Ahojky,já mám za to,že džem má v sobě kousky ovoce,a v marmeládě je ovove nadrcené,takže tm není znát.
0 Nominace Nahlásit |
Džemy a marmelády
Džemy a marmelády však v českých kuchyních zřejmě upotřebíme
nejčastěji. Jíme je snad všichni. Ale víme, v čem se liší? Jistě ne.
Zvlášť když vše ještě zkomplikovala nařízení Evropské unie…
Marmeláda je oproti džemu úplně hladká a tužší konzistence. Tedy
alespoň donedávna to byl hlavní rozdíl. Po zásahu Evropské unie se tohle
všechno ale podstatně změnilo.
Džem je řidší, s kousky ovoce
Džem se v zažitém pojetí od marmelády odlišuje tím, že je řidší
konzistence, tedy dobře roztíratelný a v ovocné dřeni narazíme na kousky
ovoce. Jmenované změny v pojmosloví u marmelády se však dotkly také
džemů. Podle nařízení Evropské unie tak nyní mohou být označeny
i výrobky, které jsou hladké a bez kousků ovoce.
0 Nominace Nahlásit |
Džemy a marmelády
Džemy a marmelády však v českých kuchyních zřejmě upotřebíme nejčastěji. Jíme je snad všichni. Ale víme, v čem se liší? Jistě ne. Zvlášť když vše ještě zkomplikovala nařízení Evropské unie…
Marmeláda je oproti džemu úplně hladká a tužší konzistence. Tedy alespoň donedávna to byl hlavní rozdíl. Po zásahu Evropské unie se tohle všechno ale podstatně změnilo.
Od roku 2004 se totiž u nás smí jako marmeláda označovat pouze výrobky z citrusových plodů, tedy například z pomerančů, limetek či grepů. Unie tak převzala definici toho, co marmeláda je, z Velké Británie. Tam se marmeláda dostala už někdy v 15. století z Portugalska, nejprve kdoulová (odtud název, kdoule se portugalsky řekne „marmelo“), později pomerančová. Právě díky tomu se název marmeláda v Anglii vžil jen pro výrobky z citrusů. V České republice se tak muselo opustit od „naší“ definice marmelád, které dosud obsahovaly třeba jahody, meruňky, třešně nebo borůvky. A marmelády vlastně zmizely z regálů.
Zdroj: http://bydletvpanelu.cz/interier/kuchyne/marmelada-kterou-a-kam.html
0 Nominace Nahlásit |
Rozdíl dle mé babičky: Džem = uvařené ovoce / buď mixované, nebo jen rozmělněné. Marmeláta = uvařená štáva z vylisovaného ovoce. Samozřejmě do všeho cukr, ztužovač atd. Já vyrábím pouze džemy MIX = veškeré ovoce, které je k mání rozvařím, mírně rozmixuji, dodám vše potřebné a hotovo. Chuťově je bezkonkurenční.
0
před 5446 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |