Uz tu myslim byla drtkova polevka a bramboracka,kacena uzene a v neposledni
rade utopenci.
Pomalu se ze mne stane sefkuchar.
Uz mi chybi pouze recept na „moravskou slivovici“,z trnek neboli
svestek.
Nemate nekdo presny popis – technologii pro domaci zpracovani – krok za
krokem.Ja byl zatim jen ve statni palenici a kamarad tady ma farmu a chtel by to
zkusit.
Mj. je to tu nedostatkove zbozi a co si obcas dovezu nepokryva
poptavku. DIK
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 5210 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Technologie je jednoduchá Švestky se nechají přezrát, setřesou na
plachtu.Nandají do sudu
Koupi se živná sul a kvasinky v cukrovém roztoku se nechají pomnožit,
Přilejí ke šveskám Nádoby se uzavřou a ucházející plyn se pouští
přez vodní zátku muže to být okurková láhev z vodou. Aby do kvasu
nezanesly mušky octové kvašení. .Podle teploty a množství cukru v ovoci
proběhne kvašení. Když přestane bublat je hotovo. Ale v pálenici se
musíte objednat předem. Doma bych to nezkoušel.Se slepeckou holí se nežije
lehko.Jsou na to k dostání i specialzované kuchařky.
Doplňuji:
Ovoce také začne kvasit i samo. Ve vzduchu i na ovoci jsou různé kvasinky
od přírody. Pokud se užije vybraný a vyšlechtěný druh kvasinek je
výsledek jistější. Záleží také na čistotě všech nádob a
pomůcek.Uzavření, pak kvas neplesniví.Vinaři to mají vyzkoušené
a vypracované technologie,
Upravil/a: elektrikář
0 Nominace Nahlásit |
My jsme dělali kvas z meruňek-vypeckovaných, jen se sezbíraly a dal do sudu, klidně i plastového a nechali kvasit, nic se tam nepřidává, ovoce by mělo být však dobře zralé, plné cukru. Kdo přidává cukr,tak pak většinou slivovice, meruňkovice škrábe v krku.
0 Nominace Nahlásit |
To jsem tedy netušila, že se tam u vás také pálí indivindy.
Poptám se, kamárád pálí ze všeho, co mu doma roste a dám echo 🙂.
http://www.stream.cz/video/13725-jak-se-co-dela-ovocne-destilaty
Výroba
Na výrobu slivovice se používá kvas. Ve vhodné nádobě kvasí zralé ovoce
nejméně 6 týdnů, při domácí výrobě se část ovoce vypeckuje a
pečlivě se odstraňují stopky a nahnilé plody. Výroba se provádí
v pálenici.
Výroba slivovice na Valašsku: Čisté zralé plody slivoně se uloží do
sudů (dřevěných,nebo dnes většinou plastových) a nechají se zhruba
6 až 8 týdnů kvasit. Doba kvašení je závislá na teplotě, cukernatosti
plodů a množství v jednom sudu. Cukernatost se měří moštoměrem při
založení kvasu a při jeho dokvašení. Rozdíl nám dá orientační odhad
o množství alkoholu v kvasu.
Vykvašené ovoce se vaří (pálí) při teplotě do 100 °C, kdy se odpařuje
jen alkohol a v kvasu zůstávají silice, které jinak způsobují pachy a
pachutě v konečném výrobku. Výpary se ochlazují a kondenzát vytéká do
připravené nádoby. Tento postup se opakuje dvakrát, přičemž teprve při
druhém pálení teče čistý nápoj, který je možno ochutnat. Destilát má
v závislosti na počáteční cukernatosti kvasu a stavu při dokvašení
přibližně 60 až 80 objemových procent alkoholu. V tomto stavu se
neprojeví chuť ovoce a slivovice je dobrá jen do čaje. Ideální je ředit
na 50 – 51 procent, kdy je nápoj lahodný a voňavý.
Čerstvá slivovice mívá ostřejší chuť a je lepší nechat ji uležet
několik měsíců, až let. Přitom první čtyři týdny se ponechá bez
zátky, chráněná je před hmyzem a prachem. Někdy se do destilátu
přidávají sušené švestky, aby slivovice dostala nazlátlou barvu a více
voněla. Je třeba ji ale sledovat a po zhruba třech týdnech zcedit a
uložit.
Jednou z nejlepších slivoní z hlediska chuti a cukernatosti je durancie,
která ochotně roste ve všech polohách a není náročná na
pěstování.
Nebo chceš pár láhví poslat:-)?
http://www.labuznik.com/recipe_send.php?ID=29618
http://www.stream.cz/video/20287-jak-se-dela-slivovice
http://necyklopedie.wikia.com/wiki/Slivovice
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |