Avatar uživatele
hanny 2

Jak děláte meruňkový džem?

Doplňuji:
Já ho ale dělat umím,jen jsem chtěla vědět,jak ho děláte vy!
Můj recept: Meruňky pokrájet na menší kousky,prosypat krystal.cukrem – na 1kg meruněk 60dkg cukru.Nechat přes noc proležet,potom vařit v malých dávkách 15–20min.,naplnit do skleniček,místo chemických konzervantů dávám citron.šťávu a lžičku rumu.Nemixuji proto,aby tam zůstaly kousky!

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, anonym, arygnoc před 4878 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Danča84

Jednodušší recept než od Arygnoc: 1 kg meruněk omyj, loupat nemusíš, vypeckuj, pokrájej na kousky nebo rozmixuj. Půl kg cukru smíchej se sáčkem na marmelády 2:1 (to je na meruně tak akorát poměr), přidej do meruní v hrnci a vař podle návodu na sáčku. Ochuť kyselinou citrónovou. Horké nalij do vyvařených skleniček a zavíčkuj vyvařenými víčky, na 5 minut obrať dnem nahoru. Aby se Ti neumazalo hrdlo sklenic – gumička by se nepřicucla – nalívej marmeládu pomocí trychtýře z uříznuté pet lahve.
Doplňuji:
Já mixuju. Na slepení cukroví je lepší hladká, i na palačinky nebo jen na chleba s máslem se lépe rozetře. Z kousků dělám jen jahodovou. A rybíz lisuju na šťávu, z něj je super marmeláda na linecké. Nikomu svůj postup nevnucuju, máte-li svůj osvědčený. Jen takhle vaří džemy moje mamka, dělám to tak podle ní i já. Manžel si nestěžuje (tchýně dělá marmelády taky tak), takže co:-)

Upravil/a: Danča84

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
arygnoc

hanny, nabízí se: z meruněk.

ale dobře:

oloupete a vypeckujete meruňky.
dáte do hrnce, zalejete asi do poloviny vodou, vaříte na mírnem ohni (nesmí bublat!) asi 2–3 hodiny za stálého míchání, až vznikne homogénní kašovitá masa.
ochutnáte, případně dosladíte.
nalejete do sklenic, zakryjete je celofánem a zagumičkujete (až po vystydnutí!).
hotovo.

při použití (třeba za půl roku) cukrový škraloup není na závadu.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
HOMER

Já se v tom moc nevyznám,ale vím že mamka vždycky do marmelád dávala želírovací cukr nebo nějaký pekt..(pektogel,ne­bo nějak tak),prostě nějakou želatinu,aby to zhoustlo a ztuhlo..

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
johana 56

Oloupané meruňky také krájím na kousky,nemixu­ji.Vařím ale hned,s přídavkem Gelfix 3:1.Je to rychlé a také potřebujete menší množství cukru.Víčka používám šroubovací,před zavřením potřu okraj skleničky rumem.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek