mléčné kvašení zelí
Doplňuji:
Potřebuji znát množství soli na 5 kg strouhaného zelí.
A přibližnou dobu kvašení.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Upravil/a: elektrikář
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? anonym před 4073 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Pouze sůl, kmín, udusat, zatížit a uskladnit v temnu a chladnu.
Více viz kysané zelí na netu 😉
Praxe
Doplňuji:
hobby.idnes.cz/kysane-zeli-vyroba-0a2-/hobby-domov.aspx?c=A130221_110424_hobby-domov_bma
Upravil/a: www
4Kdo udělil odpovědi palec? elektrikář, beer, anonym, anyone
před 4073 dny
|
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?beer Nahlásit |
U nás se krouhalo a šlapalo do spec. soudku. Prosypávalo se solí s kmínem. Vyšlapaná voda se odlévá. Po naplnění soudku zatížit a nechat kvasit. Bordel zezhora čistit. Teď nevím jak dlouho se nechává kvasit, třeba se ozve někdo s přesnějšíi informacemi. Pak se očistí, sud zavře a nechá se v chladu. Soudek má poklici která dosedá do drážky s vodou (trocha převařené vody) takže je hermeticky uzavřen. Zelí by mělo zůstat v chladu, ne v mrazu. Při pravidelném odebírání zelí a péči o čistotu vydrží do další sezony. (Odebírá se opatrně po vrstvách, „potrhaný“ povrch zelí je nežádoucí, je to místo, kde se může uchytit nějaká ta plíseň)
4Kdo udělil odpovědi palec? elektrikář, annas, cochee, postcd
před 4073 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
ad Doplněna: Sůl není primárně na to, aby naložené zelí bylo slané, ale aby při šlapání lépe pustilo vodu. Protože vyšlapaná voda se vylévá a sůl je v ní samozřejmě rozpuštěna, zůstává v samotném zelí v sudu jen málo soli, takže její spotřeba není nijak kritická. Nám na ten soudek určitě stačí kilový pytlík a kolikrát ještě zbude. Jinak kameňáček po naložení necháváme cca 5 dní při pokojové teplotě, kvašení probíhá již první den – je slyšet unikající bublinu CO2. Po těch pěti dnech už se bakterie mléčného kvašení dostatečně pomnožily a soudek přenášíme do sklepa; tam probíhá dokvašování a zároveň nižší teplota brání v přílišnému množení ostatním nežaádoucím bakteriím. Tu dobu dokvašování odhaduju tak na 10–15 dní, než je zelí opravdu hotovo, ale popravdě my jsme se na něj nikdy tak brzy nevrhali, ještě jsme vždy měli zbytky loňského zelí v zavařovačkách.
Ještě doplním to nakládání: my dáváme na vrchní vrstvu čistou látku a tu přikrýváme dubovým prkénkem a to ještě zatížíme žulovou kostkou, z toho plyne, že zelí nikdy nenakládáme po okraj, ale necháváme minimálně cca 20 cm na výšku místa (podle toho, kolik zelí nakoupíme). Zalijeme na prst převařenou vychladlou vodou. Při rozbíhání kvašení při vyšší teplotě hladina roste, takže raději méně vody, aby se nepřelila přes okraj. V zimě pak při každém odebírání zelí se prkénko a kámen omyjí a plachetka se vyjme tak, aby se zachytilo co nejvíc plovoucího „sajrajtu“ a vymáchá se. Po vyjmutí zelí opět plachetka, prkénko a kostka a dolít na prst vody. Doplní se rovněž uzávěrová voda v korýtku.
2Kdo udělil odpovědi palec? annas, elektrikář
před 4073 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
ad cochee: U nás to zelí bylo zatíženo jen při kvašení (těch prvních pár dní). Pak už zůstalo v uzavřeném soudku navolno a bez vody. Je fakt, že párkrát se začlo kazit…
Dochy, nám se s tím zálevem nezkazilo nikdy, ale to samozřejmě může být i jinými faktory – teplota, hermetičnost uzavření, nevím 🙂 Bez zatížení a plachetky někdy zelí vyplave na hladinu. Ovšem u nás gró té zálivky je, že je ZELŇAČKA – tedy nemyslím zelnou polévku, ale ten lák nebo jak to nazvat, námi zbožňovaný nápoj většinou s projímavými účnky 😉
My jsme „ujížděli“ na „okurkách“. Vykrájené středy z hlávek se očistili od zbytků listů (zkrátka okrájeli dohladka a do čista) větší se řízli podél a postupně přidávali ke šlapanému zelí (vždy pár kousků do vrstvy). Když se zelí odebíralo a zrovna se narazilo na rodinku, měli jsme pochoutku…
Aby byl odkaz funkční, odstraň z něj mezery. Pokud to neumíš dej do Google ‚kysané zelí výroba‘ a bude to hned ten první odkaz!
ad www – tady jej máš funkční, při kopírování stačí kliknout pravým myšítkem na adresový řádek a pak levým na „kopírovat“. – Je potřeba, aby funkční link začínal http – viz níže:
http://hobby.idnes.cz/kysane-zeli-vyroba-0a2-/hobby-domov.aspx?c=A130221_110424_hobby-domov_bma
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |