Znám
řepkový (prý je to jeden z nejhorších olejů, k čemu je dobrý?)
rostlinný – využití
slunečnicový – využití
znáte nějaké lepší zdravější? kokosový je prý taky nezdravý
ale co mě nejvíc zajímá je že u složení u rostlinného oleje je
napsáno složení: řepkový a slunečnicový olej (takže rostlinný je
složen z řepkového a ze slunečnicového oleje?)
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Bataluma před 2717 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Mýlíte se, řepkový olej je z hlediska omega kyselin lepší než slunečnicový.
Podobná otázka zde byla, vysvětlovala jsem složení olejů z pohledu omega kyselin.
Můžete najít v odkazu.
https://www.odpovedi.cz/otazky/jakou-alternativu-zvolit-abych-do-sebe-dostal-ty-dulezite-omega-3-mastne-kyseliny-kdyz-ryby-moc-nemusim
Např. slunečnicový nemá žádné Omega 3,, jen Omega 6, proto je obecně nezbezpečnější. Snižuje oba druhy cholesterolu, na rozdíl od lněného a řepkového – ty snižují jen ˇšpatný" choelsterol.
Olivový olej má nejvyššší počet tuku s dvojnou vazbou, takže
chrání srdce.
–
Na vaření můžete použít řepkový, slunečnicový nebo směs. Existuje
i olivový na vaření. Moje známá na vaření slaného i sladkého jídla
používá kokosový olej, který údajně zanáší cévy. Takže jen
minimální množství. .
Jinak většina ostatních se používá za studena, třeba do salátů.
–
K doplnění vaší otázky v diskusi.
Projděte si seznam olejů, které vydrží nejvyšší teplotu. Jenže smažit na některých není vhodné, třeba mandlový se používá v kosmetice.
Možná méně zdravé, ale v poslední době se doporučuje smažení na sádle. Řepkový olej také snese vyšší teploty, nebo obyčejný olivový. Ještě přepuštěné máslo.
https://www.gourmet-partners.cz/Bod-prepaleni-u-oleju/
Upravil/a: annas
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?briketka10 Nahlásit |
Kokosový, konopný, avokádový, kukuřičný, sojový, lněný, bodlákový, arganový, palmový…
0 Nominace Nahlásit |
Známe a podrobně ......... ;)
Používáme s mírou, v minimálním množství.
Nejzdravější je olej řepkový, dále olivový.
Jsou to jediné 2 zdravé oleje pro kuchyňské účely.
http://www.olejnadzlato.cz/vliv-repkoveho-oleje-na-zdravi-cloveka/
Slunečnicový olej má velmi maký podíl Omega3 oproti omega6, tedy nic
zdravého, také se, jako ostatní oleje podílí na devastaci cév
(v takových se pak snadno usazuje cholesterol).
https://www.vitalia.cz/clanky/repkovy-olej/
Sledujte podíl SAFA, MUFA, PUFA v olejích a tucích.
(nebezpečí hrozí u nadmíry SAFA/SFA.....)
http://www.stobklub.cz/clanek/jak-se-lisi-jednotlive-tuky-a-oleje-ve-slozeni-mastnych-kyselin-/
Smažte na sádle, přepuětěném másle, nebo přidejte k řepkovému oleji
lžíci sádle.
Vyhněte se obloukem kokosovému oleji/tuku (dobrý jen v kosmetice)a
palmovému.
http://tadesco.cz/proc-prestal-pouzivat-rostlinne-oleje-vsem-doporucuji/
Upravil/a: da ny
0
před 2716 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Taky třeba Olivový, velice zdraví i Kokosový olej – ten je dobrý i na nastartování ketozy…, já kupuji v bio kvalitě tady: https://www.bio-detox.cz/cz-kategorie_446216-0-bio-kokosovy-olej.html
0
před 2592 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
A jaký je prosím vás nejzdravější na smažení na pánvy?
na osmažení cibulky, kuřecího plátku, nebo na uvaření
míchaných vajec
Ahoj, podle mě je na smažení nejlepší řepkový nebo slunečnicový olej, který je za studena lisovaný. Já si kupuji řepkový olej z https://www.fabioshop.cz/ a musím říct, že s ním má jídlo úplně jinou chuť, takže rozhodně stojí za vyzkoušení.
Na smažení v pánvi či kastrolu je nejzdravější sádlo nebo
jednodruhový, řepkový olej, případně se sádlem.
Plátek masa můžete upravit na teflonové pánvi zcela bez tuku.
S malým množstvím oleje (sádla, másla – to se snadněji připauje a
nyní stoupé jeho cena).
Do míchaných vajec přidat trochu másla nebo nic.
Pod cibulku: sádlo, máslo (oba tuky dohromady), trošku řepkového
oleje…
Plátek masa je vhodné upravit na „grilovací/steakové“ pánvi ,
zde:
https://www.mall.cz/panve-grilovaci
Drap | 1713 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 576 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |