Avatar uživatele
demik

Grilovani prasatka/selatka

ahoj, chystam se grilovat prasatko kolem 100kg, ale mozna taky jenom selatko kolem 45–50kg a chtel bych se zeptat , kolik kg ztrati prase po porazce a kolik kg ztrati po celym tom grilovani? Takze me zajima kolik % je vlastne cistyho ugrilovanyho masicka :) moc vam dekuji za kazdej prispevek a doufam, ze nekdo tu odpoved bude znat

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? ptáč před 3936 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Emefej

Prase 100 kg už není prasátko, ale docela statný pašík. Musíš mít odpovídající rožeň a dostatek paliva. Na rožeň je ideální váha cca 50–60 kg, menší sele má nevýraznou chuť, větší bývá trochu tučnější. Celkové ztráty hmotnosti jsou asi poloviční. Pokud s tím nemáš příliš zkušeností, bylo by dobré si k prvnímu rožnění přizvat odborníka.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Počítej s tím, že „čistýho masíčka“ (s kůží) bude okolo 50 % hmotnosti živého.
Samozřejmě záleží na tom, jak maso před grilováním připravíš (naložíš,před­vaříš…).

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
bluegrassák

Ahoj. Griloval jsem moře prasátek, ale takto velké prase je grilovat škoda. Za prvé to nedogriluješ do konce. To by trvalo děsně dlouho a když se u grilování pije, tak se toho zbytečně moc rozfrncá.Já bych udělal normální zabíjačku a na grilování bych použil žebra, kotlety, panenku, krkovici. Pokud jsi z paneláku, tak to zabij , opař, opal a očisti někde na zahradě a maso si rozbourej doma. To jen v tom případě, že budeš mít čuníka živého. Využiješ i pajšl. A stáhneš i sádlo. Maso na grilování si nalož na týden do láku s rychlosolí ( nálev vyměňuj) . Před grilováním můžeš maso ještě napíchat kořeněným lákem ( nebo nařezat kapsy a nacpat do nich třeba česnek, cibuli nebo něco zelenýho. Prostě to co ti chutná ) a šoupnout na oheň. Až se masíčko zatáhne, polévej olejíčkem s kořením a také pivem. Pokud jsi to ale nikdy nedělal, tak si opravdu pozvi někoho znalého. Ale já být Tebou, tak do toho s kámošema jdu. Bude sranda. Čus bus

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Michálek1245

Na 100kg prase se vykašlete. To nikdy neugrilujete. A hlavně ani nesníte. Ideální je tak do 40 kg podle počtu strávníků. Počítejte, že každý vám sní tak maximálně 20 dkg masa a ze 40 kg vyvržené váhy máte tak polovinu masa? Přibližně tak. No a celkově to budete mít snazší. A pak už jen okrajujete a servírujete na papírový tácek od https://www.ja­rico.cz/papiro­ve-obaly-a-nadobi-papirove-tacky-katskup3040.php a užíváte si rožnění. 😉

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
demik

Super, dekuju mockrat. Jinak zkusenosti s tim nemam, to je pravda a proto se o to tedka zajimam a doufam, ze sam pochytim co nejvic informaci. Kazdopadne je pro me nezbytny, si pozvat nekoho kdo uz to delal, zatim slidim po informacich sam :) Jde mi hlavne o to, že pokud bych griloval prase, tak bych potreboval zhruba 50kg grilovanyho masa, Takze me radsi doporucujete mit dve selatka nez jedno prasatko?

před 3936 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek