Avatar uživatele
Bunnik

Používáte olivový olej na smažení?

Snažila jsem se hledat na netu, jak to tedy je, zda se to smí či ne… a vypadá to, že se to smí, že je to zdravější, dokud se nedosáhne tzv. kouřového bodu (což nevím, co je), pak se vlivem teploty začínají dít uvnitř oleje nějaké chemické změny, kdy je naopak nezdravý…

Vyznáte se v tom někdo?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? aramah, anonym, BIGFOOT, hanulka11, k.karkulka před 5135 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

já ho používám spíš jen do salátů,ale tady je návod i na smažení
http://www.zby­nekmlcoch.cz/in­fo/strava/oli­vovy_olej_a_zdra­vi_olej_jako_vse­lek_.html

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
hanjimka

5ekla bych že smažení na extra virgin je škoda.Proto je tak kvalitní,že se dělá za studena.Tak púroč ho přepalovat?A navíc je dost drahý tak ho neničit tepelnou úpravou.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
hanulka11

Olivových olejů je více druhů , bude lepší než se tady rozepisovat, když si to přečtete

Máte pocit, že by se na olivovém oleji nemělo smažit? Olivové oleje jsou naopak na smažení velice vhodné – obecně pro ně platí to, že se při smažení nepřipalují tak rychle, jako běžné tuky. Dokáží totiž lépe odolávat vysokým teplotám. Více se dozvíte zde.

Doplňuji:
když jsem v Řecku tak tanm se používá výhradně olivový olej /protože mají svůj domácí / ale poroz opět si vyrábí více druhů tzv.první lisování a pak se lisují ty zbytky z lisováni a to už je rozdíl v kvalitě a oni svá jídla většinou smaží či grilují a jídla jsou velice chutná . Proto když si olej kupujete dobře si přečtěte k čemu je určen a nešetřete ,to se nevyplácí.

Zdroj: http://www.mo­nini.cz/kvali­ta.html

Upravil/a: hanulka11

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
rybíz

Používáme na smažení slunečnicový. Olivový je nepřiměřeně drahý a zas tak velký rozdíl v tom není. Je lepší asi jen do salátů apod.za syrova.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek