Není mi moc sympatické zalít pytlíkový čaj a pak ten pytlík vzít a
máchat s ním v té vodě,aby se rychleji vylouhoval.Někteří ho pak
ještě nakonec vyždímají před vyndáním z vody.Je to vůbec správně
anebo to třeba škodí přípravě čaje?
Doplňuji:
Pro Dr. Axl: otázka nezněla Jak dlouho se má louhovat čaj z pytlíku,jako
na starém odkazu,ale poněkud jinak. ;)
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Pájo, anonym před 4468 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Je neodiskutovatelné,že se pytlíkový čaj hůře vyluhuje ( je to dané tím že je pohromadě v pytlíku). Ostatní záleží na času vyluhování ( osobně to nějak nesleduji) a špinavosti rukou. Je doporučováno nevyluhovat čaj delší dobu ( čas se neodvážím určit) po určité době se začnou vyluhovat látky, které chuť čaje zhoršují. Škodlivé to ale není. Takže každý fajnšmekr si tu dobu určí podle druhu čaje a svojí chuti.
0 Nominace Nahlásit |
V restauraci řeším vyluhování asi po 5 minutách. Raději mám sáčky
se šňůrkou a papírovou visačkou, protože pytlíček položím na lžičku,
omotám šňůrkou a tím jej vlastně částečně vyždímám.
Nemáchám, to mi připadá přece jen poněkud barbarské. Pokud mám ale
pocit, že čaj se nevyluhuje dostatečně, tak v šálku několikrát sáček
lžičkou obrátím a až teprve potom jej vyndám.
Doma některé čaje bez šňůrky neváhám vylovit sítkem a vyždímat tlakem
lžičky.
Ještě jsem neměla potřebu strkat do vody na čaj nebo do šálku
s čajem ruce.
0 Nominace Nahlásit |
Není třeba se sáčkem máchat, dokáže se vyluhovat sám. 3–5 min. v závislosti na druhu čaje (pokud to není čaj ovocný nebo bylinkový nebo nějaký speciál černý, zelený – ty tam mohou být – mají být i déle).
Tím mácháním se celej proces jen urychlí. A je to spíš způsob chování lidí, kterým stačí obarvit vodu. Já pokud chci pít čaj, počkám, až se v klidu vyluhuje sám. ;)
0 Nominace Nahlásit |
http://www.stream.cz/peklonataliri/687899-peklo-na-taliri-caj
tohle bylo pro mě celkem přínosné ohledně čajů.
0 Nominace Nahlásit |
Také tak činím ačkoliv se sáčkem čaje máchám ve vodě minimálně a spíše před vyndáním. Ale ždímám ho, abych neušpinila okolí.
0 Nominace Nahlásit |
De gustibus non est disputandum, neboli proti gustu žádný dišputát.
Podle mě není významný rozdíl mezi čajem nasáklým v pytlíku a čajem
ve zbytku sklenice – pokud tam pytlík bude jen tak ležet, tak se rozdíl v
„koncentraci“ časem srovná. Vymáchání a vyždímání ten proces jenom
urychlí, nic víc.
Fajnšmekři by se mnou možná nesouhlasili, ale opravdoví fajnšmekři zase
nepoužívají pytlíkový čaj :)
2Kdo udělil odpovědi palec? anonym, anonym
před 4469 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Viz jeden ze stovek odkazů ve zdroji.
P.S. U nováčků častý nešvar, u 3 roky staré registrace, nějak
podivné.
Doplňuji:
Právě, že to ždímání a desítky dalších postupů byly v těch
zbývajících 1 060 odkazech:
Proto přece ta formulace – jeden z MNOHA dalších odkazů.
http://www.odpovedi.cz/search?q=%C4%8Daj
Zdroj: http://www.odpovedi.cz/otazky/jak-dlouho-se-ma-louhovat-caj-z-pytliku
Upravil/a: anonym
0 Nominace Nahlásit |
Co jsem slysela, tak je lepsi kdyz to ten pytlk „zvladne sam“. A lepsi pytlikovy caj se pozna podle toho, ze pri zaliti neni hned cela voda obarvena.
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 4468 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jirko, na kazdem baleni je doba louhovani napsana.
Pokud mate pytliky s nitkou , tak ja to delam tak ( i v restauracich ) , ze
po vylouhovani si nad hrnicek dam lzicku, na ni polozim pytlik caje a nitkou
obtocim tu lzicku s pytlikem a ono se to tim vymacka skoro do sucha. Obtocit
muzete tak dlouho , dokud je nitka. Pak jeste primacknu tim papirkem na
konci.
Rukou se nedotykejte. -iv-
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |