přijde mi to docela vtipný.....nebo jako, proč to tak je?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? elektrikář, gagaga před 3964 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Zkrátka tak to je. Kousek masa velikostí odpovídá asi tak velikosti vrabce.
0 Nominace Nahlásit |
Ale Drape, copak jsi viděl tak velké kousky moravského brabce ?! Dej mi odkaz na hospodu, popřípadě na závodní jídelnu!
0 Nominace Nahlásit |
To má jednoduché vysvětlení, v posledních letech poklesly stavy vrabců (hlavně moravských) na tak bídnou úroveň, že alespoň v kulinářství se musí nahražovat dostupnějším vepřovým. (Teď se ještě začni ptát na španělské ptáčky nebo bavorské vdolečky a obratem vytvořím další „důvěryhodnou pitomost“.) Samozřejmě že je to o velikosti kousků vepřového.
0 Nominace Nahlásit |
Viz archív – Proč se kouskům pečeného vepřového masa říká Moravský vrabec?
http://www.odpovedi.cz/otazky/proc-se-kouskum-peceneho-veproveho-masa-rika-moravsky-vrabec
Moje odpověď:
Moravský brabec
Na tom jsme se zakousli. Etymolog Rejzek se domnívá, že toto jídlo bylo nějak typičtější pro Moravu, třeba jako moravské uzené. Často se na jídelácích uvádí brabec. „Jeho označení moravský ale nesouvisí s počátečním B. Jak uvádí Český jazykový atlas, podoba brabec vykazuje největší územní rozšíření: zabírá celé Čechy a západní Moravu s enklávami na Olomoucko a Kroměřížsko. Název moravský brabec tedy patrně vznikl z iniciativy některého moravského tvůrce jídelního lístku,“ říká etymoložka Valčáková. A vrabec protože malé kousky připomínají malé ptáčky. Někdy se v Česku jídlu říkalo dráčci.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |