Avatar uživatele
postcd

Proč se používá želírovací cukr?

Za jakým účelem se používá? Mým účelem je zavařit jahody tak, aby vydržely 1 rok bez chemických přísad a s minimálním množstvím cukru (pravděpodobně třtinový). K čemu je želírovací cukr, co se stane, když v marmeládě či džemu nebude? Děkuji

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4207 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Dochy

Pokud se nemýlím, pak je k tomu, aby marmeláda zhoustla. Jinak je riziko, že zůstane tekutá.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Pokud chceš, aby ti jahody vydržely, tak se vykašli na šetření cukrem. Pokud nedáš 1/2 kg cukru na litr vody do nálevu, tak máš malou pravděpodobnost, že vydží. Kazí se rády. Kdysi jsem jahody nejdříve zasypávala cukrem, nechala je krátce povařit a potom se proslazovaly a až další den se znovu krátce povařily a teprve potom se dávaly do sklenic. Bylo to pracné, byly červenější, ale cukr se ošidit nedal. Pokud chceš šetřit cukrem, tak jahody zmraž.
Proti kazení se přidávalo na hrot nože petolu, ale nevím, zda se ještě vyrábí.
Želírovací cukr je opravdu určen k zahuštění marmelád, dženů a ovocných rosolů. Do kompotu nepatří. I tady je ale důležité jaký želírovací cukr si pořídíš. Ne u každého ovoce je snížení dávky cukru chutné.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
cochee

Pokud mi mají jahody vydržet rok a má z nich něco být (ne rozplizlá sladká hmota držící možná trochu tvar jahody), tak je nezavařím, ale hodím na mrazák. Jahody obsahují něco málo vitamínu C (srovnatelně s citrusy například), ten samozřejmě zavařením odejde do vitamínového nebe. Stejné to je s jinými látkami, kterých jahoda něco málo obsahuje a které nejsou zrovna tepelně stabilní. O chemických přísadách a sacharóze samozřejmě v souvislosti se zamražením nelze vůbec hovořit.

Jahody jím čerstvé v sezóně, zbytek roku se obejdu. Na mrazáku mám cennější věci, například králíčky 🙂

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
elektrikář

Dříve se dala koupit Petoza to bylo zahušťovadlo do marmelády vyráběné z jablek. Nyní to dávají do cukru.

před 4194 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek