Avatar uživatele
Kepler

Jak se vlastně udí v masokombinátech?

Stejné jako domácí uzení to určitě není.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Hufnágl před 1473 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Většinou se vlastně dusí, buď ve vodě nebo páře a finální úprava se dělá buď tekutým kouřem, nebo snad i častěii proženou udírnou, kde spalují bukové piliny nebo třísky, aby dosáhli co nejbližší chuti uzeného.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Hufnágl

To víš, už není na to norma, jak udit v masokombinátech. Dnes je chemie, která nahradí uzení. Říká ti něco tekutý kouř nebo prášek ze sušené krve? Vše se ojebává, ale v neprospěch konzumenta. Není nad domácí uzení: https://ctrlv­.cz/TnWV

Je tomu dlouhá doba, kdy jsem viděl krátký film z rakouského masokombinátu, kde měli zajímavý vyvíječ studeného kouře. Bylo to kolo s nějakými třecími segmenty, ke kterému byly připevněny dva, možná tři hranoly z tvrdého dřeva. Kolo se otáčelo a díky tření o dřevo to vyvinulo mnoho kouře, který se vháněl ventilátorem do udírny.

Upravil/a: Hufnágl

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
pan Straka

Pravděpodobně za pomoci tzv. tekutého kouře, což je kouřové aroma extrahované do tekutiny.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Ametyst

Maso i masné výrobky se polevaji dehtem odporně páchnoucí kapalinou. Původní význam uzení coby konzervovaní a prodloužení trvanlivosti masa tím úplně vymizel.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
akaš

Když jsem se ženil, poprvé jsem s tchánem nakládal maso na uzení na svatbu. Dvakrát týdně jsme jezdili maso obracet, trvalo to strašně dlouho. Ale maso bylo výborný! Dneska se to prý nasolí a vakuuje, a prý na to stačí 14 dní. https://www.va­kuovacka-na-potraviny.cz/domaci-nakladani-masa-uzeni/

Zdroj: https://www.va­kuovacka-na-potraviny.cz/domaci-nakladani-masa-uzeni/

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

TWL co JE TOHLE za obrázek??? Uveď zdroj a pokud jsi autor, POŠLI VZOREK!!!

Jinak k otázce nevím nic. Zjenkek (;

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

Ametyst: to snad nemyslíš vážně, ani nevíš, co je to dehet. Co slovo, to blbost, promiň.

před 1473 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Ametyst

Neměl jsi svůj den, když jsi moji odpověď, plnou “blbostí,” obodoval? 🙂

před 1472 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Ametyst

Kapalina odporně páchne dehtem. My doma nemluvíme česky, tak ať mi annas udělá správný slovosled, děkuji

před 1473 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

to zřejmě nemělo být „polévá se dehtem“ ale „dehtem páchnoucí“

před 1473 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Hufnágl

Kepler
Ametyst se pravděpodobně špatně vyjádřil o použití dehtu, ale dehet vzniká při použití domácího vyvíječe kouře. Pokud u vyvíječe není odkalovač, dehet se do masa dostane.

před 1473 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Vinpe

Příspěvek smazán administrátorem.

před 1473 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Vinpe

Dnes se to již masokombinátech nepoužívá.

před 1473 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

V domácím uzení se používá.

před 1473 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek