Avatar uživatele
lota

Jaké/které jídlo je podle vás úplně nejvýživnější?

Nechci odbornou odpověď, spíš vaše „subjektivní“ názory. Teď jsem se dočetla, že nejvýživnější potravinou má být spirulina (dokonce dle studie OSN!, tady je zdroj: http://www.blen­dea.cz/spiruli­na-a-jeji-nej/ ). Takže napadla by vás spirulina? Resp. co vás napadne, když se řekne nejvýživnější jí­dlo?

Upravil/a: annas

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? zjentek, marci1 před 2967 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Z hlediska obsahu využitelné energie (kalorické hodnoty) jsou to jakékoliv tuky. Mají zhruba dvojnásobnou hodnotu než další dvě základní složky potravin – bílkoviny a sacharidy. Takže obecně řečeno nejvíc vás zásobí energií tučná jídla. Proto je taky metabolismus našeho těla uzpůsoben tak, aby přebytky z příjmu jakýchkoliv potravin byly ukládány do zásoby právě ve formě tuku.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Nuk nuk

Když se v dávných dobách lidé potřebovali hodně nasytit a dodat co nejvíce energie k práci, pro nás nepředstavitelně tvrdé a namáhavé, a věděli, že další jídlo budou mít až (možná) pozdě večer, vařili si kaše. Kaše se ještě na konci středověku vařily ze všeho možného, co bylo po ruce. Základem byly jako dnes dost často obilniny, ale kaše se vařily i z masa a ovoce. Kaše na dlouho zasytily, dodaly vše potřebné, co tělo žádalo, a přitom byl strávník schopný pracovat mnoho hodin.
Takže chápu, že představa jakékoliv kaše dnešního člověka spíš odradí, mne možná také, ale OSN ví houbeles, ve středověku věděli, jak se najíst. Spirulinu by do úst nedali, navíc je to jen sinice.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
yuko

Nenepadla. Napada me tak jedine ze vseho trochu.
Zrovna jsem mela mrkvovou polevku s kapkou dynoveho oleje.

Zdroj: http://zdravez­dravi.cz/potra­viny/11-nejvyzivnejsich-potravin-na-svete

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

Podle různých rčení a tvrzení, že lidský život je možný všude tam, kde rostou kokosové palmy, by to měly být kokosový ořechy.

…a to s tou spilulinou, to bude nějaký byznys OSN. Možná chtějí dostat rybářské lodi z oceánů a nacpat je do sladkých vod!

Upravil/a: zjentek

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
GM

Spirulina by mne rozhodně nenapadla, ale docela výživný (a ještě k tomu chutný) podle mého „subjektivního“ názoru je řízek s bramborovým salátem.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Za mě třeba losos, vejce (žloutky) a ostatní viz zdroj. 🙂

Zdroj: http://zdravez­dravi.cz/potra­viny/11-nejvyzivnejsich-potravin-na-svete

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

yuko: to je fakt jedlé? 🙂

před 2966 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Nuk Nuk: myslím, že si kdysi lidé vařili kaši hlavně z toho důvodu, že prostě nic jiného k dispozici neměli. Maso, živočišné a rostlinné tuky byly vzácností, zvláště pro chudého člověka.

před 2967 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Nuk nuk

Asi to tak může vypadat, ale není to tak úplně pravda. Kaše se vařily od pradávna, včetně období, kdy i venkované a prostý lid měl reativní dostatek všech potřebných potravin. Je pravda, že asi nejedli maso denně, ale ovoce, zeleniny a obilovin měli dost. Navíc se kaše vařívaly na šlechtických dvorech, tam samozřejmě s pestřejším a honosnějším složením – všelijak se barvily kořením apod. POkud bylo maso, často se do kaší přidávalo také, nebo se přikusovalo k ní. Takže důvodem pro vaření kaší ve středověku nabyla bída nebo nedostatek, ale jejich relativně snadná příprava (v případě některých kaší opravdu relativně :) ) a především ta vydatnost. Samozřejmě v pozdějších dobách to vypadalo tak, jak píšete Vy. Ti bohatší kašemi postupně pohrdli a chudí lidé zchudli ještě víc, takže jim nic lepšího než obilné kaše nezbylo, ale ve středověku to byly ze všeho možného a bylo to jídlo všech vrstev.

před 2967 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Máš pravdu – snadná příprava a dostupnost. Pohádku mládí (krupičnou kaši) mi mamka dělávala tak často, že už jen při pohledu na ni a zachycení vůně jsem okamžitě zvracel. Zbavil jsem se toho až na vojně, páč jsem tam měl pořád hlad. Zajímavé je, že ovesná kaše mi nikdy nevadila, dokonce si ji občas udělám i dnes.

před 2966 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek