Avatar uživatele
Mr.Jan

Je kypřící prášek do pečiva nezdravý?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? da ny, Ametyst před 952 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
da ny

„Obyčejný“, ano.
E450 – Difosforečnany (sodné, draselné a vápenaté), z kyseliny fosforečné. Při zvýšeném množství, způsobují ztrátu Ca v kostech (odvápnění).
Není to „fér“ potravina, fér je, ta informace o ní (viz. odkaz Pepa25)
Té ůšmakulády“ je všude kolem mnoho. V malém množství neškodí.
Přidávají se do potravin jako látky, které upravují kyselost. Také jde o kypřící látky, stabilizátory, emulgátory a tavicí soli. Také zabraňují nežádoucím reakcím kovů. Často se přidávají do masných výrobků. Najdeme je i v některých pekařských výrobcích, nebo v tavených sýrech!!!
https://www.e­mulgatory.cz/e450/

Celkem bezpečný (dražší) je bezfosfátový Kypřící prášek do pečiva S VINNÝM KAMENEM.
Po pečivu citlivější osoby nepálí žáha, neprojevují se dyspeptické obtíže.

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
marci1

Je. Obsahuje kyselé složky: fosforečné soli, které jsou obsaženy také v tavených sýrech a používají se i na výrobu šumivých nápojů. ☹

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Pepa25

Není. Hlavní složkou je hydrogenuhličitan sodný neboli jedlá soda (soda bicarbona). Další složky bývají kypřící látky např. difosforečnany, ty mohou mít ve vysokých dávkách nežádoucí účinky, ale nejsou vyloženě škodlivé.

Zdroj: https://www.fer­potravina.cz/sez­nam-ecek/E450

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Ametyst

Nepochopila jsem, proč se přidává modifikovaný škrob, v množství obvykle kolem 15 %.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
cochee

Ametyst: modifikovaných škrobů je halda, jen těch, které mají přiděleno „éčko,“ je kolem dvaceti. Takže pokud není přesně uvedeno E***, nebo slovně vyjmenováno, jakým způsobem je pouřitý škrob zmodifikován, tak se o jeho účelu v prdopeči můžeme jen dohadovat.

Nový příspěvek