Avatar uživatele
lensen

Proč se kouskům pečeného vepřového masa říká Moravský vrabec?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, quentos, iceT, johana 56, tatanka před 4271 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Na tom jsme se zakousli. Etymolog Rejzek se domnívá, že toto jídlo bylo nějak typičtější pro Moravu, třeba jako moravské uzené. Často se na jídelácích uvádí brabec. „Jeho označení moravský ale nesouvisí s počátečním B. Jak uvádí Český jazykový atlas, podoba brabec vykazuje největší územní rozšíření: zabírá celé Čechy a západní Moravu s enklávami na Olomoucko a Kroměřížsko. Název moravský brabec tedy patrně vznikl z iniciativy některého moravského tvůrce jídelního lístku,“ říká etymoložka Valčáková. A vrabec protože malé kousky připomínají malé ptáčky. Někdy se v Česku jídlu říkalo dráčci.

http://www.me­tro.cz/kde-se-vzala-jmena-jidel-rusove-sve-vejce-neznaji-spanele-zase-ptacka-1ik-/metro-extra.aspx?c=A121106­_172930_metro-extra_rab

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?vagra Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Typicky česká kuchyně, mexický guláš, španělský ptáček, kuře kung-pao, francouzské brambory aj. 😁

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek