Odpoveď byla označena jako užitečná
Na tom jsme se zakousli. Etymolog Rejzek se domnívá, že toto jídlo bylo nějak typičtější pro Moravu, třeba jako moravské uzené. Často se na jídelácích uvádí brabec. „Jeho označení moravský ale nesouvisí s počátečním B. Jak uvádí Český jazykový atlas, podoba brabec vykazuje největší územní rozšíření: zabírá celé Čechy a západní Moravu s enklávami na Olomoucko a Kroměřížsko. Název moravský brabec tedy patrně vznikl z iniciativy některého moravského tvůrce jídelního lístku,“ říká etymoložka Valčáková. A vrabec protože malé kousky připomínají malé ptáčky. Někdy se v Česku jídlu říkalo dráčci.
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?vagra Nahlásit |
Typicky česká kuchyně, mexický guláš, španělský ptáček, kuře kung-pao, francouzské brambory aj. 😁
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 4290 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |