Zelňačka – původně výraz spisovný, dnes jde o spisovný hovorový výraz, který je určený pro mluvenou řeč.
V psaném projevu je ttedy správný spisovný název zelená polévka.
Existuje ještě zelná polévka, která se vaří z čerstvého hlávkového zelí, podle původu nešlo o zelňačku, jak jsem uvedla výš podle Kottova slovníku.
--
Jako vždy je vidět, názvy se vyvíjejí, rovněž se liší oblastně,
stejně jako způsob přípravy.
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Domnívám se, že „zelná polévka“ je spisovný název pro „zelňačku“ – vyskytuje se např. na jídelním lístku obvykle v hógofógo restauracích. Prostě takových, kde si jako přílohu objednáš bramborové pyré a pak čumíš, že ti donesou sprostou brkaši! ;) :D :D
Pozor – pod návem „zelňačka“ se skrývají RŮZNÉ polévky (recepty), každá lokalita má tu svoji tradiční! Někde do nich dávají smetanu, jinde je „na ostro“, slovenská „kapustnica“ je prostě něco jiného, než pražská zelňačka, takže asi tak. ;) :)
0 Nominace Nahlásit |
Receptů jsou mraky. Ale ta pravá je Valašská kyselica! To ostatní jsou jen trochu podařené, nebo nepodařené kopie.
Upravil/a: Kepler
0 Nominace Nahlásit |
Zelňačka je zelná polévka vařená v Česku. 🙂
Názvy zelných polévek v různých zemích:
Česko: zelňačka
Slovensko: kapustnica
Rusko: šči
Německo: Kohlsuppe, Krautsuppe
Ukrajina: kapusňak
Polsko: kapuśniak, kwaśnica
https://cs.wikipedia.org/wiki/Zeln%C3%A1_pol%C3%A9vka
0 Nominace Nahlásit |
Zelná polévka v restauracích bývá blaf. Kdo chce opravdovou domácí
zelňačku, ta musí obsahovat minimálně paprikovou klobásu, spoustu uzené
krkovice, brambory, koření a nevím co ještě, aby to byla opravdová
zelňa.
Takovou můžu jíst tři dny a pořád mě bude chutnat(šmakovat). Tu takovou
z restauračky mám co dělat, abych snědl polovinu.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1713 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 576 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |