Avatar uživatele
auluk

Mohu použít k výrobě sýru smetanu ke šlehání?

Chci vyrobit tento sýr a mohu použít smetanu ke šlehání?
Doplňuji:
http://www.klar­cinblog.cz/2009/03/­06/domaci-syr/

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: auluk

Zajímavá 0 před 4471 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Odpoveď byla označena jako užitečná

Našla jsem ingredience, takže můžeš použít i kupovanou „šlehačku“.

Suroviny potřebné k výrobě
Základními surovinami pro výrobu sýra jsou mléko, startovcí kultura nebo přírodní kyseliny a syřidlo.

MLÉKO
Sýr můžeme vyrábět z jakéhokoliv mléka užitkových zvířat. Můžeme použít čerstvé syrové(nepaste­rizované) kozí, ovčí či kravské mléko, mléko z obchodu od plnotučného až po odstředěné a speciální mléka z obchodů pro zdravou výživu. Jedna rada pro výběr mléka: „Čím čerstvější-tím lepší!“. Pokud nakupujete mléko v obhodě, vždy si zkontrolujte datum výroby a nespoléhejte se pouze na datum spotřeby. Mléko můžete též zmrazit předtím než jej budete chtít zpracovat.

Složení mléka Tuk 3.5%
Bílkoviny 3.5%
Laktóza 4.9%
Minerály 0.7%
Voda 87.4%

Typy Mléka
•Syrové kravské mléko – Pouřívá se hlavně k výrobě másla, tvrdých a italských sýrů. Někdo může mít problém s jeho dostupností.
•Syrové kozí mléko – Pouřívá se k výrobě fety a kozích sýrů. Lze ho použít pro většinu receptů. Také nebývá běžně k sehnání.
•Zpracované plnotučné mléko – Lze ho sehnat všude. Je dobře použitelné ve většině receptů. Bývá homogenizováno a může vyžadovat doplnění vápníku chloridem vápenatým.
•Zpracované polotučné mléko – Produkuje velmi kvalitní nízkotučné sýry, především je-li použito v receptech na krémové a měkké sýry. Opět bývá homogenizováno a může vyžadovat doplnění vápníku chloridem vápenatým. Výsledná sýrová hmota má sušší drobivou konzistenci.
•Odstředěné mléko – Produkuje kvalitní netučné sýry, především je-li použito v receptech na krémové a měkké sýry. Výborné pokud jej zkombinujeme se smetanou, abychom napodobili syrové mléko. Bývá také homogenizováno a může vyžadovat doplnění vápníku chloridem vápenatým. Výsledná sýrová hmota má sušší drobivou konzistenci.
•Smetana – Pouřívá se k výrobě másla a zlepšuje obsah smetany v odstředěném mléce pro použití k výrobě tvrdých sýrů.
•Nízkotučná smetana – Používá se k výrobě dezertních sýrů např. Marscapone.
Mléko z obchodu
Mléko z obchodu je homogenizované, to znamená, že kousky tuku jsou mechanicky rozbity na mikroskopické částice. Touto operací se předchází usazování smetany v mléce. Homogenizace také pozměňuje mléčnou bílkovinu. Pokud bychom tuto vlastnost nekompenzovali nepodaří se nám vyrobit dostatečně pevnou sýřeninu pro výrobu tvrdých sýrů. Pokud vyrábíme sýr cottage nebo některý z tvrdých sýrů z kupovaného mléka, musíme si připravit speciální směs. Základní recept je 1 díl smetany na 7 dílů odstředěného mléka.

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym, mosoj Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek