Avatar uživatele
Svozilka

Jaké zdravé varianty oleje používáte?

Zdravím, jaké máte nejoblíbenější zdravé varianty ke klasickému oleji na smažení? Viděla jsem teď nějaký rozhovor s Havlíčkem, kde říkal, že třeba olivový olej není vůbec vhodný na smažení a že když už, tak prostě použít klasický řepkový. Moc nevím, co si o tom myslet 😁 Co na to říkáte? Určitě jsou nějaké vhodnější varianty.

Zajímavá 0 před 50 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
elkon

Na smažení řepkový olej, případně sádlo. Olivový olej je hlavně na saláty.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Savier

Máslo. Také jsem už smažil řízky na kokosovém. To byla ale trochu „exotika“.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Nejzdravější je sádlo, až po něm řepkový olej.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Má pravdu
Co si máte myslet?
To, co je dokázané a pravdivé.
Na internetu lze najít složení olejů včetně bodu kouřivosti. U olejů záleží na obsahu/složení Omega 3, 6 a 9.
Jediné 3 oleje splňují tu podmínku, že obsahují Omega 3 a 6 (zdravé).
Úplně nejzdravější a s nejlepším složením (pro lidské zdraví, bez devastace cév), je OLEJ ŘEPKOVÝ (bylo již v několika TV pořadech (odborníci chemicko potravinářského průmyslu, těm se dá věřit více, než mnohým výživovým poradcům, nebo lékařům).
Za ním v závěsu, je olej OLIVOVÝ. Většina z nich je panenských, ty nejsou nikdy vhodné na smažení!
Na tepelnou úpravu nepoužívám NIKDY, a protože mi příliš nechutná, až na 3 jídla ho vůbec nepoužívám.
Další, nejlevnější a bohužel velmi používaný je olej slunečnicový.
Má sice nějaké omega 3, ale velmi málo. na poměr omega 9 (!) a 6. Nepoužívám nikdy.
On totiž způsobuje „zánět“ v žíle (pozor, nezaměňovat, s dg. zánětu žil). A pokud je nedostatek Mg (80% populace), společně přijímaného s Ca (aby ho tělo vůbec přijalo) a dalšími kamarády z řady vitamínů řady B (6)a D. Způsobuje zúžení cív a v nich něco, jako „mističky“ (pro představu), kde se pak snadno usazuje cholesterol. Zdravou žílou proběhne, jako fík, i kdybyste denně jedla bůček 😉
A protože nám ho naše maminky, babičky a prababičky „cpali“, spolu se 100% tuky a „másly“, typu Kunerol, Linco, Rama, Hera, Flora a jinými nebezpečnými „srágorkami“ (nesmí mi do kuchyně, dobře 30 let, cukroví, jen z másla). A máme tady ischemické choroby H a D končetin, infarkty a mrtvice /které podporuje deficit hořčíku).
SMAŽENÍ
na smažení je nejzdravější sádlo (a nevsákne se tolik, jako oleje). Má vysoký bod kouřivosti, není karcinogenní.
Když se přece jen smaží na řepkovém oleji, je žádoucí, přidat PL sádla (alespoň) nebo mix.
Může se vjednom kastrolu usmažit několik dávek.
Další vhodný tuk na snažení je ghí (přepuštěné máslo). Usmažit řízek apod. Zlikvidovat a na další smažení dát nové ghí.
Tak to je v kostce o zdravém smažení, olejích. 😉

Kokosové tuky (modní vlny), jsou dobré do krémů,(kosmetiky, ne do střev.
Vysoký bod kouřivosti má olej rýžový. není však na smažnmí. Je tak párkrát do roka,
na potření plátku masa, který se osmahne. Nemá však žádné omega3. Jen 9 a 6 (což není zdravé).

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Sádlo.
Olivový je myslím hlavně do studené kuchyně.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cappuccino

Kde muzu, tak pouzivam olivovy olej! Ale zase abychom nezili tak zdrave, tak nam ho tak zdrazili, ze musime sahnout i po jinych olejich.
Casto taky pouzivam sadlo na smazeni.
Havlicek nemluvil pravdu!!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cochee

Pokud jde o smažení, tak sádlo. Méně často slunečnicový olej, i když je nevhodný ke smažení. Řepkový olej ne, pro naši rodinu je senzoricky hnusný – nebudem konzumovat něco, co je nám až odporné, byť by to bylo sebezdravější. Ono u smažení nejde moc o zdravost, spíš o odolnost proti tepelné degradaci. Jakmile se sebezdravější olej použije ke smažení, je po zdravosti.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Great4M

Na smažení taky klasický řepkový olej, ale vždycky jen jednou a když třeba dělám řízky a je jich víc, tak olej vyměním, aby se nepřepaloval, pak je to hodně špatný a tvoří se v tom spousta karcinogenních látek. A na pečení jsem si oblíbila tady ten ve spreji https://www.al­pik.cz/mistr-pekar-300ml/. Je to super praktický, hezky rychle si tím vždycky vymažu formu nebo co potřebuju, neumastím se u toho a vydrží to dlouho.

Avatar uživatele
Romca2015

Na smažení je dobré vybírat oleje s vyšším bodem kouření, protože ty jsou stabilnější na vysoké teploty. Olivový olej, zejména extra panenský, má nižší bod kouření, takže se nehodí pro vysokoteplotní vaření, ale je skvělý pro mírné smažení nebo jako dochucovadlo.

Řepkový olej je populární volba, protože má poměrně vysoký bod kouření a je vhodný pro smažení, stejně jako je relativně levný a má příznivý poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin.

Avatar uživatele
Ametyst

Da ny, pamatuji si dobu, kdy byl řepkový olej nejméně vhodný pro potravinářské účely,a byl vychvalován jako technický olej. Důvodem byl obsah kyseliny erukové jako karcinogenní látky. Bezerukovou řepku se nedařilo vypěstovat. Nevím, jaký pokrok se udál od té doby, ale trocha skepse neuškodí. 🙂

Avatar uživatele
da ny

Tabulku olej§ s obsahy mastných kyselin, nějak nemůžu dohledat, už je to řada let, co jsem ji pročítala. Bylytam všechny SAFA, MUFA a PUFA (;-)), obsah a poměr.
ŘEPKOVÝ olej vede.
Toto je jen náhrada:
https://www.stob­klub.cz/clanek/jak-se-lisi-jednotlive-tuky-a-oleje-ve-slozeni-mastnych-kyselin-/
Tady, na konci zdroje, také zjistíte, že NEJZDRAVĚJŠÍ, Z BĚŽNÝCH OLEJŮ A TUKŮ JE OLEJ ŘEPKOVÝ:
https://www.o­lejnadzlato.cz/wp-content/upload­s/2022/07/vyz­nejme-se-v-tucich-020621.pdf
https://www.vi­taherbals.cz/new­s/omega-3-6-9-mastne-kyseliny-zdrave-tuky-pro-nas-organismus?srsltid=­AfmBOoqNNNEQt4PDGAl­dSERyMUuc5pvpQNsbE­OkFeNhVLUrQw2kPR-V5
OMEGA-3 A JEJÍ NEDOSTATEK
OMEGA-6 A JEJÍ NADBYTEK
a ideální poměr omega-6 a omega-3 se považuje 2:1 nebo 3:1.

Nový příspěvek