Sója je pravděpodobně nejvýživnější luštěninou. Obsahuje 35 %
bílkovin, 30 % sacharidů a 18 % tuků s poměrně velkým množstvím
lecitinu. Z vitamínů obsahuje vitamíny skupiny B zejména B6, B2 a tolik
prospěšnou kyselinu listovou. Dále vitamín E, který je účinným
antioxidantem. Z minerálních látek je zdrojem vápníku, draslíku,
hořčíku a stopových prvků železa, manganu a zinku. Sójové boby jsou
považovány za zásobárnu tzv. fytonutrientů. Patří k nim prospěšné
antioxidanty jako jsou saponiny, fytosteroly a fenolové kyseliny, chránící
organismus před škodlivými vlivy volných radikálů. V sóje jsou obsaženy
dva rostlinné estrogeny a flavonoid genistein.
http://www.mojesoja.cz/soja-potravina-pro-zdravi
Doplňuji:
Ad cochee – výživný = obsahující, poskytující hodnotnou výživu.
.
Všechny potraviny obsahují více nebo méně kalorií, ale ne všechny
potraviny obsahují výživné látky, jako jsou minerální látky, vitamíny a
stopové prvky, které tělo potřebuje k budování a náhradě miliónů
svých buněk, které umírají každý den. Kalorie nestaví buňky,
živiny ano
Právě vysokou nutriční hodnotu ,především vysoký obsah bílkovin, má sója. Je v současné době považována za potravinu budoucnosti, která pomůže vyřešit nejen ozdravění populace v západních zemích, ale především hladovění v Africe. Z hlediska obsahu bílkovin odpovídá 1 kg sóji cca 2,5 kg masa.
Upravil/a: annas
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?vagra Nahlásit |
nejsem si jistá, musely by se vypočítat
kalorie našla jsem pouze toto..
http://clanky.vareni.cz/druhy-lustenin/
Doplňuji:
následně ještě nějaké recepty ..
http://www.epuls.cz/vyziva/273-lusteniny-popelka-v-kuchyni
Upravil/a: briketka10
0 Nominace Nahlásit |
Pohledem na kalorické tabulky zjišťuju, že na správnou odpověď nebude otázka dostatečná. Sója syrová například má 13 010 kJ/kg, ale vařená jen 7 440 kJ/kg. Pražená sója zase 4 710 kJ/kg. Syrový hrách 14 800, vařený 3 300 kJ/kg. A tak dále.
2Kdo udělil odpovědi palec? anonym, anonym
před 4222 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Hodně výživná je taky cizrna, co jsem se dočetla zde http://www.zdrava-cizrna.cz/. Údajně obsahuje až 30 % bílkovin, vlákninu, vápník, nenasycené mastné kyseliny, železo, fosfor, hořčík, zinek, vitamíny skupiny B, dále vitamín E nebo C. Z pohledu kalorií bych řekla, že to bude u všech podobné – závisí na poměru bílkovin, sacharidů a tuků.
1Kdo udělil odpovědi palec? elektrikář
před 4221 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
cochee,
tak asi ten hrách nakonec bude
výživnější, když by např. rostl
na zahrádce ? než sója, když ta
se syrová jíst nedá jen upravená
např. jen jako sýr apod.
víc jsem nehledala jen tu soju
v mém odkazu se uvádí, že má
1449 kJ/100 g ..
Briketko, nejde o kalorie, ale o látky, které soja obsahuje.
Hrách určitě není tolik výživný, ale hrášek bude mnohem víc.
Annas, já mám naopak za to, že když řeknu o jídle, že je výživné, tak je bohaté energeticky, nikoliv rozmanitostí látek. Příkladem jsou houby – 90% vody, žádné tuky, minimum sacharidů, nějaký provitamin A a vitamin D a více vitaminů komplexu B. Přestože obsahují kyselinu fosforečnou, draslík, vápník, železo, síru a hořčík a najdeme v nich i některé stopové prvky jako zinek, mangan, měď, titan – houby jsou deklarovány jako potravina s nepatrnou výživnou hodnotou.
🙂
Drap | 1713 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 576 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |