim tu lzicku s pytlikem a ono se to tim vymacka skoro do sucha. Obtocit muzete tak dlouho , dokud je nitka. Pak jeste primacknu tim papirkem na konci.
Rukou se nedotykejte. -iv-

před 4468 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek