Avatar uživatele
zjentek

Z jakého důvodu je rýži „parboiled“ nutné vařit déle než běžnou rýži?

Sáček běžné rýže je při přípravě nutné vařit cca 15 minut, zatímco sáček parboiled rýže je nutné vařit 25 minut. Přitom by se zdálo, že parboiled (předvařená) rýže bude méně náročná na přípravu, protože je pro tyto účely už vlastně předpřipravená. Ale všechno je jinak. Snad se v tom někdo vyzná. Děkuji.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, wendyX před 1667 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
cochee

Odpoveď byla označena jako užitečná

Parboiled rýže není upravená pro menší náročnost přípravy, ale (údajně) pro lepší zachování nutričních hodnot a nutná delší doba varu je této technologie důsledkem. „Parboiled“ neznamená „předvařená“ v klasickém slova smyslu, existuje více metod parboilingu rýže, většina z nich sestává ze tří kroků – nějaké namáčení, nějaké vaření v páře, nějaké sušení případně zchlazení – případně se to může kombinovat s vysokým tlakem nebo naopak vakuem.
Já parboiled rýži nevyhledávám, oškliví se mi, hlavně z důvodu konzistence – mám pocit, že žvýkám gumové kuličky. Ale je zajímavé, že u rýže natural mám pocit totožný a přitom natural rýži miluju.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?zjentek Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

Já kupuji jen tuto rýži, nebo natural., případně jinou zdravější formu. Obyčejnou nekupuji, takže nemohu srovnat. Mně vyhovuje rýže „al dente“

Ale našla jsem, že „je rychle uvařená, výborně chutná a nemusíte se bát, že byste ji rozvařili“. To je rpravda.

https://www.cou­ntrylife.cz/ry­ze-parboiled-500-g-bio-country-life#popis-slozeni

"Jak uvařit rýži parboiled – rada odborníka

"Rýži parboiled uvaříme stejně snadno, jako uvaříme rýži v předchozích boxících. Budeme ale potřebovat dvakrát více vody, než máme k dispozici rýže. Tady zvolíme poměr vody a rýže 2:1.

Rýži propláchneme ve studené vodě a přesuneme ji do hrnce. Přidáme vodu, osolíme a přivedeme k varu. Na mírném plameni rýži vaříme do změknutí, zhruba 20 – 30 minut.

V případě nutnosti rýži scedíme (jestliže po uvaření v hrnci zbyla voda), načechráme dvojzubou vidličkou a můžeme podávat."

https://www.skrblik­.cz/navod/jak-uvarit-ryzi/

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
da ny

„Díky speciální technologii je rozptyl vaření různorodý, ale podstatné je, že v sobě udrží vitamíny a minerály.“
Čas varu je doporučen výrobcem a bude tedy různý.
„Rýže parboiled je speciálně upravovaná předvařená rýže, která se vakuuje a je technologickými postupy řádně zpevněna.“
Zdroj: https://www.la­buznik.cz/ingre­dience/ryze-parboiled/

Populární rýži Parboiled nekupuji), var x ne/var, je jako „broky“ (al dente).
Mám raději měkčí typy rýže, které používají např. Italové na přípravu pokrmů/rizota
nebo do misek Číňané :-
Parboiled (natur) má údajně dvojnásobně vyšší nutriční hodnotu, oproti loupané rýži.
Proto je úpravou této rýže vyřešen problém „hladovění“, z nedostatku vitamínů a minerálů
u rýží loupaných. Ty nastávají v oblastech, kde je rýže hlavním zdrojem obživy

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Tw!st

To by ses divil, ale já pokud vařím jasmínovou nebo Basmati, mohu si na rýžovat nastavit program až na 70 minut pro nejšetrnější vaření a dosažení nejdelikátněj­ší chuti

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
iceT

To ale záleží od koho ta parboiled rýže je- jestli Vitana nebo Lagris nebo Gold menu. Nevím, jakou sis koupil. Lagris se vaří 17 až 20 minut, u těch ostatních teď z hlavy nevím, ale myslím, že maximum je 20 minut. Třeba chlapovi tu rýži vařím ještě o něco déle, on ji má rád rozblemcanější, já mám ráda sypkou a na skus.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek