Avatar uživatele
lenina270

Dá se bylina kontryhel použít nějak i v kuchyni?

Dá se bylina kontryhel použít nějak i v kuchyni? nebo třeba i na med?na netu to němůžu najít…máte radu?
Doplňuji:
děkuji předem za výčet léčivých účinkú-ale opravdu raději budu za kuchynskou i jinou radu-na loukach za naší vsí ho totiž roste mraky a nejezdí tam kolem auta,tak je poměrně čistý…

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? ReHu, Elk před 5285 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Kontryhel se víc užívá jako léčivka, čerstvý se dá přidat i do salátu a různých pokrmů.

Vnitřní i zevní užívání kontryhele pomůže vyléčit gynekologické výtoky. Zmírňuje průvodní příznaky související s přechodem, jelikož prodlužuje tvorbu progesteronu, a také proto, že má dobrý vliv na nervovou soustavu. Je vhodný jak při nespavosti, tak při bolestech hlavy, má lehce sedativní účinky a vůbec dobře působí na psychiku. Pokusy na zvířatech dokonce prokázaly, že má kontryhel schopnost omezit rozvoj rakoviny prsu.

Dá se s úspěchem použít na všechny krvácející rány, zvláště ty vzniklé po extrakci zubů. Vzhledem k silným protizánětlivým účinkům, za které vděčí množství kyseliny salicylové, se doporučuje popíjet kontryhelový nálev při žaludečních a střevních katarech, nadýmání, průjmu, zánětu močových cest, zánětu dutiny ústní, revmatismu, artróze a dně. Preventivně je vhodné užívat kontryhel i při cukrovce a obezitě. Odvar z listů se používá zevně především jako zaručený prostředek pro čištění pleti a léčbu akné, ale osvědčí se i při ošetření špatně se hojících ran, vředů a také při krvácení z nosu. Šťáva z listů stahuje póry, změkčuje hrubou pokožku a zesvětluje pihy.

http://www.energy-poradna.info/vi­ew.php?cisloclan­ku=2006060004

Kontryhel v kuchyni:
V kuchyni se nepoužívá denně, maximálně jednou za týden. Má příjemnou, slizovitou, lehce nahořklou chuť. Využíváme mladé listy před květem. Vhodné do polévek, zelených omáček, bylinkových směsí, pomazánek, nádivek, majonéz. Používáme až do hotových pokrmů, tepelná úprava by měla trvat krátce. Mladými listy můžeme i zdobit pokrmy.

Vločkové karbanátky:
Na másle osmahneme 2 nakrájené cibule a 3 rozmělněné stroužky česneku, zalijeme šálkem vývaru, osolíme, okořeníme (lžíce majoránky, lžička kari) a přidáme 150 g ovesných vloček. Pak stáhneme z ohně a do prochladlé kaše zamícháme šálek sekaného kontryhele, sýr a vejce. Zahustíme strouhankou. Tvoříme malé karbanátky a usmažíme dozlatova. Podáváme s bramborami a zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem, ochucenými česnekem, kečupem a pažitkou.

Bylinkový jogurt:
Jogurt ušleháme s citrónovou šťávou, lžící sekaných čerstvých listů koriandru, 2 lisovanými stroužky česneku a 3 lžícemi jemně krájeného kontryhelu.

Podáváme ke kebabu, šašliku, ražniči, rožněné rybě nebo pečeným bramborám, vařeným vejcím.

Salát s jogurtovou zálivkou s kontryhelem

kontryhel, ledový salát, rajče, 1 tence nakrájená cibule, 4 vařená vejce

Jogurtová zálivka:
150 ml bílého jogurtu, sůl, pepř. 2 stroužky česneku, pažitka, 1 rajče, petržel

Vejce podélně nakrájíme na čtvrtky, salát netrháme na kousky, rajče drobně nakrájíme a promícháme s cibulí. Jogurt ušleháme se solí, česnekem, pažitkou, petrželkou a kontryhelem, ochutíme citrónovou šťávou nebo šťovíkem a pepřem. Na míse obložíme salát vejci, nakrájeným rajčetem a přelijeme bylinkovým jogurtem.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Jahoda

Kontryhel obecný:

Pěstování kontryhele obecného:
Kontryhel obecný je vytrvalá bylina rostoucí na vlhkých loukách, kolem potoků a rybníků. Vyniká typickými dlaňovitými listy, které mají uprostřed „kapičku“ rosy – je to tekutina, kterou vylučují listy. Podle úrodnosti půdy dorůstá do výšky 15 až 50 cm.

Použití kontryhele obecného:

K léčení se užívají především listy kontryhelu, v kosmetice i stonky s chomáčky žlutozelených drobných květů. Kontryhel se používá hlavně v ženských čajových směsích, pomáhá při bolestivé menstruaci a při zánětech ženských orgánů. Přidává se do ústních vod (k zastavení krvácení dásní) a do kloktadel. V kosmetice slouží k napařování obličeje při akné a jako tonikum. Kontryhel má protikřečové účinky, pomáhá při průjmech, nadýmání nebo při poruchách trávení.
Díky svíravé a nahořklé chuti mohou být jeho listy vítanou změnou jídelníčku – lze ho přidat do polévek, zeleninových příloh, masových nádivek, atd.
Květy kontryhelu jsou krásné v suchých vazbách, protože si zachovávají svoji svěže zelenou barvu. V čerstvém stavu vydrží ve váze 14 dnů.

Druhý zajímavý článek, který obsahuje návod na přípravu čaje z kontryhelu na viz. odkaze. 🙂

http://www.vy­kladkaret.web­snadno.cz/Dule­zita-bylinka-pro-zeny-.html

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
hambac

ano, skvěle se vyjímá na okenním parapetu

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek