Avatar uživatele
midlajs

Proc jsou zahustenim moukou jidla chutnejsi?

Uz dlouho me zajima, ze kdyz delam cocku, mrkev nebo spenat a nezahustim to moukou (nemyslim jisku) neni to tak dobre jako prave s ni. Mate nejakou teorii?
Doplňuji:
Je fakt, ze jakmile jsem zjistila jak se omacky vari, tak jsem je prestala delat…kdyz delam mrkev, cocku a spenat a i kdyz vyvarim zbytecnou vodu, nechutna me to ☹

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3535 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
gecco

Omlouvám se, ale já naopak moukou i jíškou zahuštěná jídla nerad – takže tvou teorii ´bořím´…
😉
Zahušťuju takřka zásadně dlouho dušenou cibulkou (řádově hodiny, dusím tak 3–4 kila najednou, pomaličku, až cibule zkaramelizuje – ´zesládne´) – někdy to zkus – a nebudeš chtít jinak.
😉
Doplňuji:
Dušenou mrkev nedělám, takže to nevím – ale čočku zahušťuju právě tou cibulou, fazole taky – zkus to (jen se musíš obrnit trpělivostí při dušení)…
😉
A špenát dělám jen čerstvý, listový – lehce spařený, není co zahušťovat…

Upravil/a: gecco

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
arygnoc

pridávam sa ku geccovi – zahusťované jedlá sú hnusné.

špenát – keď treba zahustiť (???) – tak rozšľahaným vajíčkom, „čočku“ (teda šošovicu) tiež, prípadne smotanou.
ale vždy stačí použiť pri varení menej vody.

gebuziny zahusťované múkou a jíškou sú český vynález spôsobujúci dávivý reflex.

pôvodne sa zahusťovalo preto, aby >bolo viac jedla< (niekedy do konca vojny), dnes je to zbytočné kazenie jedla.

najviac ma pobavia názvy pre jíškovú gebuziu – guláš na x spôsobov.
no proste fuj.

;-Q
Doplňuji:
zahusťovať – keď treba, možno rôzne:

pomletou sušenou zeleninou, hubami, smotanou, nastrúhaným zemiakom, vajíčkom (celým alebo iba čĺtkom), nastrúhaným chlebom, prípadne rozvarenou ryžou, cibuľou, … ale surovou múkou nikdy.

pre inšpiráciu:
https://www.go­ogle.co.uk/se­arch?q=%C5%BE%­C3%ADm+zahus%C5%A5o­vat+om%C3%A1%C4%8Dky&i­e=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&e­i=9rwKVcOaJYG2UZ­HAgMgD#safe=of­f&q=%C4%8D%C3%AD­m+zahus%C5%A5o­vat+om%C3%A1%C4%8Dky&spe­ll=1

;-Q

Upravil/a: arygnoc

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
www

Otázka zní proč jsou zahuštěná jídla pro tebe chutnější, nebudu proto odpovídat svým receptem.
Je to z toho důvodu, že mouka přidá nejen další rozměr chuti, navíc vznikne jiná konzistence, chutnější sama od sebe.
Názor
Doplňuji:
Každé zahušťovadlo přidává jídlu svoji specifickou chuť a vždy je pouze na kuchaři, které zvolí. Jistě – jsou pokrmy doporučující to či ono, ale proti gustu.. 🙂
Zkoušej tedy a časem sama zjistíš, jaké zahušťovadlo je v konkrétních případech nejvhodnější.

Upravil/a: www

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?beer Nahlásit

Avatar uživatele
Funna

docela nechápu tvé doplněn „jak jsem zjistila jak se omacky vari, tak jsem je prestala delat“…jak se dá něco udělat bez toho, že bys předem věděla jak se to dělá??? 🙂…a omáčky se zahušťují jíškou…jen kuchařský amatér tam rozšvedlá mouku…
ad gecko…všechno cibulí zahustit nejde…jíška, její složení a barva je podstatou chutě většiny polévek…hooodně záleží, jestli ji uděláš z másla, nebo sádla (olej nepoužívám), chuť je pak úplně jiná i když je to jinak úplně stejná polévka… .-)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
iceT

Náhodou,jednou jsem čočku nezahuštěnou,jen okořeněnou dělala a byla dobrá.
By mě spíše zajímalo,jak bys se měla vařit třeba koprová omáčka(bez mouky),která se dělá z bešamelu,což je mouka opražená na másle a zalitá mlékem.Nebo jiné bílé omáčky jejichž základem je právě bešamel.....

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Tak já nevím, kam se mám mezi vás zařadit… 😉
Pro zahuštění čočky právě osmahnu cibulku (na sádle, já oleje nerad) pak ji zapráším moukou a chviličku nechám na plotně pohromadě a toto pak zamíchám do jinak hotové (právě dovařené a dochucené) čočky.
A na rozdíl od ženy, mně v čočce chutnají i případné žmolky té mouky (ok, jsem trochu ulítlej a s ohledem na manželku tam ty žmolky zpravidla nedělám)

Na otázku jsem ale také neodpověděl, co??

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dědapetr

Luštěniny zahušťuji hraškou (mouka z hrachu) a guláš zahušťuji rozemletým chlebem a nebo moukou z fialové kukuřice,špenát mlékem a vajíčkem,dušenou mrkev zahušťuji rozemletou sušenou mrkví,houbovou omáčku zahustím smetanou a nebo moukou z ovesných vloček,atd.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
arygnoc

iceT:

ale bešamel nie je múka – je to popražená múka na masle. (vz. „Proc jsou zahustenim moukou jidla chutnejsi?“).

s bielymi omáčkami je vcelku problém, tá sa proste musí zhutniť – používam rozvarenú a rozšľahanú bielu koreňovú zeleninu (niekedy i zemiak) s vaječným žĺtkom a smotanou, ale múku rozhodne nie. v prípade krajnej núdze kukuričný škrob, ale to už musí byť.

múka (nie bešamel, i keď ani ten napoužívam) proste jedlu dodá pachuť, je vo varenom jedle hnusná.

niečo iné sú buchty, knedlíky, … – proste veci z múky, ale nadstavovať jedlo múkou pokladám za barbarstvo.

;-Q

před 3535 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Funna

napsal jsi: „zahušťovaná jídla jsou hnusná“…s tím i že zahuštění jíškou je hnusné…a teď zase píšeš, že bešamel, což je v podstatě jíška z másla ti nevadí…tak si to ujasni, chlapče 🙂
a souhlasím, že tak zvaná „amerika“ (mouka s vodou nalitá do něčeho) není ono a v profikuchyni je tohle tabu…ale to neznamená, že mouka jako zahušťovadlo je hnus…nechápu, jak jste na tohle přišli (to platí i pro gecca)

před 3535 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
iceT

Jasně,i jídlo zahuštěné moukou může být chutné,pokud se tam té mouky nenapere kýbl.

před 3534 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
gecco

…„mouka jako zahušťovadlo je hnus“…
Ne snad přímo hnus – ale nechutná mi to, takže to, pokud možno, nejím…
😉
Pokud jde o třeba tu koprovku – dělám ji z hovězího vývaru, čerstvého (mraženého) kopru a – právě té cibulky…
Do vývaru dám ´opražený´ bobkový list a dušenou cibulku, tak na 10–15 minut uvařit (bobky pak vyndám), namixuju dohladka, dosolím, přidám jemně nasekaný kopr, nechám zavřít, na závěr zaliju ´hodnětučnou´ smetanou.
Asi tomu nebudeš věřit, ale je vynikající…
😉

před 3535 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Funna

jenže já nechci používat hodnětučnou smetanu…a navíc nemám na vaření celý den…nejsem chlap, co se nudí .-)

před 3535 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
gecco

Funna → no jo… No…
Já su líný, takže toho moc nedělám…
Ale pokud už něco dělám, snažím se to dělat dobře…
V případě jídla – aby to chutnalo…
A jo – je to ´drsný´, když celej den něco vařím – a pak je to za ´pár minut´ snězený…
😉

před 3535 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Funna

ale mě to chutná (a zbytku rodiny taky) i s tou moukou…takže ty si vař své bezmoučné (a podle mne hnusné) a mě nech moje zásmažkové (podle tebe hnusné)… .-)

před 3534 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
gecco

Funna → jasně, ne do všeho lze dát cibuli…
😉
Třeba svíčkovou dělám bez cibule, podusím na másle zeleninu a vydusím vodu natolik, že i po přidání smetany je omáčka dostatečně hustá.
Prostě jíšku nedělám, nepoužívám…
😉

před 3535 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Funna

jo…taky se to tak dá…ale není to ono…rajskou polévku třeba taky zahušťuju jen spoustou cibulí, která tvoří její základ…ale docela by mne zajímalo, jak uděláš třeba lasagne, jejichž jednou „vrstvou“ je sýrový bešamel…z cibu­le?…no to asi těžko…a jakákoliv polévka se dá uvařit bez jíšky, jenže nechutná stejně, jako když tam tu jíšku dáš…třeba zeleninová polévka je bez světlé máslové jíšky jen uvařená zelenina …čekám, že napíšeš, dá se zahustit něčím rozmixovaným, vločkakama a pod…ale já se bavím o chuti, ne o konzistenci…třeba když vařím hřibovku, tak se ptám zbytku rodiny, jestli chtějí zásmažku na másle, nebo na sádle…pokud bys ji rozlil na půlku a každou zahustil zvlášť, máš při stejném základu chuťově dvě odlišné polévky…prostě některé jídla nejsou bez mouky to pravé ořechové a tohle mi nevymluvíš .-)

před 3535 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
gecco

Ale já ti to nehodlám vymlouvat…
😉
Nedělám lasagne – těstoviny, pokud možno, nejím (resp. – jediné, které mám rád, jsou halušky a pak knedle).
Houbovku – omáčku i polévku, dělám s cibulkou.
Zeleninová polévka – jak která. Pokud jde o vývar, nezahušťuju. Pokud o polévku krémovou, pak ji zahušťuju právě tou zeleninou (namixovanou).
😉
Jasně – někdo zahušťuje (moukou, jíškou), já ne.
Kolik kuchařů, tolik chutí…
😉

před 3535 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek