Dá se bylina kontryhel použít nějak i v kuchyni? nebo třeba i na
med?na netu to němůžu najít…máte radu?
Doplňuji:
děkuji předem za výčet léčivých účinkú-ale opravdu raději budu za
kuchynskou i jinou radu-na loukach za naší vsí ho totiž roste mraky a
nejezdí tam kolem auta,tak je poměrně čistý…
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? ReHu, Elk před 5302 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Kontryhel se víc užívá jako léčivka, čerstvý se dá přidat i do salátu a různých pokrmů.
Vnitřní i zevní užívání kontryhele pomůže vyléčit gynekologické výtoky. Zmírňuje průvodní příznaky související s přechodem, jelikož prodlužuje tvorbu progesteronu, a také proto, že má dobrý vliv na nervovou soustavu. Je vhodný jak při nespavosti, tak při bolestech hlavy, má lehce sedativní účinky a vůbec dobře působí na psychiku. Pokusy na zvířatech dokonce prokázaly, že má kontryhel schopnost omezit rozvoj rakoviny prsu.
Dá se s úspěchem použít na všechny krvácející rány, zvláště ty vzniklé po extrakci zubů. Vzhledem k silným protizánětlivým účinkům, za které vděčí množství kyseliny salicylové, se doporučuje popíjet kontryhelový nálev při žaludečních a střevních katarech, nadýmání, průjmu, zánětu močových cest, zánětu dutiny ústní, revmatismu, artróze a dně. Preventivně je vhodné užívat kontryhel i při cukrovce a obezitě. Odvar z listů se používá zevně především jako zaručený prostředek pro čištění pleti a léčbu akné, ale osvědčí se i při ošetření špatně se hojících ran, vředů a také při krvácení z nosu. Šťáva z listů stahuje póry, změkčuje hrubou pokožku a zesvětluje pihy.
http://www.energy-poradna.info/view.php?cisloclanku=2006060004
Kontryhel v kuchyni:
V kuchyni se nepoužívá denně, maximálně jednou za týden. Má
příjemnou, slizovitou, lehce nahořklou chuť. Využíváme mladé listy před
květem. Vhodné do polévek, zelených omáček, bylinkových směsí,
pomazánek, nádivek, majonéz. Používáme až do hotových pokrmů, tepelná
úprava by měla trvat krátce. Mladými listy můžeme i zdobit pokrmy.
Vločkové karbanátky:
Na másle osmahneme 2 nakrájené cibule a 3 rozmělněné stroužky česneku,
zalijeme šálkem vývaru, osolíme, okořeníme (lžíce majoránky, lžička
kari) a přidáme 150 g ovesných vloček. Pak stáhneme z ohně a do
prochladlé kaše zamícháme šálek sekaného kontryhele, sýr a vejce.
Zahustíme strouhankou. Tvoříme malé karbanátky a usmažíme dozlatova.
Podáváme s bramborami a zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem, ochucenými
česnekem, kečupem a pažitkou.
Bylinkový jogurt:
Jogurt ušleháme s citrónovou šťávou, lžící sekaných čerstvých
listů koriandru, 2 lisovanými stroužky česneku a 3 lžícemi jemně
krájeného kontryhelu.
Podáváme ke kebabu, šašliku, ražniči, rožněné rybě nebo pečeným bramborám, vařeným vejcím.
Salát s jogurtovou zálivkou s kontryhelem
kontryhel, ledový salát, rajče, 1 tence nakrájená cibule, 4 vařená vejce
Jogurtová zálivka:
150 ml bílého jogurtu, sůl, pepř. 2 stroužky česneku, pažitka,
1 rajče, petržel
Vejce podélně nakrájíme na čtvrtky, salát netrháme na kousky, rajče drobně nakrájíme a promícháme s cibulí. Jogurt ušleháme se solí, česnekem, pažitkou, petrželkou a kontryhelem, ochutíme citrónovou šťávou nebo šťovíkem a pepřem. Na míse obložíme salát vejci, nakrájeným rajčetem a přelijeme bylinkovým jogurtem.
0 Nominace Nahlásit |
Kontryhel obecný:
Pěstování kontryhele obecného:
Kontryhel obecný je vytrvalá bylina rostoucí na vlhkých loukách, kolem
potoků a rybníků. Vyniká typickými dlaňovitými listy, které mají
uprostřed „kapičku“ rosy – je to tekutina, kterou vylučují listy.
Podle úrodnosti půdy dorůstá do výšky 15 až 50 cm.
Použití kontryhele obecného:
K léčení se užívají především listy kontryhelu, v kosmetice
i stonky s chomáčky žlutozelených drobných květů. Kontryhel se
používá hlavně v ženských čajových směsích, pomáhá při bolestivé
menstruaci a při zánětech ženských orgánů. Přidává se do ústních vod
(k zastavení krvácení dásní) a do kloktadel. V kosmetice slouží
k napařování obličeje při akné a jako tonikum. Kontryhel má
protikřečové účinky, pomáhá při průjmech, nadýmání nebo při
poruchách trávení.
Díky svíravé a nahořklé chuti mohou být jeho listy vítanou změnou
jídelníčku – lze ho přidat do polévek, zeleninových příloh, masových
nádivek, atd.
Květy kontryhelu jsou krásné v suchých vazbách, protože si zachovávají
svoji svěže zelenou barvu. V čerstvém stavu vydrží ve váze 14 dnů.
Druhý zajímavý článek, který obsahuje návod na přípravu čaje z kontryhelu na viz. odkaze. 🙂
http://www.vykladkaret.websnadno.cz/Dulezita-bylinka-pro-zeny-.html
3Kdo udělil odpovědi palec? kropitko, annas, elektrikář
před 5302 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |