Avatar uživatele
postcd

Jak zakonzervovat marmeládu / džem jinak než cukrem?

Jde mi o to, že cukr nepovažuji za nejzdravější přísadu. Také aby to bylo bez chemie. Děkuji

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4207 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
cochee

badisko: cukrem samozřejmě konzervuješ, ač to zní zvláštně, protože sacharóza ve vyšších koncentracích ruší (inhibuje) růst bakterií. Funguje to na principu osmózy, cukr prostě z buněk bakterií vycucne vodu.

A pro postcd: marmeláda i džem jsou na cukru postaveny, nelze je udělat bez cukru. Řekl bych, že co se týče chemie, je sacharóza tím nejmenším zlem (jak se říká, jednooký král mezi slepými). Ony ty marmelády a džemy nejsou žádné hifi, co se týká zdravé výživy. Kdybychom si odmysleli cukr, nemají nic dalšího co nabídnout – vitamíny, enzymy? Kde by se tam vzaly, v desítkách minut vařené hmotě?

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
quentos

nejlepší konzervant je rum (pardon, podle názvosloví EU stačí „tuzemák“). Nejenže to je bez chemie, ale dodá marmeládě šmrnc. Maminka to tak s domácími marmeládami dělává již léta – s vynikajícími výsledky.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Z některého sladkého ovoce se dají vyrobit „povidla“ jako ze švestek. Například
z hrušek a třešní. Jednou jsem to zkoušela, ale výsledek nebyl žádný zázrak. Sice se nepřidává žádný cukr, ale ovoce se vaří téměř do bezvědomí a výsledek není nic moc a navíc je náchylný k plísním. Takže se bez „chemie“ stejně neobejde.
Pokorně jsem se vrátila k tradiční výrobě džemu s vysokým podílem ovoce (i cukru).
Doplňuji:
quentos: k vám bych se nechala pozvat na marmeládu! Pozdravuj maminku a recept si určitě brzy vyžádám- začíná sezóna. 🙂

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Cukr je nejméně škodlivý konzervant. Bez cukru by bylo třeba přidávat tvrdší chemii jako je kyselina benzoová, sorbová či sorbany. Dříve to byla Petósa či Petol
Při výrobě jamu je třeba přidávat pektiny, které zajistí zrosolovatění ( želírování).
Gel fix, pektogel a pod.

viz: http://www.web­chemie.cz/pek­tin.html

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
badisko

az jsem z toho dostal chut na marmeladu uz mam namazamej chleda s maslem a poradne sladlou marmeladou ppatrne s pridavkem chemie …ale ta jak je dobra ..D

před 4207 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
badisko

az jsem z toho dostal chut na marmeladu uz mam namazamej chleda s maslem a poradne sladlou marmeladou ppatrne s pridavkem chemie …ale ta jak je dobra ..D

před 4207 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek