Avatar uživatele
armando

Jak správně uvařit a oloupat vejce?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? marci1 před 3721 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
marci1

Jakkoli se to může zdát jednoduché, tak dobře uvařit vajíčka je věda. Důležité je vařit čerstvá vejce. Když totiž vajíčka čerstvá nejsou, tak bílek i žloutek nebude mít správnou konzistenci a vajíčko při vaření většinou praskne.
A jak zabránit prasknutí vajíčka? Rada je jednoduchá, vajíčko stačí propíchnout jehlou na straně, která není špičatá.
Vajíčka natvrdo vaříme přesně 10 minut a pak je hned dáme do studené vody. Právě studená voda nám pomůže vajíčko snadněji oloupat.
Zkusit můžete i jeden můj osvědčený fígl: Oloupejte jen špičku vajíčka, do propíchnutého místa foukněte a vajíčko by mělo bez dalšího loupání vyklouznout ze skořápky. 🙂

Zdroj: http://www.roz­hlas.cz/kraje/pochou­tky/_zprava/jak-spravne-uvarit-a-oloupat-vajicka--1359892

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
cochee

ad marci1, propíchnutí znám, je to účinné. Vejce však podle zkušeností mých a mého širokého okolí je lépe vařit naopak nečerstvá, několik dní stará, jdou daleko lépe od skořápky. To se samozřejmě týká vajec natvrdo. U vajec naměkko a nahniličko je to jedno, když se ze skořápy vyjídají lžičkou. Znám i fígl iceT s poválením vejce, i osolení vody, kromě osolení jsem slyšel i o lžíci octa (a bez soli), ale to nemám vyzkoušeno.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
iceT

Jak snadno oloupat vejce:
uvařené,studené vejce,lehce poválíme(ne rozválíme:-)) o dřez nebo jinou tvrdou plochu a prasklou skořápku sundáme téměř v jednom kuse jako kabátek.Odkoukáno jako fígl ze studené kuchyně,kde loupačky musely vajec naloupat někdy i stovky.
Aby vejce při vaření nepraskala,dávám do vody sůl.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
isteron

Ak vodu trochu osolíme, vajíčko navytečie, ani keď praskne.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Mám stejnou zkušenost jako Cochee:
Jsou-li vejce čerstvá, špatně se po uvaření loupou.

Při vaření dávám sůl nebo ocet
(co mám blíže po ruce), funguje obojí.

O propíchnutí jsem četla i slyšela,
ale nikdy jsem si netroufla vyzkoušet …

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
suaeda

Čerstvá vajíčka se opravdu hůře loupou.
Moje zkušenost jak vařit vajíčka aby nepraskla je následující. Před vlastním vařením dám studená vajíčka z lednice na cca 30 min. do vlažné vody. Propíchnutí skořápky jsem nezkoušel.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
klapalfr

Musím se přiznat, že třeba já ani po letech vajíčka dobře uvařit prostě neumím. Čas od času se mi to povede, ale to je spíš o náhodě. Docela ale uvažuji nad tím, že bych si koupil takový ten vařič vajec. Myslím si, že pro mě by něco takového bylo úplně ideální. Hodně se mi líbí například hned ten první v tomto srovnání: https://www.tes­tino.cz/varice-vajec Něco takového by mi bohatě stačilo.

před 1594 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zzzzz

Marci o propíchnutí jsem nikdy neslyšela, ale prubnu to:-)

před 3721 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
marci1

Funguje to. 🙂

před 3721 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek