Je pravda, že bioprodukty mají být zdravější, jsou pěstovány propracovanými postupy, neobsahují chemii. Takže v tomto případě budte žít zdravěji, nezatížíte chemií tolik játra či ledviny. Budou mít méně práce. Ale chce to tak i střídmost, pohyb atd.
Bilolit určitě zdraví neprospěje, zničí škodlivý létající či lezoucí hmyz, ale ten zápach může ohrozit vaše dýchání.
Že by šlo o přírodní prostředek? Spíš bych bio brala jako ničení života škodlivých živočichů. Je to starý přípravek, tedy z doby, kdy se bio tolik nepoužívalo.
Bio – život – lit – mající sílu, pevnost – takže něco, co určitě zničí život nežádoucím potvůrkám.
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Ony ty BIO produkty zas až tak bio nejsou. To co už v půdě a ovzduší je, se ničím neodstraní. Pokud se postřiky a chemická hnojiva používají správně, což zemědělci bohužel moc neznají, pak téměř není rozdíl. Samozřejmě je lepší používání organických hnojiv, ale pokud se i tam dávkování přežene, máme ty dusičnany v zelenině taky.
8Kdo udělil odpovědi palec? pusinka50, ivzez, Arne1, zzzzz, Mc Merkurion, JájsemRaibek, marci1, gecco
před 2815 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jak se to vezme. V jistém smyslu ano, protože pokud je dané ovoce,
zeenina, mouka, mléko, maso skutečně BIO, měly by splňovat určité
podmínky, které znamenají, že do nich pěstitel či chovatel nepumpuje
nevhodnou chemii, antibiotika, hormóny, nejsou geneticky modifikované a nejsou
ani chemicky hnojené nebo ošetřované kdečím. To vše má pro tělo
určitě nějaký význam, protože i kdyby nic jiného, tak to množství
nevhodných látek je tam minimální (něčemu pěstitel nezabrání, např.
znečištění z vody a vzduchu, ale nepřidá nic navíc).
Má to ale dva háčky. První je právě ta kontaminace zvenčí, se kterou
farmář nic neudělá, ani kdyby se na hlavu stavěl. Ale dejme tomu. že je to
kontaminace stopová a tedy přežitelná.
Horší je, že BIO certifikát si za úplatek nezřídka kupují i výrobci,
jejichž produkty jsou BIO jen na etiketě. Takže jestli chcete BIO,
doporučuji si najít v okolí nějakého malého, sobě známého a
důvěryhodného pěstitele či chovatelei bez certifikátu a nakupovat
od něj.
U biolitu je účinnost jistější. Zbijete jím i komára, který je nakažený boreliozou. :)
0 Nominace Nahlásit |
Nějak mi to vlezlo do Diskuse…
___
Věřil bych zejména tomu BIOlitu…
😉
Jinak – co si nevypěstuješ sám, pohnojené vlastními hov…, ehm,
hnojivem, je „bio“ asitak jako výborné pivo (včilo je piju) natočené do
štucu umytého jarem…
😉
6Kdo udělil odpovědi palec? pusinka50, ivzez, redy, zzzzz, Mc Merkurion, JájsemRaibek
před 2815 dny
|
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?ivzez Nahlásit |
Můj názor je, že ne významně.
Označení BIO mi přijde spíš módní.
Upravil/a: ReHu
0 Nominace Nahlásit |
Pokud chcete žít zdravě, vykašlete se (snad jen s výjimkou
BIOlitu) na všechny výrobky BIO. Jsou to předražené nesmysly.
Řada pěstitelů nedodržuje postupy. Chcete-li mít záruku zdravé
zeleniny, ovoce, … nezbývá, než si ji vypěstujtovat sám.
Ale úplně stačí se nepřecpávat, jíst pestrou
stravu, vyvarovat se stresu a pravidelně sportovat.
4Kdo udělil odpovědi palec? Mc Merkurion, JájsemRaibek, gecco, Herjulfson
před 2815 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jedině tak, že po pořízení BIO potravin už ti na jiné zlozvyky nezbudou peníze.
3Kdo udělil odpovědi palec? Arne1, JájsemRaibek, gecco
před 2815 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jaký je rozdíl mezi bio zemědělcem a tím normálním ?
Bio zemědělec hnojí a stříká v noci ,aby ho nebylo vidět – jinak
žádný , je to jenom tahák na peníze spotřebitelů.
Příklad : v okolí Kolína jsou dva zemědělci jeden bio a druhý normální
,ale oba
zavlažují z řeky, co je na tom bio ,když v řece může být mnoho
nezdravých látek ?
3Kdo udělil odpovědi palec? annas, Mc Merkurion, JájsemRaibek
před 2815 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
… se divim, že v dnešní době ještě někdo věří na BIO produkty a hlavně, že jsou „prý“ kvalitnější >>> to je asi tak jako s těma hrncema od šmejdů, jen tady je to posvěcený státem…
2Kdo udělil odpovědi palec? redy, JájsemRaibek
před 2815 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Biolit asi moc nepomůže, ale pobavil.:-)) Jinak určitě, BIO, EKO a ještě SUPERPOTRAVINY a všechno bude super.:-)) Myslím, že to chce hlavně ZDRAVÝ rozum, ale ten se bohužel koupit nedá.
Zdroj: https://www.blendea.cz/superpotraviny_novinka/
1Kdo udělil odpovědi palec? JájsemRaibek
před 2811 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
AHOJ, JITRO!
Svou ranní proceduru Anastasia přizpůsobila podmínkám chalupářského
pozemku. Ráno, nejraději s východem slunce, je třeba naboso vyjít na
zahrádku, přiblížit se k těm rostlinám, ke kterým chceme. Lze se jich
dotknout. Není třeba provádět tuto proceduru podle nějaké šablony nebo
přísně opakujícího se rituálu den co den, ale tak, jak chceme, podle
našeho přání. Ale je nutné toto dělat před mytím. Tehdy budou rostliny
cítit vůni látek, které se vyloučily za dobu spánku z organizmu póry
kůže. Pokud je teplo a je vedle alespoň malý pozemek s trávou – a je
žádoucí, aby byl – je vhodné lehnout si na něj a asi tři až čtyři
minuty poležet protahujíc se. Jestli na tělo přitom vleze nějaký
brouk – nevyhánět ho. Hodně brouků otevírá póry na těle člověka,
pročišťuje je. Obvykle se ucpávají ty póry, kterými vycházejí toxiny,
vynášející na povrch kůže všelijaké vnitřní choroby, a tím dávají
možnost člověku je smýt. Když je na pozemku nějaký vodojem, je třeba se
do něj ponořit. Když ne, je možné se polít vodou. Stát se má přitom
naboso nedaleko zahrádky a rostlin, lépe – mezi záhonky nebo například
jednou vedle keříku maliny, podruhé rybízu atd. Po opláchnutí se není
třeba hned utírat. Kapky vody z dlaní se mají setřást, jakoby rozházet
i na okolní rostliny. Kapky vody z jiných částí těla je třeba
setřásat také rukama. Potom lze provádět obvyklé procedury umývání a
užívat všechny pomůcky, na které jste zvyklí.
VEČERNÍ PROCEDURY.
Večer, před spaním, je nutné si umýt nohy ve vodě s dodáním malého
množství (pár kapek) šťávy lebedy nebo kopřivy. Lze i oboje najednou,
ale neužívat při tom mýdlo nebo šampon. Vodu, ve které se omývaly nohy,
vylít na záhonky. Potom, jestli je potřeba, lze umýt nohy mýdlem. Tahle
večerní procedura je důležitá ze dvou důvodů. Při pocení nohou
vycházejí toxiny, vynášející z organizmu jeho vnitřní choroby, a je
důležité je smýt, aby se pročistily póry. Šťáva lebedy a kopřivy tomu
bude dobře napomáhat. Tím, že vylijete vodu na záhonky, dáváte
dodatečnou informaci mikroorganizmům a rostlinám o svém dnešním stavu.
Tohle je také důležité. Jenom díky této informaci viditelný a
neviditelný svět, obklopující vás, může vyrábět, odebíraje z kosmu a
země vše potřebné pro normální fungováni vašeho organizmu.
ON VŠECHNO SÁM PŘIPRAVÍ.
Ještě mě zajímalo, co řekne o stravování. Vždyť sama se vyživuje
velmi zvláštně. Zeptal jsem se:
„Anastasie, řekni mi, jak se má podle tebe stravovat člověk, co má jíst,
kdy, kolikrát denně, v jakém množství. U nás se tomuto tématu věnuje
hodně pozornosti. Existuje velké množství různé literatury, recepty
zdravé výživy, rady na zhubnutí.„
„Způsob života člověka v podmínkách přetechnizovaného světa je
těžké si představit jinak. Tenhle svět, jeho temné síly se stále snaží
vyměnit přírodní mechanizmus, daný člověku ze začátku, za svůj
neforemný umělý systém, který je v rozporu s lidskou
přirozeností.“
Poprosil jsem Anastasii, aby mluvila víc konkrétně a srozumitelněji, bez
jejího filozofického přemýšlení a ona pokračovala:
„Rozumíš, na tvé otázky co, kdy, v jakém množství má jíst člověk,
nikdo lépe, než sám organizmus každého konkrétního člověka odpovědět
nemůže. Pocit hladu, žízeň jsou dány přírodou proto, aby signalizovaly
každému člověku zvlášť, kdy se má najíst. Přesně tento moment bude
pro něho nejvíc vhodný. Přetechnizovaný svět není schopný zabezpečit
člověka možností uspokojit pocit hladu a žízně, když to jeho organizmus
potřebuje. A tak člověk začal zahánět vlastní organizmus do jakési
šablony, vyvolané svou bezmocností, a ještě to ospravedlňovat nějakým
účelem. Představ si: jeden sedí nebo napůl spí, stále plný energie,
druhý vykonává nějakou fyzickou práci nebo prostě běží zpocený,
ztráceje přitom desetkrát více energie, a jíst mají ve stejnou dobu.
Člověk má užívat jídlo tehdy, když mu radí jeho organizmus, a nemůže
tady být jiný poradce. Já vím, v podmínkách vašeho bytí je tohle skoro
nemožné, ale lidé, kteří jsou na vlastních pozemcích vedle svého
bydliště, tuto možnost mají. Měli by ji využít a odhodit nepřirozené
umělé pokyny. Totéž mohu říci i na otázku – co je třeba jíst. To je
to, co se v daný moment nachází, jak bych to řekla tvou řečí, no, „po
ruce", snad. Organizmus sám vybere, co je potřebné. Z netradičního mohu
poradit následující: pokud ve vašem bydlišti je nějaký živočich
(kočka, pes), sledujte ho pozorně. Občas z množství bylin vybírají
nějaký druh a požírají ho. Aspoň několik takových bylin je třeba
utrhnout a přidat k potravě. Vůbec není zapotřebí to dělat každodenně.
Stačí jednou až dvakrát týdně. Také je třeba vlastnoručně sebrat
klásky obilnin, vymlátit je, rozemlít, udělat mouku a upéci chléb. Je to
velmi důležité. Člověk, který použije tento chléb jenom jednou-dvakrát
ročně, dostává zásobu energie, jež je schopna nejen aktivizovat jeho
vnitřní síly, ale zapůsobit i na vnitřní stav, uklidnit jeho duši. Tento
chléb lze dávat i svým příbuzným nebo blízkým lidem. Na ně také bude
mít velmi blahodárný vliv. Velice dobré pro zdraví člověka je alespoň
jednou za léto, po dobu tří dnů se stravovat jenom tím, co roste na jeho
pozemku, dodatečně užívat chléb, slunečnicový olej a minimum soli.„
Už jsem sdělil, jak se stravuje Anastasia. Stejně i po dobu svého
vyprávění nějak mimovolně utrhla jednu, pak druhou bylinku, začala
žvýkat a dala i mně. Také jsem se rozhodl ochutnat. Její chuť na mně moc
nepůsobila, ale odporné pocity také nevznikaly. Proces stravování a
životazabezpečení organizmu Anastasie jako by byl přenechán přírodě a
nikdy nerušil její myšlenky, které se zabývají jinými problémy. Nehledě
na to je její zdraví neoddělitelnou částí neobyčejné vnější krásy.
Podle tvrzení Anastasie vzniká pro organizmus člověka, který má podobný
kontakt s rostlinným světem a zemí svého pozemku, možnost zbavit se
absolutně všech chorob.
Samotná nemoc je důkazem toho, že se člověk vzdaluje od přírodních
mechanizmů, předurčených k hlídání jeho zdraví k zabezpečení
života. A pro ně, pro tyto mechanizmy, zápas s jakoukoliv chorobou není
žádný problém, protože přesně v tom spočívá podstata jejich
existence. Prospěch, který může získat člověk, mající informační
kontakt s nevelkou částí světa přírody, je mnohem větší, než jen
pomoc v boji proti chorobám.
OBĚD V TAJZE.
Pokaždé, když jsem býval v tajze, u Anastasie na její louce, vždycky
jsem si s sebou bral něco k jídlu. Bral jsem si konzervy, neprodyšně
uzavřené sušenky, rybí plátky, vakuově balené. A pokaždé, vraceje se
od Anastasie, jsem objevoval své zásoby nedotčené. A pokaždé mi ještě
přibalila dárky. Obvykle to byly oříšky, čerstvé plody, zabalené do
lístků, sušené houby.
Jsme zvyklí jíst houby důkladně provařené, prosmažené, marinované nebo
naložené do soli. Anastasia je konzumuje syrové, bez jakéhokoliv
zpracování. Ze začátku jsem se bál je dokonce ochutnat, pak jsem ochutnal
-je to dost dobré. Kousíček houby se působením sliny změkčuje, lze jej
cucat jako bonbónek nebo spolknout. Časem jsem si dokonce na ně zvykl. Jednou
jsem jel z Moskvy do Gelendžiku na čtenářskou konferenci. A po celý den
jsem se stravoval houbami, které mi dala Anastasia. I Solncev, ředitel
Moskevského centra, seděl za volantem a také jedl tyto houby. A když jsem
mluvil na konferenci, tak jsem nabídl čtenářům, sedícím v sále, aby je
ochutnali, a lidé se nelekli. Všichni, pro koho stačilo, si vzali po jedné
houbičce, hned je snědli a nikomu se nic špatného nestalo.
Vůbec, nacházeje se na návštěvě u Anastasie, nevzpomínám si, že bychom
se speciálně posadili k jídlu. Letmo jsem ochutnával to, co mi nabízela
Anastasia a pocit hladu jsem ani jednou neměl. Ale tentokrát…
Zřejmě jsem dlouho přemýšlel o smyslu modlitby, pronesené Anastasií,
proto jsem si nevšiml, jak stihla prostřít, jestli to tak lze říci, velký
stůl.
Na trávě, na různých velkých a malých lístečcích, ležely pokrmy.
Zaujímaly plochu větší než metr čtvereční. Všechno bylo krásně
rozloženo, ozdobeno. Klikvy, brusinky, ostružiny, maliny, Černý a červený
rybíz, sušené lesní jahody, sušené houby, nějaká kašička žlutavá,
tři malinké okurčičky a dvě nevelká červená rajčata. Množství svazků
různých bylinek ozdobených okvětnými lístečky. V malinkých dřevěných
neckách byla nějaká bílá tekutina, připomínající mléko. Placičky,
udělané není známo z čeho. Med v plástech, posypaný různobarevnými
zrnky květinového pylu.
„Sedni si, prosím, Vladimíre, ochutnej chleba vezdejšího, který Bůh
dal,“ nabídla Anastasia a chytře se usmála.
„To je ale !" nezdržel jsem se nadšení. „Je to možné, jak jsi to hezky
naservírovala. Přímo jako dobrá hospodyně o svátku." Anastasia se
z pochvaly zaradovala jako dítě, zasmála se, nepřetržitě hledíc na své
servírování, najednou spráskla ruce a vykřikla:
„Oj-oj, to je mi ale dobrá hospodyně, zapomněla na koření. Vždyť máš
rád různé ostré přísady. Máš je rád, že ano?„
„Mám.“
„A dobrá hospodyně na ně zapomněla. Počkej, hned to zařídím.
Polepším se.„
Podívala se kolem sebe, poodběhla stranou, něco utrhla v trávě. Pak na
jiném místě, pak něco utrhla mezi keříky a vbrzku položila mezi okurkami
a rajčaty malinký svazeček složený jako kytice z různých bylinek.
Řekla:
„To jsou přísady. Jsou ostré. Jestli budeš chtít, ochutnej. Teď máme
všechno. Ochutnej od každého trochu, Vladimíre.“
Vzal jsem okurku, podíval jsem se na rozmanitost stravy v tajze a řekl
jsem:
„Škoda, že nemáme chléb.„
„Máme chléb,“ odpověděla Anastasia, „podívej, tady je." A podala mi
nějakou hlízu. „Je to kořen lopuchu, tak jsem ho připravila, že ti
nahradí chutný chléb, brambory a mrkev.„
„Neslyšel jsem, že by se lopuch používal jako jídlo.“
„Jen to ochutnej. Nedělej si starosti, dříve z něj připravovali
množství chutných a výživných jídel. Nejdřív to ochutnej, namáčela
jsem ho v mléce. Změkčila…„
Chtěl jsem se zeptat, kde vzala mléko, ale když jsem ukousl okurku… Na nic
jsem se neptal, dokud jsem ji nesnědl bez chleba. Hlízu, nahrazující chléb,
jsem si od Anastasie vzal, ale neochutnal jsem ji, držel jsem ji v ruce, dokud
jsem nesnědl okurku.
Rozumíte, tato okurka, navenek obyčejná, se ve skutečnosti chuťově velmi
lišila od těch, které jsem jedl dříve. Okurka z tajgy měla příjemnou,
ničemu se nepodobající vůni. Zřejmě víte, jak se liší chuť a vůně
okurek vypěstovaných ve skleníku od rostoucích na záhoncích na otevřené
půdě. Okurky, rostoucí na otevřené půdě, jsou chuťově mnohem lepší a
voňavější. Stejně tak, a možná i více se Anastasiina okurka lišila,
v lepším smyslu slova, od těch ze záhonků, které jsem jedl dříve.
Rychle jsem sáhl po rajčeti, ochutnal ho a hned jsem celé snědl. Jeho chuť
také byla neobyčejně jemná. Převyšovalo chuťově všechna rajčata,
která jsem konzumoval dříve. Ani okurka, ani rajče nepotřebovaly sůl,
smetanu nebo olej. Byly chutné samy od sebe. Jako malina, jablko nebo
pomeranč. Vždyť nikoho nenapadne sladit nebo solit jablko, hrušku.
„Kde jsi vzala tuto zeleninu, Anastasie? Běžela jsi do vesničky? Co je to
za odrůdu?“
„Vypěstovala jsem ji sama. Chutnala ti, ano?" zeptala se.
„Chutnala ! Takovou zeleninu jím poprvé. Takže ty máš zahrádku,
skleník? Čím překopáváš záhonky, kde bereš hnojivo, ve vísce?„
„Vzala jsem tam pouze semena, u jedné známé ženy. Vybrala jsem pro ně
místo v trávě a ony vyrostly. Rajčata jsem sázela na podzim, pak jsem je
schovávala pod sněhem a na jaře začaly růst. Okurčičky jsem sela na jaře
a ony, malinké, stihly dozrát.“ „Ale proč jsou tak chutné, copak je to
nějaký nový druh?„
„Obyčejný druh. Liší se od těch, co jsou ze zahrádky proto, že když
rostly, tak dostaly všechno potřebné. V zahradních podmínkách, kdy se
lidé snaží ochránit rostlinu od styku s jinými druhy, kdy se jejich růst
urychluje hnojivem, nemají rostliny možnost nasát do sebe všechno potřebné
a být soběstačné, chutnat člověku.“
„A odkud máš mléko, z čeho jsou placky? Myslel jsem si, že
živočišnou stravu vůbec nepoužíváš, a najednou mléko…„
„Toto mléko není od zvířat, Vladimíre. Mléko, které je před tebou, dal
cedr.“
„Jak to cedr? Copak strom je schopný dávat mléko?„
„Je. Ale zdaleka ne každý. Cedr, například, ano. Ochutnej, tento nápoj
toho hodně obsahuje. Mléko, které vidíš před sebou, je schopno živit
nejen tělo. Nepij všechno najednou, ochutnej dva nebo tři doušky, protože
nasycený jedním produktem nebudeš chtít už nic jiného.“
Vypil jsem tři doušky. Mléko bylo husté, s příjemnou, lehce nasládlou
chutí. A ještě z něj vycházelo teplo, ale ne takové jako z ohřátého
kravského mléka. Nepochopitelné, jemné teplo ohřívalo všechno uvnitř mě
a zdálo se, že měnilo náladu.
„Toto cedrové mléko je chutné, Anastasie. Velmi chutné ! A jak je třeba
„dojit" cedr, aby se dala získat taková dobrůtka?„
„Není třeba dojit. Je třeba v klidu, promyšleně a s dobrou náladou
speciální tyčinkou roztírat mléčná jádra. A po trošce přidávat
živé vody, takhle získáme mléko.“
„Copak nikdo z lidí o tomto nikdy nevěděl?„
„Dříve o tom věděli mnozí lidé, ale i teď se ve vískách v taj ze
občas používá cedrové mléko. Ve městě dávají přednost úplně jiné
stravě, ne tak užitečné, ale vhodné pro uchovávání, přepravu a
přípravu. „
„Říkáš všechno správně, ve městě je třeba všechno dělat rychle.
Ale toto mléko…, to je ale, jaký strom je tenhle cedr ! Samotný cedr může
dávat oříšky i olej, i mouku na placky, i mléko.“
„A ještě hodně neobyčejného může dávat cedr.„
„Co neobyčejného, například?“
„Z jeho éterického oleje lze udělat překrásný parfém. Hodnotný a
léčivý. Žádné umělé parfémy nepředstihnou jeho aroma. Étery cedru
představují duch vesmíru, mají schopnost léčit tělo, chránit člověka
od zlého.„
„Dokázala bys mi povědět, jak získat takový parfém z cedru?“
„Povím, samozřejmě, ale ty se ještě trochu najez, Vladimíre.„
Natáhl jsem ruku, abych si vzal rajče, ale Anastasia mě zastavila:
„Počkej, Vladimíre, nejez tak.“
„Jak?„
„Připravila jsem pro tebe různá jídla, abys ze začátku ochutnal ze
všeho, aby tě vyléčil.“
„Kdo?„
„Tvůj organizmus. Až ochutnáš ze všeho, sám vybere pro tebe všechno
potřebné. Budeš chtít sníst více toho vybraného. Tvůj organizmus určí
sám, co mu chybí..“
„Je to možné?" pomyslel jsem. „Poprvé změnila své názory.„
Jde o to, že Anastasia mě dvakrát léčila, nějaké mé vnitřní choroby.
Nevím přesně jaké, ale pociťoval jsem je prostřednictvím bolestí
v žaludku, játrech nebo ledvinách. A možná, že ve všem najednou. Bolest
byla silná, dokonce někdy ani prášky nezabíraly. Ale věděl jsem: přijedu
k Anastasii – vyléčí mě, jde jí to rychle. Jenže potřetí mě léčit
odmítla. Ani bolest svým pohledem úplně nezlikvidovala, prohlásila, že
když nechci změnit způsob života a nevzdávám se toho, co způsobuje
nemoci, tak mě nelze léčit, protože léčení v tomto případě pouze
škodí. Tehdy jsem se na ni velmi urazil a víckrát už jsem neprosil
o léčení.
Ale po návratu domů jsem se přece začal omezovat v kouření a pití.
Dokonce jsem několik dnů hladověl. Cítil jsem se lépe. Tehdy jsem si
pomyslel, že není nutné pokaždé běhat za doktorem nebo se obracet na
léčitele, jde to také ovládnout se, když člověka zasáhne bolest.
Lepší, samozřejmě, je, aby nezasahovala. Vyléčit sám sebe úplně jsem
nedokázal, nicméně rozhodl jsem se Anastasii o pomoc nežádat. A ono to
vypadá, že souhlasí sama.
„Vždyť jsi říkala, že už mě víckrát léčit nebudeš, ani zbavovat
bolesti.“
„Zbavovat tě bolesti už víckrát nebudu. Bolest je rozhovor Boha
s člověkem. Ale tak jako teď to možné je. Vždyť ti nabízím potravu,
toto není v rozporu se zákony Přírody, ale jim odporuje.„
„Komu „jim“?“
„Těm silám, které pro člověka vytvářejí škodlivý program.„
„Jaký škodlivý program? Co tím myslíš?“
„To, že ty, Vladimíre, stejně jako většina lidí, se živíš podle
stanoveného programu. Velmi škodlivého programu.„
„Možná, že se někdo živí podle stanoveného programu. Těch je
hodně – na zhubnutí, na spravování. Já ale jím tak, jak sám chci.
Žádný program jsem ani nečetl. Jdu do obchodu a vybírám si to, co se mi
líbí.“
„To je pravda, že vybíráš, když přijdeš do obchodu, ale vybíráš
z nabídky, kterou přesně určil obchod.„
„No ano… Teď je v obchodech všechno pohodlně rozváženo a zabaleno.
Jelikož je velká konkurence, tak se všichni snaží vyhovět zákazníkovi,
všechno se dělá ve prospěch zákazníka.“
„Myslíš, že je všechno uděláno pro dobro zákazníka?„
„Ano, a pro čí asi?“
„Všechny systémy technokratického způsobu existence vždy pracovaly pouze
na sebe, Vladimíre. Copak dostávat přemražené, konzervované produkty,
napůl mrtvou vodu je pro tebe dobré? Copak tvůj organizmus určil sortiment
produktů v obchodě? Systém technokratického světa převzal funkci
zabezpečit tě tím životně nezbytným. Souhlasil jsi, úplně ses mu
odevzdal a dokonce ses přestal zamýšlet, zdali je ti dáno k dispozici
všechno potřebné.„
„Ale vždyť žijeme, neumíráme z těchto obchodů.“ „Samozřejmě,
zatím žiješ. Ale bolest ! Z čeho máš bolest? Popřemýšlej, z čeho má
bolest množství lidí? Nemoci, bolest jsou pro člověka nepřirozené, jsou
důsledkem chybné cesty. Teď se o tom přesvědčíš. Před tebou je pouze
nevelká část toho, co je pro člověka stvořené božskou přírodou.
Ochutnej ze všeho po trošce, to, co ti bude chutnat, si vezmeš s sebou.
Stačí tři dny, aby malinké bylinky, které vybereš právě ty, překonaly
tvé choroby.„
Zatím, co Anastasia mluvila, ochutnal jsem po trošce ze všeho. Některé
svazky bylinek byly bez chuti, jiné naopak, chtělo se mi sníst jich víc.
Potom, před mým odchodem, Anastasia vložila do mé tašky ty, co mi chutnaly
při obědě. Jedl jsem je tři dny. A bolest úplně zmizela.
Výživa těla.
Lidé Vedického období neznali žádnou nemoc lidského těla. Dokonce ve
věku sto padesáti až dvě stě let byli stále duševně svěží,
optimističtí a úplně zdraví. Neměli doktory a léčitele, jichž je dnes
mnoho. Nemoci těla nebyly možné proto, že způsob života na vlastním
statku, v jimi vytvořeném přirozeném Prostoru Lásky, úplně reguloval
jejich stravování. Organizmus člověka byl zásobený vším nezbytným
v potřebném množství a v nejvhodnější dobu pro požití produktu, při
nejpříznivějším rozmístění planet pro příjem stravy.
Všimni si, Vladimíre, ne nadarmo je to v přírodě zařízeno tak, že
v průběhu celého jarního, letního a podzimního období v určité
posloupnosti dozrávají a dávají své plody různé rostliny.
Nejdřív se objevují bylinky, například pampeliška, také bývají
příjemné a chutné, obzvlášť když se smíchají se zimní stravou.
Dozrává raný rybíz, lesní jahody a malina: rané – na sluníčku,
pozdní – ve stínu. Třešně, později višně a mnoho dalších plodů a
bylin, jež přesně vybírají své období a vynasnaží se přitáhnout
lidskou pozornost svým neobvyklým tvarem, barvou a vůní.
Věda o stravování tehdy neexistovala. Nikdo ani nemyslel na to, co,
v jakém množství a v jakou dobu je třeba jíst. Avšak člověk používal
k jídlu vše potřebné pro organizmus, na gram přesně.
Každá bylinka a plod mají svůj den, čas a minutu, kdy mohou přinést
organizmu člověka největší užitek. Kdy se v nich ukončí proces růstu
spojený s vesmírnými planetami. Když přihlédnou k charakteru podzemí a
okolních rostlin, ohodnotí člověka, jenž je obdařil pohledem, a určí, co
je pro něho nejvíce potřebné. A právě v ten den, kdy budou připravené
posloužit člověku, prokáže jim úctu svým přijmutím, dovolí
dokonalosti, aby se stala jeho potravou. Říkala jsem ti, že těhotná žena
má být devět měsíců ve své zahradě, v prostoru, jenž vytvořila se
svým milovaným. Není to okultní tajemství, je v tom velká racionalita
božského bytí. Posuď to sám. V přírodě je množství rostlin schopných
dokonce bezbolestně přerušit těhotenství ženy. Například česnek,
dobromysl, kapraď samec, podražec a mnoho dalších. A jsou rostliny, jež
napomáhají harmonickému vývoji plodu v matčině lůně. Nikdo a nikdy
neřekne, které a v jakém množství je třeba použít. O tomto ví pouze
on – ten, kdo se nachází v lůně matky. Stará se nejen o sebe, ale
i o svou matku. Právě proto se často stává, že žena, která porodí
dítě, zkrásní, jakoby omládne.
Pro tohle je nutné, aby se těhotná žena nacházela ve své zahradě, kde ji
zná každá bylinka a plody rostou pouze pro ni. Ona je také obeznámena
s jejich chutí a vůní. Právě její přirozená přání nejlépe určí,
kolik čeho je třeba použít k jídlu.
Na cizím statku nebo zahradě taková přesnost není možná. I když dokonce
cizí zahrada bude mnohokrát bohatší a její rostlinstvo rozmanitější.
A ideální stravování v cizí zahradě není možné také proto, že
dříve, než použije k jídlu nějaký plod nebo bylinku, žena ho nejdřív
ochutná.
Například, má chuť na jablko, utrhla ho a nakousla. Kousíček spolkla a
ihned v něm nepotřebnost pro svůj organizmus vycítila. Čímž sobě a
dítěti uškodila. A proč se to stalo? Jde o to, že dokonce plody chuťově
stejné, jak se zdá, mívají různý obsah látek. Ve své zahradě, nejednou
ochutnávajíc její plody, by žena chybu neudělala. V cizí zahradě – je
nevyhnutelná.
Jaké znalostí, jaký zákon tak přesně pomáhaly člověku toho času při
stravování? Neexistence zákonů a teorií ! Mohl spoléhat pouze na to
božské.
Teď se říká, že člověk je součástí přírody. Ale v čempak je teď
ta celistvost, popřemýšlej? Když člověk používá k jídlu umělou
stravu, pouze tu stravu, která se mu nabízí a je výhodná pro systém.
A doba přijímání stravy je uměle určena umělým systémem.
Tehdy, ve Vedickém období života člověka, všechno za něj řešily pocity,
darované Bohem. A prostor uspokojoval i ten nejmenší pocit hladu. Vždyť
pocit hladu člověka, jenž žije v souladu se svým Prostorem Lásky, jako
nejdokonalejší mechanizmus nebo nejmoudřejší teorie právě určoval, kdy a
co je třeba jíst.
Člověk se procházel svým stvořeným prostorem, jeho svobodná mysl mohla
tvořit nebo řešit vesmírné úkoly. Kolem plody, lákající svou krásou.
Intuitivně si utrhl jeden z nich, nebo dva, nebo tři, snědl je, aniž by
odváděl svou mysl na to, co pro potěšení je mu Bohem dáno.
Tehdy člověk nemyslel na potravu. Stravoval se tak, jak my dnes dýcháme.
Jím stvořený prostor spolu s jeho intuicí přesně řešily úkol, jak, kdy
a čím se má stravovat tělo.
V zimě se množství rostlin osvobozovalo od plodů, listí a odpočívalo.
Zima je přípravou k budoucímu jarnímu tvoření.
Ale i v zimě člověk nezaměstnával svou mysl potravou, i když si nic
nepřipravoval do zásoby. Toto všechno s velkou snahou dělala pro něj
domácí zvířata. Veverky připravovaly do zásoby houby, oříšky. Včely
sbíraly med a květový pyl. Medvěd na podzim ryl sklep a skládal do něj
okopaniny. A časně na jaře se probudil a šel k obydlí člověka, bručel
nebo tlapou lehce klepal na dveře. Medvěd volal člověka, aby mu člověk
ukázal, který ze sklepů má vyhrabat. Možná, že medvěd zapomněl, kde
schoval potravu? Možná, že zatoužil po komunikaci? Mohl k němu vyjít
kdokoliv z rodiny, ale častěji to bylo dítě. Poplácalo čumák
vzbudivšího se pracanta, šlo k místu označenému kůlem a dupalo nožkou.
Na tom místě medvěd začínal pečlivě hrabat a vyrýval zásoby. Když je
uviděl, radoval se, skákal, tlapou je vyndával na povrch, jako první nejedl,
čekal, kdy si alespoň něco člověk vezme do obydlí.
Lidé si také dělali nějaké zásoby, ale to nebyla práce, spíše umění.
V mnohých rodinách se z různých plodů vyrábělo víno a mošty. Toto
víno nebylo silné a opojné jako vodka. Bylo velice léčivým nápojem.
Z živočišné stravy mohl člověk použít i mléko, ale ne každého
zvířete. Bral pouze od toho, které se považovalo za dobré, laskavé,
inteligentní a vyjadřovalo potřebu pohostit člověka svým produktem.
Například, jestli někdo z dětí nebo ze starších členů rodiny
přistoupil ke koze nebo krávě, dotkl se vemene a zvíře uhnulo, pít mléko
takového zvířete, jež si nepřeje podělit se o něj, člověk nebude.
Neznamená to, že si ho zvíře neoblíbilo. Často se stávalo, že zvířata
pro ně neznámým způsobem určovala: v tomto okamžiku složení mléčné
směsi je pro tohoto člověka nevhodné.
Lidé Vedické civilizace se stravovali různou rostlinnou potravou pouze ze
svého pozemku a tou, kterou jim dávala domácí zvířata. Takový přístup
nebyl určen nějakou pověrou nebo zákonem. Byl důsledkem velkých
znalostí.
I když slovo „znát“ a „vědět" – není totéž. Vždyť „vědět"
znamenalo víc než „znát". Vědět – znamená nejen znát, ale i cítit
sebou, tělem a duší množství jevů, předurčení Božích tvorů a Jeho
systém.
A každý člověk Vedizmu věděl, že to, co používá k jídlu, vyživuje
nejen jeho tělo, ale také naplňuje jeho duši uvědomělostí. A osobně
jemu nese informaci ze všech vesmírných světů.
Právě proto vnitřní energie, bystrost rozumu a rychlost mysli těch lidí
mnohokrát převažovala dnešní.
Svět zvířat a rostliny, žijící v prostoru lidské rodiny, reagovaly na
člověka jako na boha. Zvířata, bylinky a stromy – všechny toužily po
laskavém pohledu člověka nebo po něžném doteku.
A tato síla pocitové energie omezovala přebytečný růst plevelu na
zahradě nebo v sadu. I teď je mnohým lidem známo: domácí květina
najednou může zvadnout, když se přestane líbit někomu z rodiny.
A naopak, dokáže bujně rozkvést, když pocítí k sobě lásku a
komunikaci.
Právě proto se vedičtí lidé nedotýkali své zahrady motykou. Dnes také
existuje výraz: „zlý pohled" nebo „uřknout" nebo „uhranutí". Zůstalo
z těch dob. Svou citlivou energií ti lidé dokázali tvořit mnohé.
Představ si, že člověk jde svým pozemkem. Všechno okolí vnímá jeho
laskavý pohled. Podíval se na plevel a pomyslel si: ,Nač jsi tady?'
A zanedlouho plevel zvadl smutkem. A naopak, jestli se někdo usmál na
višničku, v jejích žilkách dvakrát energičtěji začaly proudit půdní
živiny. A když se stávalo, že se někdo z lidí Vedické civilizace
vypravoval na dalekou cestu, člověk se nezatěžoval břemenem potravy. Cestou
si nacházel dostatek potravy. Když vcházel do osady,
pohlížeje na překrásné statky, mohl poprosit o jídlo nebo pití. Podat
poutníkovi nápoje, ovoce
BOŽSKÉ STRAVOVÁNÍ.
Teprve za několik dní jsem si vzpomněl, že jsem se chtěl zeptat Anastasie
na recept na léčivý nápoj a celkově na způsob stravování nebo dietu pro
čtenáře. A je dobře, že jsem si na to vzpomněl. Vypadá to, že Anastasia
znala velice neobvyklý a unikátní způsob stravování, vhodný dokonce
i pro městské podmínky. K mému překvapení Anastasia místo toho, aby mi
ihned dala recept na nápoj, začala mluvit o schopnostech člověka,
o nemocných lidech a o léčitelích. Již nejednou jsme spolu o tom
hovořili, ale to, co řekla tentokrát, bylo velice zajímavé.
„Skutečnost, Vladimíre, je třeba hodnotit pouze sám sebou. Každý
člověk, žijící na zemi, je schopný vidět život lidí minulých
tisíciletí, nahlédnout do budoucna a vybudovat svůj budoucí život. Každý
má v sobě tuto velkou schopnost, je třeba ji pochopit, pak tě nikdo od
pravdy neodvede. Lidé dospějí k dohodě a nekonečné války přestanou.
Bylo vynaloženo mnoho úsilí, aby se překroutila pravda o minulosti.
Možnost překrucovat se objevuje tehdy, když si člověk nevytváří
představu o minulosti sám, ale z něčích závěrů a slov.„
„Nechápu tak úplně, Anastasie, jak se každý člověk, žijící na zemi,
může sám dozvědět o životě lidí minulých století, tím spíše
tisíciletí. Existuje celá věda, která se zabývá právě dějinami
lidstva, ale i dnes se vědci dohadují o původu člověka, o jeho
předurčení. Historické události se vykládají různě.“
„Různě, to znamená, že existuje nesprávný a správný výklad?
A možná, že všechny mluví o minulosti chybně? Obvykle se chyby
vytváří v něčím zájmu. Ale když sám, pouze ty sám v sobě oživíš
obrazy minulosti, uvidíš pravdu, své předurčení a určíš své místo ve
vesmíru.„
„Ale jak dokážu uvidět, například, historické obrazy minulých
tisíciletí?“
„Musíš si je představit, uvažuje logicky. Pak se před tebou objeví
dokonce život vedrusské civilizace.„
„O čem mám logicky přemýšlet?“
„O lidských obrazech, jež jsi viděl ve svém životě v průběhu půl
století, jaké změny v nich probíhaly.„
„Nechápu moc, jak mám přemýšlet?“
„Pokud nebudeš líný, pochopíš to. Pojď, začneme společně, Vladimíre,
pak budeš pokračovat sám a každý člověk dokáže oživit obrazy
minulosti, aby do budoucna vnesl to lepší.„
„Pojďme, ale začni jako první.“
„Začnu. Dívej se a sám, pokud to dokážeš, doplňuj detaily, jsou
důležité. Dnes můžeš vidět množství nemocnic, lékáren s léky na
tisíce nemocí.„
„Ano, to pozoruje každý, no a co?“
„Vzpomeň si, bylo jich třeba jen před třiceti lety méně?„
„Ano, samozřejmě.“
„A kolik jich bylo před sto, dvě stě lety?„
„Mnohem méně. Všem je známo, že současné medicíně je pouze o něco
víc než dvě stě let.“
„Tak vidíš, právě tvá logika tě přivedla k závěru: v nedaleké
minulosti vůbec nebyly nemocnice. Teď popřemýšlej, vzpomeň si: kdo léčil
lidi v případě nemoci?„
„Kdo?“
„Vždyť jsi bydlel na vesnici a viděl jsi, jak tvá babička dávala pít
tvému otci a matce odvary z bylin.„
„V té vesnici uměla léčit nejen moje babička, uměli to také
jiní.“
„A v každé lidské osadě rozhodně byli lidé, kteří sbírali a
uchovávali léčivé byliny. A každý člověk mohl dostat okamžitou pomoc
v případě lehké nevolnosti nebo vážné nemoci. Plat za pomoc byl
mizerný, často se platilo slovem „děkuji".„
„No ano, vždyť všichni byli sousedy. A bylin kolem bylo plno.“
„Ano, bylo mnoho užitečných bylin. A mnozí lidé věděli o jejich
vlastnostech.„
„Samozřejmě, věděli. Také jsem o některých věděl, ale teď si to
nepamatuji.“
„Tak vidíš, zapomněl jsi to, mnozí lidé také zapomněli. Když se dnes
na lidském těle objeví ranka, co člověk udělá?„
„Půjde do lékárny, koupí si obvaz nebo antiseptickou náplast a zalepí
ranku.“
„Utratí čas na cestu do lékárny a také peníze. Zatímco každé dítě
v minulosti vědělo: když se na ranku přiloží list jitrocele, rychle se
zahojí a nedojde k infekci.„
„Také o tom vím, ale teď je na mnohých místech tráva znečištěná.
Kolem je plno výfukových plynů, prachu, kyselých usazenin.“
„Ano, je to tak. Ale jde o něco jiného. Mluvíme o minulosti a můžeš
udělat závěr: poznatky člověka o léčení v minulosti předstihovaly
znalosti dnešních lidí.„
„Vypadá to, že ano.“
„Ve tvém hlase, Vladimíre, jsou slyšet známky pochybnosti nebo nejistoty.
Tak před tebou obraz nevznikne. Jistota má být absolutní. Nepřijetí také.
Sleduj dál v myšlenkách logiku.„
„Rozumíš, Anastasie, všechna logika nasvědčuje právě tomu, že lidé
minulosti měli značně větší znalosti než dnešní člověk. Dokonce lze
říci, že nezměrně větší. Vypadá to, že díky těmto znalostem
zdravotnická péče byla značně dokonalejší než dnešní. Ale je těžké
si uvědomit, že všechny nemocnice, lékárny a vědecké instituce jsou
nepotřebné. To je neuvěřitelné, jak se vyvíjí situace ! Člověk
vedrusské civilizace, náš předek, v případě churavosti snědl bylinku,
vypil odvar a neduh byl pryč. Člověk dnešní civilizace, když onemocní,
jde do nemocnice, platí doktorovi peníze za vyšetření, ten mu předepíše
nějaké prášky nebo injekce, člověk opět platí peníze za léky a dosti
často velké. Přitom je mnoho případů, když se léky ukážou jako
padělek. Úředníci z ministerstva říkají, že se v lékárnách
prodává třicet procent padělků. A také se objevují různé
nevyléčitelné nemoci. Jako by někdo schválně zničil dokonalé znalosti a
nahradil je iluzorními nebo méně efektivními. Mimochodem, oficiální
medicína se i teď k lidovým léčitelům chová ostýchavě, zřejmě
proto, že jsou jejími konkurenty. Ale proč stát a společnost nechápou, že
pokud se po staletí, po tisíciletí lidstvo efektivně léčilo za pomoci
lidové medicíny, za staletí nastřádalo obrovskou zkušenost, je třeba ji
rozvíjet, studovat? Vždyť tyto znalosti by se mohly vyučovat ve
školách.
Ale tehdy se celý byznys, kterým se zabývá současná medicína, zhroutí…
neuvěřitelné ! Anastasie ! To je neuvěřitelné. Zdá se mi, že začínám
chápat: dnešní medicína se ve větší míře zabývá nejobyčejnějším
podnikáním, nežli léčením. A pokud je to podnikání, tak pro ty
korporace, jež vyrábí prášky, je výhodnější, aby lidé byli nemocní.
Čím více nemocných, tím větší zisk. Podle zákonů byznysu se při
takové situaci množství nemocných bude neustále zvětšovat. Je to
nemravný systém. Začínám se utvrzovat v tom, že zdravotnictví daleké
minulosti bylo značně racionálnější a efektivnější, Ale mé úplné
jistotě brání některá historická fakta.“
„Jaká fakta?„
„Například. Dějiny znají vlny epidemií moru, neštovic, lepry.
V některých učebnicích dějin se mluví o tom, jak vymíraly celé osady.
Bylo to tak?“
„Ano, bylo.„
„Ale teď jsou pomocí současné medicíny mor, cholera a neštovice
přemoženy. Například proti neštovicím se provádí očkování a hotovo.
Znamená to, že lidoví léčitelé minulosti nemohli bojovat s těmito
nemocemi, ale současná medicína to dokázala.“
„Není tomu tak, Vladimíre. Sám se podívej na dobu a porovnej jednoduchá
fakta. Vlny epidemií, o nichž mluvíš, začaly vznikat tehdy, když byli
léčitelé pronásledování. Mnozí byli dokonce popraveni. V okultních
stoletích nevyhovovali moci. Dříve i teď se tvrdí, že pohané uctívali
přírodu a nebyli duchovními lidmi. Není to tak, pohané si vážili
přírody jako Božího výtvoru. A znali mnoho Božích výtvorů, jež jsou
dnes lidem neznámé.„
„Stačí, Anastasie, už nemám pochybnosti. Dnešní lékařská věda má
velice daleko k vědě lidové medicíny. Jsem o tom přesvědčen. Ale proč
ses tolik snažila mě o tom přesvědčit?“
„Chtěla jsem, abys nejen ty, ale také tví čtenáři porovnali fakta a
dokázali to pochopit.„
„Ale proč?“
„Když se jeden fakt stává nesporným, vyplývají z něj jiné nesporné
závěry. Mohou se zdát neuvěřitelné, ale nediv se, prosím,
Vladimíre.„
„Jaké závěry, například?“
„Nejdřív mi odpověz na otázku. Řekni mi, co si myslí většina lidí:
odkud mělo lidstvo v dávných dobách tak obrovské znalosti
o přírodě?„
„Jak to odkud? Pokud máš na mysli recepty lidové medicíny, všem je
jasné, že se předávaly z pokolení na pokolení.“
„Budiž tak, posléze se předávaly. Ale uznej, že každý z tisíce
receptů musí mít původního autora.„
„Logicky vzato, musí, ale teď není možné zjistit autorství těchto
receptů.“
„Je to možné ! Všechny znalosti velkého tvoření dal Stvořitel všem
lidem bez výjimky. Dokáži ti to, Vladimíre, a všem lidem také. Počkej,
nezpochybňuj to, co jsem řekla.„
„Pokusím se, mluv.“
„Existuje názor, že původně byl člověk značně hloupější než teď.
Není to tak, Vladimíre. Znalosti lidí původních pramenů byly od
prvopočátku božské.„
„Ale jakpak od prvopočátku, Anastasie? Copak Bůh sám napsal různé
bylinkářské recepty? Historici tvrdí, že lidstvo po staletí střádalo
své znalosti.“
„Ale kdybychom uvažovali logicky až do konce, tak z tohoto tvrzení
vyplývá jiný závěr.„
„Jaký?“
„Vyplývá z toho, jakoby člověk nebyl dokonalým Božím výtvorem, ale
nejzaostalejším ze všech bytostí žijících na Zemi.„
„Z čeho to vyplývá?“
„Posuď to sám. Tvůj pes ví, kterou bylinku je třeba sníst, když
onemocní. Kočka to také ví: běží do lesa, aby našla potřebnou bylinku,
ale vždyť pro ně nikdo recepty nepsal. Včela ví, jak má z květiny
získat nektar. Jak budovat plástve, uchovávat v nich med, sbírat pyl.
A jak má vychovávat potomky. Pokud by se z řetězce znalostí, jež jsou
dány včelí rodině, vyndal jen jeden článek, rodina zahyne.
Ale včely existují i dnes. A to znamená jen jedno – všechny znalosti
dává Stvořitel od prvopočátku, v okamžiku stvoření. Proto včely
nezahynuly, ale žijí již miliony let a své unikátní plástve teď budují
stejně jako v prvním okamžiku stvoření. Stejně tak mravenci budují své
domy. Také kvítek otvírá za úsvitu své lístečky jako v první den
stvoření. Také jabloňka, višnička a hrušeň přesně znají, jakou
půdní šťávu potřebují, aby vydaly své plody. Všechny znalosti jsou
dány na počátku v okamžiku stvoření. A člověk není výjimkou.„
„Ano… Neuvěřitelné. Všechna logika skutečně vede k tomuto závěru.
A to znamená… Počkej, a kdepak jsou tyto znalosti teď?“
„Uchovávají se v každém člověku. A ozdravný recept léčivého
nápoje z bylin si každý člověk může vytvořit sám.„
„Ale jak?“
„Vždyť byl od prvopočátku Bohem dán člověku. Může vyléčit lidské
tělo od množství nemocí a prodloužit život. Je maximálně jednoduchý a
zároveň není. Každý člověk ho má pochopit svým rozumem. Začnu od
prehistorie.
Ve vedrusské civilizaci žili všichni lidé víc než sto let. A jejich tělo
neznalo žádnou nemoc. Stravovali se podle Božího receptu. Ne nadarmo, ne jen
tak, ale záměrně veliký Stvořitel udělal to, že byliny, zelenina a
ovocné plody nedozrávaly všechny najednou, ale jeden po druhém v přesné
posloupnosti.
Jedny brzy na jaře, druhé v létě, nebo pozdě na podzim. Jejich doba
dozrávání se určovala tím okamžikem, kdy daný produkt mohl přinést
člověku největší užitek. Člověk, jenž žil na svém statku a stravoval
se podle Božího receptu, nemohl být nemocný. Čas užívání a druh potravy
pro člověka určil Bůh. Množství stravy určoval sám člověk, ale ne
rozumem, jedl, kolik chtěl. A jeho organizmus přesně do gramu určoval
potřebné množství jídla.
Na podzim si každá rodina dělala zásoby ovoce, okopanin, bylin, ořechů a
hub. V zimě stála v každém domě na stole plochá mísa. Na ní menší
hromádky z letních zásob. Každý člen rodiny se zabýval svými
záležitostmi, ale když pocítil hlad nebo žízeň, přišel ke stolu a bez
přemýšlení si vzal potřebný produkt. Všimni si, Vladimíre, vzal si bez
přemýšlení. Jeho organizmus přesně věděl, jaký produkt potřebuje a
v jakém množství – tato schopnost byla Bohem dána každému. Tuto
schopnost lze obnovit i teď, na to je zapotřebí pouze informace. 821
Upravila jsem vedrusský způsob stravování pro dnešní lidi. Zkus jej, ať
to zkusí ostatní. Je následující.
Člověk žijící v současném bytě si musí obstarat menší množství,
asi sto nebo dvě stě gramů, veškeré zeleniny, ovoce a jedlých bylin, jež
rostou v oblasti, v níž žije.
Před použitím těchto produktů je třeba po celý den nic nejíst. Pít
pramenitou vodu a v poledne vypít sklenku šťávy z červené řepy. Po
požití této šťávy je vhodné nevycházet z domu. Žaludek a střeva se
začnou intenzivně čistit.
Následující den, až se člověk probudí a pocítí hlad, je třeba položit
na talíř jakoukoliv zeleninu, ovoce nebo bylinku, posadit se ke stolu,
pozorně se podívat na produkt, jenž leží na talíři, pak si k němu
přivonět, olíznout jej, v klidu ho rozžvýkat a sníst. Je vhodné, aby byl
člověk v místnosti sám a izolován od zvuků umělého světa. Po požití
jednoho produktu pocit hladu nezmizí nebo se za krátkou dobu opět objeví.
Tehdy je třeba užít jakýkoliv jiný produkt a sníst jej stejným způsobem
jako první.
Všechny obstarané produkty musí člověk ochutnat v libovolné posloupnosti,
ale v nevelkém časovém intervalu.
Dobu použití dalšího produktu určí pocit hladu.
Je nutné začít ráno.
V průběhu dne člověk vyzkouší všechny produkty, jež rostou v oblasti,
v níž žije. Pokud rozmanitost produktů bude velká a jeden den nestačí,
je třeba pokračovat ve stravování stejným způsobem také následující
den.
Tato procedura je velice důležitá. Umožňuje organizmu mnohých lidí,
možná poprvé v životě, seznámit se s chuťovými hodnotami a vlastnostmi
produktu. Určit, do jaké míry a v jakém množství je potřebný pro
člověka v tomto okamžiku.
Po tom, co se organizmus seznámí se všemi produkty, je třeba vzít velký
talíř, nakrájet na plátky každou zeleninu a rozložit ji na talíři. Na
stejný nebo na jiný talíř položit svazečky bylin a bobulovitého ovoce.
Obsah talíře s rychle kazícími se produkty zalít pramenitou vodou.
Ještě je třeba dát na stůl med, květinový pyl, cedrový olej, pramenitou
vodu. Člověk se může zabývat svými záležitostmi. Když pocítí hlad,
může přijít ke stolu, vzít do ruky nebo dřevěnou lžičkou produkt, jenž
se mu zalíbí, a sníst jej.
Může se stát, že nějaké produkty budou zkonzumovány úplně a některé
zůstanou nedotčené. Znamená to, že tvůj osobní nejmoudřejší lékař,
dietolog přidělený ti Stvořitelem, tvůj organizmus odebral to, co je pro
tebe teď nejdůležitější, a nepotřebné zatím nechal nedotčené.
Následující den je možno nedávat na stůl to, co se nesnědlo. Ale za tři
dny na něm opět musí být celý sortiment produktů. Možná, že teď
organizmus bude potřebovat něco jiného.
Postupně dokáže člověk určit: které produkty lze na nějakou dobu
vyloučit z jídelníčku úplně, aby se zbytečně nezatěžoval jejich
obstaráváním. Ale za nějakou dobu mohou být pro člověka opět potřebné,
a proto je vhodné čas od času dávat na stůl celou nabídku.
Vím, že člověk žijící ve vašem světě musí často odcházet ze svého
bydliště, ale v tomto případě se také lze přizpůsobit. Například,
obstarat si nebo vyrobit z březové kůry nádobku s víkem a dát do ní
část jídla ze stolu. Organizmus si odebere potřebné.
Pokud se stane, že člověk musí někam odjet na delší dobu, je třeba na
novém místě začít stejným způsobem seznamovat organizmus s produkty,
jež rostou na novém teritoriu, jelikož, nehledě na stejné názvy, mohou
být chuťově odlišné.
V tomto způsobu stravování je třeba pochopit to hlavní, Vladimíre. Nejen
všem zvířatům jsou dány schopnosti určit, jaký produkt bude nejvíce
prospěšný jejich organizmu, v jakém množství a v jaký okamžik jej
potřebují. Takové znalosti jsou také v nitru každého člověka.
Náš syn vymyslel všechno správně: aby pro tebe udělal léčivý nápoj
z bylin z tajgy, začal sledovat sobola. Ale kdybys sám znal chuť každé
bylinky, tvůj organizmus by dokázal přesněji než sobol odebrat potřebné
rostlinky. Až se vrátíš do svého bytu, dej mu poznat chuť těch produktů,
které jsou lehce dostupné. Nemíchej je dohromady a nesol, jinak tvůj
organizmus nedokáže určit hodnotu a význam produktů.„
Způsob, jehož pomocí si každý člověk sám může sestavit dietu nebo
recept léčebného stravování, se mi zdál velice originální a logický.
Samozřejmě, že co se týče množství a sortimentu produktů, nemohou být
potřeby různých lidí stejné. Tudíž nemůže být nějaký standardní,
jediný recept nebo dieta pro všechny. Pomocí způsobu, jejž nabídla
Anastasia, si každý člověk může sestavit individuální dietu, která bude
maximálně přesná a prospěšná pro organizmus. Vypadá to tak, že recepty,
jež vymyslelo lidstvo, jsou ne vždy prospěšné zdraví. Jsou spíše
technologické a pohodlné pro výrobce a organizátory současného
potravinářského průmyslu. Například, McDonalďs – jedna
z nejmocnějších, vlivných a také všeobecně známých korporací –
probudila chuť celého světa jíst stejné hamburgery a cheesburgery se
smaženými brambory v sáčcích a dohnala tak všechny lidi k jedinému
standardu. Pro výrobce je bezpochyby takový systém pohodlný – stejné
produkty, stejné zařízení a technologie přípravy. Jak daleko má tato
stejnost k přirozenému způsobu stravování a jak je škodlivá. Stále
více lidí na celé planetě to začíná chápat. Středa 16. října roku
2002 se stala oficiálním dnem protestu proti síti podniků McDonalďs
(Celosvětový den stravování OSN) – protestem proti šíření odpadků
pod záminkou, že je to strava, proti používání agresivní reklamy
orientované na děti, proti krutému vykořisťování pracujících,
neetickému zacházení se zvířaty, proti ničení životního prostředí a
nadvládě světových korporací nad našimi životy.
McDonalďs je stále širším okruhem protestujících lidí na celém světě
pokládán za symbol dnešního kapitalizmu. Po celém světě probíhají
soudní procesy proti americkým korporacím, jež prodávají „stravu
z odpadků“ – McDonalďs, Kentucky Fried Chicken, Burger King, Wendys –
jménem milionů spotřebitelů, kteří jsou uváděni v omyl soustavným a
neetickým šířením produktů škodlivých zdraví, v důsledku čehož
trpí obezitou, srdečními chorobami a různými jinými problémy se zdravím.
Všude v Evropě a USA narůstají obavy před nebezpečím pro lidské
zdraví, které je spojeno s onemocněním hovězího dobytka (například
šílenství krav) a používáním geneticky upravených krmiv pro zvířata,
obzvlášť geneticky upravených produktů (brambory, kukuřice) a jejich
elementů v jiných produktech (čokoláda, cukrářské výrobky). Není snad
systém stravování vytvářen jen ve prospěch něčího zisku? A co dnešní
státní útvary?
Například dnešní demokratické společenství – je tak ideální pro
život lidí? Moc mě zajímalo, co si o tom myslí Anastasia.
„Řekni mi, Anastasie, pokud někdo pro vlastní prospěch a na úkor mnohých
lidí dokázal vybudovat systém stravování, nemohl někdo stejně pro
vlastní prospěch vymyslet také společenský řád?„
„Samozřejmě že mohl. Posuď to sám, Vladimíre: míjí století, mění se
názvy společenských útvarů, ale podstata zůstává stejná –
vykořisťování lidí.“
„No, ne všechno je stejné. Například dříve byl otrokářský řád, teď
je demokracie. Myslím si, že za demokracie je mnohem méně vykořisťování
než za otrokářského řádu.„
„Chceš, Vladimíre, ukážu ti obraz z minulosti a povím ti pověst?“
„Chci."
V současných knihách nás učí různým dietám a různé výživě. Například – syrová strava. Je velmi prospěšné jíst syrovou zeleninu a ovoce. Je to správně. Jen v těchto knihách se nepodává celá pravda, a sice ne to hlavní. Tito spisovatelé zpravidla žijí ve městech z betonu a asfaltu, dýchají výfukové plyny automobilů, pijí očištěnou mrtvou vodu z vodovodů nebo lahví, produkty kupují v obchodech nebo na tržištích a jsou zkorumpovaní. My však říkáme: jezte jakékoli jídlo, vařené nebo syrové, takové, jaké požaduje váš organismus. Jen tyto produkty musí být vypěstovány vámi, tedy s láskou. V tomto a pouze v tomto se skrývá celý smysl správné a skutečně zdravé výživy. Pak se stanete šťastnými.
1Kdo udělil odpovědi palec? JájsemRaibek
před 2810 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Prvně by sis měl ujasnit, co to je zdravě. Co se s tebou stane když budeš zdravý. Mně připadá, že lidi dělají bláznivé hlouposti a utrácejí peníze, protože nemají jasno, co to je být zdravý.
12 příčin většiny zdravotních potíží http://www.stalemladi.cz/12-pricin-vetsiny-zdravotnich-potizi/
Nebylo by lepší třeba zůstat mladý, svěží, plný energie? V tom případě je potřeba jíst chemické látky, které zpomalují stárnutí. Proč chemické? Protože je dáno, jak se stárnutí zpomaluje. Tady vám není nic platné uplatňovat informace z reklam. Nic z toho, co chcou lidi slyšet neprodlužuje mládí. Nešťastní lidé, kteří necvičí a nejí žádné módní superpotraviny stárnou stejně rychle jako ostatní.
Upravil/a: lenkasvob
1Kdo udělil odpovědi palec? JájsemRaibek
před 2810 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Já myslím, že nepomůže. V už tak zamořené zeměkouli ta minimální odchylka obsahu takových a makových látek, kterou stejně nemáš jak zkontrolovat a musíš jenom věřit výrobcům a prodejcům, podle mého nikoho nevytrhne. Pohádka „BIO-NEBIO“ byl asi dobrej záměr pomoct poctivejm zemědělcům, ale zneužít se dá všecko a v naší zemi jsme na to experti :-/. To už spíš bych věřil FAIR TRADE, což ale v supermarketech myslím moc nenajdeš.
Každopádně spíš to BIO chápu tak, že to kupuju dráž, ne proto, že to je zdravější, ale protože chci podpořit ty zemědělce, kteří mají úctu k přírodě. FAIR TRADE je navíc ještě úcta k lidem, kteří pracují mnohde v nelidských podmínách. Další stupeň by byla ještě přidaná úcta k Pánu Bohu, ale to asi ještě nikdo nevymyslel 😉
PS: to Norei: nechápu, proč sem cpeš takovou dlouhou filozofickou stať zkopírovanou kdovíodkud. Nestačilo dát sem odkaz?
1Kdo udělil odpovědi palec? JájsemRaibek
před 2810 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Není BIO jako Bio. V prvé řadě se z toho stal dobrý byznys. BIO párky
z Lidlu maj o několik procent masa míň než normální bez BIO akce.
BIO pro zdravý životní styl ano, ale z rozvahou......toaleťák
z amazonských pralesů za 100,– je třeba zbytečný.
1Kdo udělil odpovědi palec? JájsemRaibek
před 2810 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jedině že bys to vypěstoval na zahrádce pokud nějakou máš. Pak máš 99,9% bio :)
0
před 1120 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Věřil bych zejména tomu BIOlitu…
😉
Jinak – co si nevypěstuješ sám, pohnojené vlastními hov…, ehm,
hnojivem, je „bio“ asitak jako výborné pivo (včilo je piju) natočené do
štucu umytého jarem…
😉
Drap | 3408 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2007 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1339 | |
zjentek | 1202 | |
hanulka11 | 1028 | |
elkon | 962 | |
quentos | 955 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |