Pustila jsem se letos do „syslí“ sezóny- tvořila jsem pečený čaj,
který se ovšem začal kazit, ač jsem postup dodržela podle receptu, měla
víčka vyvařená a sklenice 2× vypláchnuté v teplé vodě a zkoušela jsem
zeleninovo-houbovou čalamádu- postup stejný, zavařované podle
návodu…přesto se mi oba výtvory začaly kazit. Jsou uskladněné ve sklepě
a začaly jakoby kvasit (víčka nafouklá, při otevření začne pěnit). Mohl
by mi prosím někdo poradit, čeho se při podobných akcích vyvarovat, aby
potom mé výtvory nekončily spláchnuté v záchodě? Zkoušela jsem
zatlačovací i šroubovací sklenice, víčka i vršek sklenic otřít alpou,
přesto to končí katastrofou…
Doplňuji:
Tak že by byla chyba v tom, že jsem čalamádu (=směs povařených hub,
papriky, cibule a rajčata zasyrova) plnila studenou a jen zalila horkým
nálevem a sterilovala v hrnci a pak už neotáčela? Popř. nemohla být chyba
v tom, že jsem sklenice plnila moc po vršek? Děkuji všem za rady, zkusím
se polepšit, respektive dávám tomu poslední šanci, jestli to zas bude zlý,
definitivně se zaříkám, že s tím končím…
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 8Pro koho je otázka zajímavá? manon, johana 56, hanulka11, Pájo, Wang, Damiana, briketka10, anonym před 4409 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Všechna víčka potřebují po případné sterilizaci hned, ještě za
tepla, otočit sklenice dnem vzhůru, aby se při chládnutí „přicucla“ a
zkontrolovat. Pak se nekazí.
Doplňuji:
Bude to tím, co píšeš v doplnění.
Pokud se víčko správně přichytne, lehce se prohloubí dovnitř a nejde
lehce povolit (to je ona kontrola).
Zkus to. Uvidíš, že se zadaří!
Jo, ty co se nechytnou, můžeš obsah spotřebovat hned, nebo zkusit znovu
dotáhnout, opět zahřát, otočit a poznáš jak se chytly. Všechna víčka
totiž hlavně opakovaným používáním ztrácejí přilnavost a je nutné je
pak vyhodit.
Upravil/a: www
2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Lucijej, beer Nahlásit |
Fakt netuším, kde děláš chybu. Obojí je nutné plnit do sklenic opravdu za horka a zavřít ihned sklenice a otočit dnem vzhůru a nechat vychladnout . Nikdy se mi nic nezkazilo.Nikdy neotírám víčka alpou nebo jinými blbostmi . Prostě omyji osuším .
Doplňuji:
Víčka používám opakovaně mnoho let – nevyhazuji je . Pokud se šetrně
otevřou ,mohu je použít opakovaně./moje zkušenost/ Vždy vše plním jen po
hrdlo sklenice, nikdy ne až nahoru.
Upravil/a: hanulka11
5Kdo udělil odpovědi palec? elektrikář, johana 56, Katusa, Wang, briketka10
před 4409 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Katuso, problém může být už v nedostatečném provaření směsi.
Pečené čaje mi trochu připomínají „zavařeninu“ do čaje, kterou
dělávala ještě moje babička. Dávala ovšem na 1 kg ovoce 1 kg cukru a
vařila ovoce do zhoustnutí. Vůbec nevadilo, že bylo sladší, protože
v čaji to bylo akorát. Tahle oslazená a důkladně provařená směs se
nekazila.
V receptech na „pečené čaje“ podle dnešní receptur se doporučuje
používat víčka na závit. Podívej se na skleničky, jestli jsou víčka
v pořádku. Pokud jsi používala zavařovací hlavu, tak může být špatná
a víčka nemusí dobře uzavírat.
Po každém zavařování dělám zkoušku – poklepu prstem na víčko a
podle zvuku poznám, zda dobře chytlo. Pokud je zvuk „dutý“, tak zkusím
víčkem pootočit. Buď potom vyměním víčka, která nedrží a produkty
znovu zavařím, nebo ty, u nichž si nejsem úplně jistá, dám do ledničky
a spotřebuji. Skladuji jenom zavařeniny, kde mám jistotu, že jsou
v pořádku.
Skleničky a víčka umývám ve vodě s přídavkem Jaru, důkladně opláchnu
a poutírám. Nechám je na vzduchu doschnout ještě alespoň hodinu.
Doplňuji:
U té čalamády je nutná sterilizace. Škoda houbiček a zeleniny, když je
to teď na vyhození. Okurky jsme s tchýní také jeden rok podle receptu
jenom zalily horkým nálevem, obrátily na víčka a přikryly dekou, aby
chladnutí bylo velice pozvolné. Zavařeniny se mi nekazívají, ale tehdy to
bylo docela veselé. Chytla se asi jenom třetina víček. Takže zbytek šel
odvíčkovat a hezky do zavařovacího hrnce. Od té doby neexperimentuji. Leze
to totiž zbytečně do peněz.
Upravil/a: anonym
5Kdo udělil odpovědi palec? aramah, elektrikář, Katusa, anonym, Wang
před 4409 dny
|
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?aramah Nahlásit |
Já teda pokaždé při zavařování používám nová víčka, aby je
pěkně zavařovací hlava natvarovala na sklenici. Sklenice a nová víčka
předmeju vodou a jarem.
Vše ale těsně před použitím – plněním – vyvařím ve vroucí vodě
(sklenice i víčka), vždy na jednu várku. Sklenice otřu fik-fik jen
zvenčí kromě hrdel. Rychle plním do ještě horké sklenice, přelévám
hodně horkým zavařovacím nálevem. Všechny operace dělám hodně za horka,
tak je všechno sterilní.
Po zavaření také stavím sklenice na víčka a po vychladnutí kontroluji,
jestli drží.
0 Nominace Nahlásit |
Víčka a lahve umýt saponátem a dobře vypláchnout (nic víc) – nechat okapat. Základem je dobře uzavřená sklenice – po naplnění a uzavření otočím na chvíli vzhůru nohama, prohlídnu dokola nesmí ukapávat ! – pouze tak je dobře zavřená. Pak zavařit – zavařuje se různě, u nás ponořené plně ve vodě. Někdo v troubě, někdo v mikrovlnce – ale to já nezkoušela. To jsou jednoduché rodinné postupy a funguje to.
0 Nominace Nahlásit |
Kvašení obsahu je špatná sterilizace. Podívejte se do kuchařky tam jsou
teploty a čas po který se konzervy musí zahřívat. Sklenice nesmí stát jen
tak v hrnci musí být na podložce. Stalo se mi,že 10 prvních sklenic
normálně chytlo a v druhé várce mi u několika ulítlo dno.Druhá várka
se musí dát jen do vlažné vody..Pokud používám šroubovací víčka
ještě jednou je horká utáhnu, a překlápím Ve sklenici musí zůstat asi
1.5 cm až 2. Volného místa po vzduch který po ohřátí a uniknutí
vytváří podtlak který konzervu uzavře.
Doplňuji:
Jetše je dobré si v drogerii koupit zavařovací teplomněr.
Upravil/a: elektrikář
0 Nominace Nahlásit |
pečené čaje se nevaří, ale pečou na plechu v troubě – pokud já to
znám – někdo to dělá třeba jinak ,ale pak to není pečený čaj
a také je nutné je plnit horké do skleniček
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |