Když se u nás udívávalo, maso se muselo dobře naložit – tzn. nasolit v rychlosoli (např. Praganda) na cca dva až tři týdny. Udilo se něčím mezi studeným a teplým kouřem, žádný extrém. Topilo se tvrdým dřevem – dub, buk. Přisypávaly se vlhké piliny, aby bylo dost kouře. Na vůni se také přidávalo švestkové (nebo třešňové) dřevo. Uzení trvalo cca 24 hodin, záleží na tom, co se udilo (malý kousek masa je za pár hodin, celá kýta až několik dní).
0 Nominace Nahlásit |
Maso o váze zhruba 1,70 až 2,0kg obalíme v kuchyňské soli a necháme dva dny v chladu. Třetí den toto zalijeme převařenou,studenou vodou a necháme vchladu dalších sedm dní. Udírnu vytopíme asi na 90°C, vložíme maso a udíme asi 10–12 hodin. Topíme ovocným dřevem(meruňka,švestka)kůra musí být odstraněna. Teplotu udržujeme kolem 90°C. Udírnu máme postavenou na uzení teplým kouřem.
0
před 5492 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1713 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 576 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |