ahoj, chystam se grilovat prasatko kolem 100kg, ale mozna taky jenom selatko kolem 45–50kg a chtel bych se zeptat , kolik kg ztrati prase po porazce a kolik kg ztrati po celym tom grilovani? Takze me zajima kolik % je vlastne cistyho ugrilovanyho masicka :) moc vam dekuji za kazdej prispevek a doufam, ze nekdo tu odpoved bude znat
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? ptáč před 3936 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Prase 100 kg už není prasátko, ale docela statný pašík. Musíš mít odpovídající rožeň a dostatek paliva. Na rožeň je ideální váha cca 50–60 kg, menší sele má nevýraznou chuť, větší bývá trochu tučnější. Celkové ztráty hmotnosti jsou asi poloviční. Pokud s tím nemáš příliš zkušeností, bylo by dobré si k prvnímu rožnění přizvat odborníka.
0 Nominace Nahlásit |
Počítej s tím, že „čistýho masíčka“ (s kůží) bude okolo
50 % hmotnosti živého.
Samozřejmě záleží na tom, jak maso před grilováním připravíš
(naložíš,předvaříš…).
0
před 3936 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ahoj. Griloval jsem moře prasátek, ale takto velké prase je grilovat škoda. Za prvé to nedogriluješ do konce. To by trvalo děsně dlouho a když se u grilování pije, tak se toho zbytečně moc rozfrncá.Já bych udělal normální zabíjačku a na grilování bych použil žebra, kotlety, panenku, krkovici. Pokud jsi z paneláku, tak to zabij , opař, opal a očisti někde na zahradě a maso si rozbourej doma. To jen v tom případě, že budeš mít čuníka živého. Využiješ i pajšl. A stáhneš i sádlo. Maso na grilování si nalož na týden do láku s rychlosolí ( nálev vyměňuj) . Před grilováním můžeš maso ještě napíchat kořeněným lákem ( nebo nařezat kapsy a nacpat do nich třeba česnek, cibuli nebo něco zelenýho. Prostě to co ti chutná ) a šoupnout na oheň. Až se masíčko zatáhne, polévej olejíčkem s kořením a také pivem. Pokud jsi to ale nikdy nedělal, tak si opravdu pozvi někoho znalého. Ale já být Tebou, tak do toho s kámošema jdu. Bude sranda. Čus bus
0
před 3935 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Na 100kg prase se vykašlete. To nikdy neugrilujete. A hlavně ani nesníte. Ideální je tak do 40 kg podle počtu strávníků. Počítejte, že každý vám sní tak maximálně 20 dkg masa a ze 40 kg vyvržené váhy máte tak polovinu masa? Přibližně tak. No a celkově to budete mít snazší. A pak už jen okrajujete a servírujete na papírový tácek od https://www.jarico.cz/papirove-obaly-a-nadobi-papirove-tacky-katskup3040.php a užíváte si rožnění. 😉
0
před 846 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Super, dekuju mockrat. Jinak zkusenosti s tim nemam, to je pravda a proto se o to tedka zajimam a doufam, ze sam pochytim co nejvic informaci. Kazdopadne je pro me nezbytny, si pozvat nekoho kdo uz to delal, zatim slidim po informacich sam :) Jde mi hlavne o to, že pokud bych griloval prase, tak bych potreboval zhruba 50kg grilovanyho masa, Takze me radsi doporucujete mit dve selatka nez jedno prasatko?
Drap | 1713 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 576 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |