Za jakým účelem se používá? Mým účelem je zavařit jahody tak, aby vydržely 1 rok bez chemických přísad a s minimálním množstvím cukru (pravděpodobně třtinový). K čemu je želírovací cukr, co se stane, když v marmeládě či džemu nebude? Děkuji
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 0 před 4176 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Pokud se nemýlím, pak je k tomu, aby marmeláda zhoustla. Jinak je riziko, že zůstane tekutá.
0 Nominace Nahlásit |
Pokud chceš, aby ti jahody vydržely, tak se vykašli na šetření cukrem.
Pokud nedáš 1/2 kg cukru na litr vody do nálevu, tak máš malou
pravděpodobnost, že vydží. Kazí se rády. Kdysi jsem jahody nejdříve
zasypávala cukrem, nechala je krátce povařit a potom se proslazovaly a až
další den se znovu krátce povařily a teprve potom se dávaly do sklenic.
Bylo to pracné, byly červenější, ale cukr se ošidit nedal. Pokud chceš
šetřit cukrem, tak jahody zmraž.
Proti kazení se přidávalo na hrot nože petolu, ale nevím, zda se ještě
vyrábí.
Želírovací cukr je opravdu určen k zahuštění marmelád, dženů a
ovocných rosolů. Do kompotu nepatří. I tady je ale důležité jaký
želírovací cukr si pořídíš. Ne u každého ovoce je snížení dávky
cukru chutné.
0 Nominace Nahlásit |
Pokud mi mají jahody vydržet rok a má z nich něco být (ne rozplizlá sladká hmota držící možná trochu tvar jahody), tak je nezavařím, ale hodím na mrazák. Jahody obsahují něco málo vitamínu C (srovnatelně s citrusy například), ten samozřejmě zavařením odejde do vitamínového nebe. Stejné to je s jinými látkami, kterých jahoda něco málo obsahuje a které nejsou zrovna tepelně stabilní. O chemických přísadách a sacharóze samozřejmě v souvislosti se zamražením nelze vůbec hovořit.
Jahody jím čerstvé v sezóně, zbytek roku se obejdu. Na mrazáku mám cennější věci, například králíčky 🙂
0 Nominace Nahlásit |
Dříve se dala koupit Petoza to bylo zahušťovadlo do marmelády vyráběné z jablek. Nyní to dávají do cukru.
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |