Tak já bych to dělala jednodušeji,,,na cca 4–5 dní naložit do vody se solí a dát do chladna,no a pak pokračovat podle zvyku a chuti,já bych použila jen sůl,česnek,pepř,vodu,pivo. Ze začátku zabalit do alobalu,ten pak tak po dvou hodinkách sundat a točit a točit,až bude kůžička akorát,pak už jen odřezávat…žádné grilovací koření bych tam necpala,dle mého,jen pokazí tu správnou chuť.
0 Nominace Nahlásit |
Naložení selete
Základem láku je česnek a sůl rozmíchaná v převařené vodě.Pro
opravdové labužníky doporučuji vodu nahradit vývarem z kořenové
zeleniny.
Studený lák plníme do velké injekční stříkačky, opatřené silnou
jehlou a napícháme svalovinu. Platí že čím vyšší sval, tím větší
počet vpichů. Koncentrace soli v láku je stejná jako při nakládání masa
na uzení tj. 2dk na 1kg masa. Břišní dutinu a celé sele potřeme směsí
česneku a soli. Potom ho zabalíme do čistého ubrusu a uložíme do nádoby
nebo vaničky. Takto připravené sele zalejeme zbytkem láku a převařenou
vodou. Nádobu umístíme asi na 5 dnů do chladné místnosti nebo přímo do
chladírny. Pokud tuto možnost nemáme,vystačíme i s místností
o teplotě do 20 C. Tím se doba naložení zkrátí na 3–4 dny
Zdroj: http://vareni.dama.cz/recept.php?d=2311
0 Nominace Nahlásit |
na sele bych vodu nepoužíval,
nejlepší základ je draselná,neboli řeznická sůl,a česnek ne sele také
vynechte,prostě posolit ,klavně do dutiny břišní,nakořenit,doporučuji
směs na giros,ta kvalitní se prodává ve větším balení a promazat
olejem,dát do větší nádoby stačí třeba jen 24 hodiny na proležení,ale
co 2 hodky otáčet,no a tu šťávu co zůstane v hrnci,rozředit
pivem,máloalkoholickým,na potírání
a obrovská lahodka je sele natřít medem,ale to pak opatrně s pečením,
a poslední rada,SELE je do 10 kg živé váhy 11 kilo to už je prase.
upekl jsem už takto no už skoro třicet selat
akdysi jsem měl známého v restauraci a tem mi sele předpekl
v konvertomatě,
přeju všem dobrou chuť
0 Nominace Nahlásit |
Delate mi chute,jeste,ze jsem dnes udil,tak mam alespon kousek zebra, bucek a
syr.
Mj.,ja zase cesnek uprednostuji a davam ho skoro do vseho,myslim,ze nikdy neni
na skodu.
Samozrejme vsem tez D O B R O U C H U T .
0 Nominace Nahlásit |
Očištěné sele řádně osolíme,hlavně uvnitř,načesnekujeme drceným čenekem a posypeme grilovací směsí.Je možné koupit větší balení.Z česneku ,soli a oleje můžeme též udělat směs,kterou silnou jehlou a stříkačkou vpravujeme pod kůži.Nejlépe je, obě metody kombinovat.Potom sele zabalíme do alobalu a necháme 48 hodin ležet v chladu.Připravíme si gril a to tak,abychom vytvořili vrstvu žhnoucího popele,nesmí hořet a několik hodin grilujeme.Lépe víc,než míň. Asi8–9h,podle velikosti selete.Alobal po této době sundáme a grilujeme" na barvu."Ouška necháme ještě zabalená i čumáček.Stejnou směsí,kterou jsme použili na naložení selete,nyní sele potíráme.Staráme se o to, aby se zmírnil žár grilu a neobjevovaly se plameny.Směs rozmícháme v oleji,nikoli ve vodě!!!Dobrou chuť.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1713 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 576 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |