Jakkoli se to může zdát jednoduché, tak dobře uvařit vajíčka je
věda. Důležité je vařit čerstvá vejce. Když totiž vajíčka čerstvá
nejsou, tak bílek i žloutek nebude mít správnou konzistenci a vajíčko
při vaření většinou praskne.
A jak zabránit prasknutí vajíčka? Rada je jednoduchá, vajíčko stačí
propíchnout jehlou na straně, která není špičatá.
Vajíčka natvrdo vaříme přesně 10 minut a pak je hned dáme do studené
vody. Právě studená voda nám pomůže vajíčko snadněji oloupat.
Zkusit můžete i jeden můj osvědčený fígl: Oloupejte jen špičku
vajíčka, do propíchnutého místa foukněte a vajíčko by mělo bez
dalšího loupání vyklouznout ze skořápky. 🙂
Zdroj: http://www.rozhlas.cz/kraje/pochoutky/_zprava/jak-spravne-uvarit-a-oloupat-vajicka--1359892
0 Nominace Nahlásit |
ad marci1, propíchnutí znám, je to účinné. Vejce však podle zkušeností mých a mého širokého okolí je lépe vařit naopak nečerstvá, několik dní stará, jdou daleko lépe od skořápky. To se samozřejmě týká vajec natvrdo. U vajec naměkko a nahniličko je to jedno, když se ze skořápy vyjídají lžičkou. Znám i fígl iceT s poválením vejce, i osolení vody, kromě osolení jsem slyšel i o lžíci octa (a bez soli), ale to nemám vyzkoušeno.
0 Nominace Nahlásit |
Jak snadno oloupat vejce:
uvařené,studené vejce,lehce poválíme(ne rozválíme:-)) o dřez nebo jinou
tvrdou plochu a prasklou skořápku sundáme téměř v jednom kuse jako
kabátek.Odkoukáno jako fígl ze studené kuchyně,kde loupačky musely vajec
naloupat někdy i stovky.
Aby vejce při vaření nepraskala,dávám do vody sůl.
0 Nominace Nahlásit |
Mám stejnou zkušenost jako Cochee:
Jsou-li vejce čerstvá, špatně se po uvaření loupou.
Při vaření dávám sůl nebo ocet
(co mám blíže po ruce), funguje obojí.
O propíchnutí jsem četla i slyšela,
ale nikdy jsem si netroufla vyzkoušet …
0
před 3688 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Čerstvá vajíčka se opravdu hůře loupou.
Moje zkušenost jak vařit vajíčka aby nepraskla je následující. Před
vlastním vařením dám studená vajíčka z lednice na cca 30 min. do
vlažné vody. Propíchnutí skořápky jsem nezkoušel.
0
před 3687 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Musím se přiznat, že třeba já ani po letech vajíčka dobře uvařit prostě neumím. Čas od času se mi to povede, ale to je spíš o náhodě. Docela ale uvažuji nad tím, že bych si koupil takový ten vařič vajec. Myslím si, že pro mě by něco takového bylo úplně ideální. Hodně se mi líbí například hned ten první v tomto srovnání: https://www.testino.cz/varice-vajec Něco takového by mi bohatě stačilo.
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |