Od kdy s lidé začali používat vejce při pečení a proč?
Odpoví anglický zdroj
http://www.foodtimeline.org/foodeggs.html
I když se vejce konuzmují od pradávána, s jejich použití při pečení je to asi takto:
Historikové tvrdí, že je to velmi dávno, ale neznají přesné místo ani
dobu.
Souvisí to s domestikací drůbeže, ta způsobila, že se vejce začala
používat. častěji. . Bylo to zřejmě v Číně v 6. st. p. n. l.
Kulináři uvádějí, že pečivo s vejci bylo upečeno již u staroegyptských a římských národů. Důvodem n bylo poznání, že vejce sloužilo ke spojení hmoty. To platí stále. Těsto s vejci je navíc chutnější, i když se dají vejce nahradit třeba tzv. hraškou apod.
Jak to začalo? Potravinoví historici uvažují, že to bylo na základě pokusu a omylu. Mnoho potravin a způsoby jejich přípravy (kynuté pečivo, pečená masa, jogurt) byly „vynalezeny“ tímto způsobem.
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?quentos Nahlásit |
já myslím že proto aby vše drželo tak nějak pohromadě, vegani vejce většinou nahrazují rozmačkaným banánem.
0 Nominace Nahlásit |
Vejce celá
„Celá vejce zvyšují sice pružnost těsta, ale pečivo je pak menší a
není tak křehké. Dáváme-li do těsta již celá vejce, je lépe,když je
napřed našleháme, třeba jen vidličkou v hrnečku. Tak vpravíme do těsta
vzduch a tím podpoříme měkkost a kyprost výrobku. "
…"jako kypřící prostředek v nákypech, piškotech a omeletách,“…
„Vejce barví a kypří těsta…“
Zdroj: http://www.hostovka.cz/clanek.php?clanek=305
Kdo s tím začal nevím :)
Do buchet, těsta lineckého aj. nedávám celá vejce, jen žloutky – je
jemné a měkké
(raději máslo než tuky typu Hera :( atp.)
Doplňuji:
Jinak je vejce při přípravě pokrmů pojivem (paštiky, sekaná, bramborák,
nákypy…)
Upravil/a: da ny
0
před 3744 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |