Nechci odbornou odpověď, spíš vaše „subjektivní“ názory. Teď jsem se dočetla, že nejvýživnější potravinou má být spirulina (dokonce dle studie OSN!, tady je zdroj: http://www.blendea.cz/spirulina-a-jeji-nej/ ). Takže napadla by vás spirulina? Resp. co vás napadne, když se řekne nejvýživnější jídlo?
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? zjentek, marci1 před 3018 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Z hlediska obsahu využitelné energie (kalorické hodnoty) jsou to jakékoliv tuky. Mají zhruba dvojnásobnou hodnotu než další dvě základní složky potravin – bílkoviny a sacharidy. Takže obecně řečeno nejvíc vás zásobí energií tučná jídla. Proto je taky metabolismus našeho těla uzpůsoben tak, aby přebytky z příjmu jakýchkoliv potravin byly ukládány do zásoby právě ve formě tuku.
0 Nominace Nahlásit |
Když se v dávných dobách lidé potřebovali hodně nasytit a dodat co
nejvíce energie k práci, pro nás nepředstavitelně tvrdé a namáhavé, a
věděli, že další jídlo budou mít až (možná) pozdě večer, vařili si
kaše. Kaše se ještě na konci středověku vařily ze všeho možného, co
bylo po ruce. Základem byly jako dnes dost často obilniny, ale kaše se
vařily i z masa a ovoce. Kaše na dlouho zasytily, dodaly vše potřebné, co
tělo žádalo, a přitom byl strávník schopný pracovat mnoho hodin.
Takže chápu, že představa jakékoliv kaše dnešního člověka spíš
odradí, mne možná také, ale OSN ví houbeles, ve středověku věděli, jak
se najíst. Spirulinu by do úst nedali, navíc je to jen sinice.
Upravil/a: quentos
0 Nominace Nahlásit |
Nenepadla. Napada me tak jedine ze vseho trochu.
Zrovna jsem mela mrkvovou polevku s kapkou dynoveho oleje.
Zdroj: http://zdravezdravi.cz/potraviny/11-nejvyzivnejsich-potravin-na-svete
0 Nominace Nahlásit |
Podle různých rčení a tvrzení, že lidský život je možný všude tam, kde rostou kokosové palmy, by to měly být kokosový ořechy.
…a to s tou spilulinou, to bude nějaký byznys OSN. Možná chtějí dostat rybářské lodi z oceánů a nacpat je do sladkých vod!
Upravil/a: zjentek
0 Nominace Nahlásit |
Spirulina by mne rozhodně nenapadla, ale docela výživný (a ještě k tomu chutný) podle mého „subjektivního“ názoru je řízek s bramborovým salátem.
0 Nominace Nahlásit |
Za mě třeba losos, vejce (žloutky) a ostatní viz zdroj. 🙂
Zdroj: http://zdravezdravi.cz/potraviny/11-nejvyzivnejsich-potravin-na-svete
0 Nominace Nahlásit |
Nuk Nuk: myslím, že si kdysi lidé vařili kaši hlavně z toho důvodu, že prostě nic jiného k dispozici neměli. Maso, živočišné a rostlinné tuky byly vzácností, zvláště pro chudého člověka.
Asi to tak může vypadat, ale není to tak úplně pravda. Kaše se vařily od pradávna, včetně období, kdy i venkované a prostý lid měl reativní dostatek všech potřebných potravin. Je pravda, že asi nejedli maso denně, ale ovoce, zeleniny a obilovin měli dost. Navíc se kaše vařívaly na šlechtických dvorech, tam samozřejmě s pestřejším a honosnějším složením – všelijak se barvily kořením apod. POkud bylo maso, často se do kaší přidávalo také, nebo se přikusovalo k ní. Takže důvodem pro vaření kaší ve středověku nabyla bída nebo nedostatek, ale jejich relativně snadná příprava (v případě některých kaší opravdu relativně :) ) a především ta vydatnost. Samozřejmě v pozdějších dobách to vypadalo tak, jak píšete Vy. Ti bohatší kašemi postupně pohrdli a chudí lidé zchudli ještě víc, takže jim nic lepšího než obilné kaše nezbylo, ale ve středověku to byly ze všeho možného a bylo to jídlo všech vrstev.
Máš pravdu – snadná příprava a dostupnost. Pohádku mládí (krupičnou kaši) mi mamka dělávala tak často, že už jen při pohledu na ni a zachycení vůně jsem okamžitě zvracel. Zbavil jsem se toho až na vojně, páč jsem tam měl pořád hlad. Zajímavé je, že ovesná kaše mi nikdy nevadila, dokonce si ji občas udělám i dnes.
Drap | 1713 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 576 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |