Avatar uživatele
lilylilylily

Proč jsou v ementálu díry?

Zajímalo by mě proč jsou v ementálu díry?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? petka, Michal Kole, hanulka11 před 4651 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
hanulka11

něco o něm

Emmental je sýr s typickými dutinami a pochází z údolí řeky Emme v Kantonu Bern na úpatí Alp a vyrábí se ze syrového kravského mléka. Slisovaná kola se vkládají na 3 dny do koncentrovaného solného roztoku, který ze sýra vytáhne vodu a vytvoří kůrku, poté se dá na 2 týdny do studeného sklepa. Následuje jeho 8 týdenní zrání v teplém sklepě, kde se za pomocí kyseliny mléčné vytvářejí známé dutiny tzv. oka. Sýry se během procesu zrání jednou týdně omývají, překládají a několikrát solí. Emmental se dostává na trh nejdříve až po třech měsících. Optimální doba zrání je však kolem šesti měsíců. U mladých sýrů je chuť nasládlá, u vyzrálých mírně sladkokyselá, ořechová.
Pravý švýcarský ementál má hmotnost od 60 do 130 kg s průměrem až 1 metr. Ementál se podává jako chuťovka, ale používá se též v kuchyni jako strouhaný, do salátu, do fondue a zapékaných pokrmů.
Doplňuji:
žádné nerezové trubičky

ementál
[Podle švýcarského údolí Emmental], sýr lisovaný s vysoko dohřívanou sýřeninou ve tvaru bochníku o váze 70–150 kg se stejnoměrně rozloženými hladkými oky o průměru 0,5–1,5 cm v tuhém sýrovém těstě. Oka v těstě vytváří oxid uhličitý vznikající při propionovém kvašení ementálu. Zralý sýr má mandlově nasládlou chuť.

Zdroj: http://www.asis­tentka.cz/node/12225

Upravil/a: hanulka11

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Vytvářejí se tam během procesu zrání sýra.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dudu

Milá/lý očko, buď jsem nepochopil Vaši pointu, nebo jste hodně, ale opravdu hodně vedle…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Johny_r

ocko si plete dutiny vzniké uvolňováním CO2 během zrání s navrtáváním sýra sondou, což výrobce dělá, aby zjistil stav uvnitř bochníku v průběhu zracího procesu.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
PanAce

Protože se tam při dojení dostávají částice sena.

před 3301 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek