Avatar uživatele
annas

Camembert, Roquefort, Hermelín – kdy a kde se tyto sýry začaly vyrábět a jaký je původ jejich názvů?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? vagra, rynek878, iceT, barnajka, dědapetr, anonym před 4977 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
elektrikář

Všechno jsou to plísňové sýry. Původ se udává že na to přišli mlsní Francouzi. Ale kdo ví?

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
dědapetr

Camembert-(Hermelín)
Camembert je měkký, krémová, povrch-zralé kráva 's mlékem sýr . To bylo poprvé provedeno v pozdní 18. století v Normandii v severní Francii .Hermelín byl údajně nejprve v roce 1791 Marie Harel, farmář z Normandie , po doporučení od kněze, který přišel z Brie . [ 2 ]
Nicméně, původ sýru známý dnes jako Camembert je více pravděpodobné k odpočinku s počátky industrializace sýrů procesu na konci 19. století. V roce 1890, inženýr, M. Ridel vynalezl dřevěné krabice, která byla použita pro přepravu sýr a pomáhal jej poslat na delší vzdálenosti, zejména do Ameriky, kde se staly velmi populární. Tyto boxy jsou ještě použité dnes.
http://en.wiki­pedia.org/wiki/Ca­membert
Roquefort (rokfór) je polotvrdý plísňový sýr vyráběný z ovčího mléka s výraznou ostrou chutí. Na řezu je mramorovaný, prorostlý modrozelenou plísní. Je pojmenován podle francouzské obce Roquefort.Legenda má to že sýr byl objeven, když mládí, jíst jeho oběd chleba a 'ovčího mléka sýr, viděl krásnou dívku v dálce. Opouštět své jídlo v nedaleké jeskyni, on běžel setkat se s ní. Když on se vrátil o několik měsíců později, plísně ( Penicillium ) proměnil jeho holý sýr Roquefort do. [ 2 ] [ 3 ]
Roquefort, nebo podobný styl, sýr, je zmíněn v literatuře jako daleká záda jak 79 nl, když Pliny starší poznamenal na jeho bohatou chuť. [ 4 ] V roce 1411 Karel VI udělil monopol na zrání sýra k lidem Roquefort- sur-Soulzon jak oni dělali po celá staletí. [ 4 ] sýrů cedníky byly objevené mezi region je prehistorické památky. [ pochvalná zmínka potřebovala ]
V roce 1925, sýr byl příjemce první Francie Appellation d'origine contrôlée při řízení výroby a pojmenování byly poprvé definován předpisy. V roce 1961, v mezník rozhodl, že odstraní imitace, Tribunal de Grande Instance v Millau rozhodl, že ačkoli metoda pro výrobu sýra by bylo možné postupovat přes jižní Francii, pouze ty, jejichž zrání došlo v přírodních jeskyních Mont Combalou v Roquefort-sur-Soulzon bylo povoleno nosit jméno Roquefort.
http://en.wiki­pedia.org/wiki/Ro­quefort

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
vagra

Původ plísňových sýrů je opředený tajemstvím a o jeho vzniku se tradují různé historky. Ta zřejmě nejznámější a tedy i nejčastěji prezentovaná, hovoří o selce, která zapomněla sýr ve sklepě. Když ho po čase našla, na jeho povrchu se objevila bílá plíseň. Selka ho chtěla nejdříve vyhodit, ale nakonec ho ochutnala. Překvapila jí skvělá a zajímavá chuť. Tento příběh se stal ve francouzské vesnici Camembert a jméno tohoto města dalo název pro tento lahodný sýr.

Náš český Hermelín dostal jméno podle podoby bílé plísně s kožešinou hermelínového pláště z kůže hranostaje.
Historie českého Hermelínu sahá do 1. poloviny 20. století, Už tehdy v Přibyslavi začala výroba měkkého sýru s bílou plísní na povrchu, jehož obal časem ozdobil dnes už typický motiv Krále sýrů.

Roquefort, snad nejslavnější z plísňových sýrů.
Vyrábí se z ovčího mléka; do sýřeniny se přidávají drobečky chleba napadené ušlechtilou plísní. Díky nim sýr prokvete modrou plísní. Po nasolení a vyschnutí zrají bochníky v přírodních jeskyních v Roquefortu, kde je stálá teplota a vysoká vlhkost vzduchu, způsobená blízkostí podzemního jezera. Pouze sýry pocházející z těchto jeskyní mohou nést označení „roquefort“.

Zdroj: Různé zdroje, např.-http://www.re­adersdigest.cz/ma­gazin/spolecnos­t/otazniky-pro-zvidave-hlavy

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek