Avatar uživatele
Agneta

Na co je „burčák“? Jak nebo k čemu se pije?

Proč se říká „burčák“ a čemu případně zdravotně prospívá?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, quentos, johana 56, briketka10, gecco před 3350 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

„Burčáku se říká také "mléko starců“ a nikde ve světě si nenašel takovou oblibu jako u nás a v některých oblastech Rakouska a Slovenska. Mírně alkoholický sladký nápoj vzniká z vylisovaného vinného moštu, který po několika dnech zkvasí. Pije se během relativně krátkého období, kdy obsahuje optimální poměr ještě neprokvašeného přírodního cukru a alkoholu.

Díky přítomnosti kvasinek obsahuje hodně vitamínu B. Blahodárně působí na vlasy, nehty, pokožku, nervovou soustavu a díky slabému obsahu alkoholu i na srdce a cévy. Staří vinaři doporučují vypít burčáku tolik, kolik nám v těle koluje krve. Správný burčák obsahuje ještě o malinko více alkoholu než pivo, proto lékaři nevidí příliš rádi, vypije-li se ho příliš mnoho najednou. Čtyři a půl litru burčáku, proč ne, ale raději je rozložit do několika večerů."

http://www.no­vinky.cz/cesto­vani/277372-jak-poznat-dobre-mleko-starcu-burcak.html

V. Rejzek v Etymologickém slovníku uvádí, že "burčák = ‘mladé, nevykvašené víno’. Asi od mor. burkať ‘bouřit,’ zvláště ze sna.
Machek uvádí stejně, jen řadí původ do oblasti moravskoslo

venské.

Ještě jsem zapomněla – zda se pije k nějakému pokrmu. Opět rada profesionála.

„Sladký burčák není odsouzen jen k „osamocenému“ popíjení.
Na prostřených stolech může dělat společnost nejrůznějším klasickým českým pokrmům. Podle šéfkuchaře restaurantu Le Papillon Radka Šubrta se s ním mohou skvěle doplňovat třeba tradiční rychlokvašky nebo vinné klobásy s kyselým zelím

Tříchodové menu Burčák – české menu nabízí bramboračku s hříbky, vepřový kotlet pečený na česneku s klobásou a šťouchané brambory a domácí bramborové taštičky plněné švestkovými povidly přelité ořechovým máslem."

http://www.ty­den.cz/rubriky/a­petit/k-burcaku-okurku-nebo-radeji-zeli_138843.html

Upravil/a: annas

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?quentos, vagra Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
gecco

Původ slova burčák tkví (podle Jiřího Rejzka) ve slovu „burkať“ – tedy bouřit, zřejmě podle jeho fyzikálních vlastností…
😉
Dál budu popisovat dobrý burčák…
Zdravotně prospívá tím, že

  • obsahuje hodně vitamínů
  • obsahuje živé kvasinky (upravuje mikroflóru střev)
  • obsahuje hodně fruktozy a sacharozy (lehce stravitelné cukry)
  • při zkonzumování většího množství pročistí střeva (´vypláchne´ jejich obsah)

😉
Pije se lehce, následky ale mohou být krátkodobě ´těžké´…
😉
A „na co je“?

  • aby vinaři vydělali
  • aby si i vinaři pochutnali

😉
Z běžně produkovaného burčáku se poté víno nedělá…

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ReHu

Na co je? Na dobrou náladu.
Jak se pije? Normálně, jak by se měl pít?
K čemu se pije? Podle chuti. Je celkem sladký. Většinou si průběžně zobeme klobásky, sýr s pečivem a pod
I kdyby neprospíval, pochutnám si. Je jen jednou do roka.

Upravil/a: ReHu

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

U mě je burčák na h…o,když napiju,tak jdu,proto ho nepiju a nejdu.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
ReHu

Jugare, já piju a nejdu 🙂 🙂 🙂

před 3350 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Jdeš,ale dýl…

před 3350 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek