Avatar uživatele
maruš

Mongolské jídlo.

Tak jako my máme knedlíky,ve Vietnamu rýži,v Mexiku fazole,tak by mě zajímalo,co mají v Mongolsku jako hlavní jídlo nebo přílohu.Děkuji.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? kropitko, anonym, kapka, anonym před 4787 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
beer

Zkušenosti nemám, takže něco je tu:
„Většina tradičních jídel je tvořena masem. Mongolové vaří mnoho druhů knedlíčků či placek z ječmenné mouky plněných masem. Chušúr jsou velké smažené knedlíky plněné výhradně skopovým masem. Dalším typem knedlíků jsou buuz, malé knedlíčky plněné masem a vařené v páře, nebo banš, masové knedlíčky vařené ve vodě. Maso se také často dusí (cuivan, budaatai huurga), nebo přidává do nudlových polévek (guriltai šol). Cuivan je nudlová směs se zeleninou a masem.“

http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Mon­golsk%C3%A1_kuc­hyn%C4%9B

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Mají toho asi také více,my se též nemůžeme rozhodnout,jestli knedlo,zelo,nebo svíčková,bram­borák?Hlavně asi to bude skopové.

Zdroj: http://recepty­.chytrazena.cz/ma­sita-jidla/jehneci-maso/dzalba-mongolske-narodni-jidlo-80858.html

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
tom004

džalba – mongolské národní jídlo.
Nevím jestli je jediné,ale mám to vyzkoušené.Je to dobrota.

Ingredience
4 jehněčí žebírka ( kotlety), l mrkev, l cibule, 0,5 l hovězího vývaru, 250g rýže, 2 lžíce sála (olej), 2 hřebíčky, 2 bobkové listy, sůl, pepř, koření na divočinu
Postup přípravy
Na sádle opečeme naklepaná a osolená žebírka, poté přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, mrkev a vložíme koření v gázovém sáčku a trochu podlijeme. Žebírka obracíme. K poloměkkým přidáme dobře propranou rýži a dolijeme vývar. Přiklopíme a dusíme asi 30 minut. Potom vyjmem koření a podáváme na nahřátém talíři. Rýži můžeme také upravoat zvlášť, ne současně s masem.

Recept mám vystřižen z časopisu Květy asi 10 let.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
kapka

Z vlastní zkušenosti z cestování po Mongolsku, je to už mnoho let zpátky, ale to nebude vadit: Kdybych měla říci úplně ta nejtypičtější jídla a nápoje, která Vám nabídnou úplně v každé jurtě /geru/, tak to budou bůdzy /knedlíky z mouky a vody plněné nožem nadrobno nakrájeným skopovým masem a vařené v páře/, dále polévka /masový vývar s domácími nudlemi z mouky a vody, kořeněná sušenými květy divoce rostoucího česneku/, sušený úplně tvrdý tvaroh, takové tvrdé kousky pečiva namazané silným tuhým škraloupem z mléka, vzniká to opravdu při převaření a nahrazuje to úspěšně máslo, dále slaný černý čaj s mlékem /čaj je lisovaný v takových větších krychlích, dovezený z Číny/, v létě kvašené kobylí mléko kumys /airak/.
Tradičních jídel je víc /např. chušur – to samé, co bůdzy, jen tvarované jako piroh a smažené na oleji nebo takové velké placky z mouky, smažené na oleji, o některých jídlech jsem jen četla/, ale napsala jsem jen ty, která jsme jedli opravdu na každém kroku.
Jako zajímavou specialitu mohu uvést pečeného sviště pro spestření jídelníčku, jen pozor na nákazu morem a na zažívací potíže, já je ze sviště, nevím proč, měla a pak se mu už vyhýbala.
Záleží hodně, kde se nacházíte a jaké jsou dostupné suroviny, ve městě to bude i zelenina, ale při dlouhém pobytu mezi pastevci jsme tedy o zeleninu nezavadili. Ještě tak žampiony, které rostou ve stepi. Ty pastevci sbírají, jiné houby vůbec. Dokonce si mysleli, když jsme jim houby /většinou klouzky/ přinesli, že jedlé jsou jen ty s čárkami pod kloboukem, jako má žampion a nevěřili, že se z klouzků neotrávíme 🙂/ Ale to už hodně zabíhám do detailů.
Jinak tedy, když maso, tak co nejtučnější.
Dám ještě odkaz na na článek z pera Markéty Hrdouškové, píše moc hezky o zemích, kde právě dlouhodobě pobývá /Mongolsko, Čína/ http://hrdousko­va.blog.idnes­.cz/c/24639/Kdo-neji-masoneni-Mongol.html

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek