Ještě něco k tyminánu. Jak uvedl Kenyrts, jde o koření i lék.
Užívá se nejen ve Středozemí. Tymián tvoří součást polévkového
koření „bouquet garni" používaného ve Francii, přidává se při uzení
masa, do sýrů, do sekaných mas, ke zvěřině, do salátů, do hrachových a
fazolových pokrmů; k nakládání okurek, do omáček, k zelenině,
k přípravě ryb, na italskou pizzu, v Německu spolu s bobkovým listem
i do kysaného zelí. Patří ke stejnému typu bylinek jako majoránka, ale je
aromatičtější. Chce si na něj zvyknout. Mně osobně jeho chuť nevadí
nejen na kachně.
Doplňuji:
Podle http://www.svetbedynek.cz/jednodruhove_sacek/966-koreni-tymian-sacek/
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Tymián je kromě koření také léčivou rostlinou. Působí dezinfekčně proti střevním parazitům. Je to význačný dezodorační prostředek, protože odstraňuje pachy. Působí rovněž proti průjmům a nadýmání, ulevuje při chronických zánětech žaludku. Kromě toho mírni kašel a pomáhá při bronchitidách a černém kašli. Ve velkých dávkách není prospěšný, neboť může způsobit i otravu.
0 Nominace Nahlásit |
Čau!Jo,souhlasím.MÁ hodně výraznou vůní…ale víš,jak je dobrý,když děláš ryby???Ta vůně z rybího masíčka…
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |