Zdravím, jaké máte nejoblíbenější zdravé varianty ke klasickému oleji na smažení? Viděla jsem teď nějaký rozhovor s Havlíčkem, kde říkal, že třeba olivový olej není vůbec vhodný na smažení a že když už, tak prostě použít klasický řepkový. Moc nevím, co si o tom myslet 😁 Co na to říkáte? Určitě jsou nějaké vhodnější varianty.
Zajímavá 0 před 50 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Na smažení řepkový olej, případně sádlo. Olivový olej je hlavně na saláty.
0 Nominace Nahlásit |
Máslo. Také jsem už smažil řízky na kokosovém. To byla ale trochu „exotika“.
0 Nominace Nahlásit |
Má pravdu
Co si máte myslet?
To, co je dokázané a pravdivé.
Na internetu lze najít složení olejů včetně bodu kouřivosti. U olejů
záleží na obsahu/složení Omega 3, 6 a 9.
Jediné 3 oleje splňují tu podmínku, že obsahují Omega 3 a 6
(zdravé).
Úplně nejzdravější a s nejlepším složením (pro lidské zdraví, bez
devastace cév), je OLEJ ŘEPKOVÝ (bylo již v několika TV pořadech
(odborníci chemicko potravinářského průmyslu, těm se dá věřit více,
než mnohým výživovým poradcům, nebo lékařům).
Za ním v závěsu, je olej OLIVOVÝ. Většina z nich je panenských, ty
nejsou nikdy vhodné na smažení!
Na tepelnou úpravu nepoužívám NIKDY, a protože mi příliš nechutná, až
na 3 jídla ho vůbec nepoužívám.
Další, nejlevnější a bohužel velmi používaný je olej
slunečnicový.
Má sice nějaké omega 3, ale velmi málo. na poměr omega 9 (!) a
6. Nepoužívám nikdy.
On totiž způsobuje „zánět“ v žíle (pozor, nezaměňovat, s dg.
zánětu žil). A pokud je nedostatek Mg (80% populace), společně
přijímaného s Ca (aby ho tělo vůbec přijalo) a dalšími kamarády
z řady vitamínů řady B (6)a D. Způsobuje zúžení cív a v nich něco,
jako „mističky“ (pro představu), kde se pak snadno usazuje cholesterol.
Zdravou žílou proběhne, jako fík, i kdybyste denně jedla bůček 😉
A protože nám ho naše maminky, babičky a prababičky „cpali“, spolu se
100% tuky a „másly“, typu Kunerol, Linco, Rama, Hera, Flora a jinými
nebezpečnými „srágorkami“ (nesmí mi do kuchyně, dobře 30 let,
cukroví, jen z másla). A máme tady ischemické choroby H a D končetin,
infarkty a mrtvice /které podporuje deficit hořčíku).
SMAŽENÍ
na smažení je nejzdravější sádlo (a nevsákne se tolik, jako oleje). Má
vysoký bod kouřivosti, není karcinogenní.
Když se přece jen smaží na řepkovém oleji, je žádoucí, přidat PL
sádla (alespoň) nebo mix.
Může se vjednom kastrolu usmažit několik dávek.
Další vhodný tuk na snažení je ghí (přepuštěné máslo). Usmažit
řízek apod. Zlikvidovat a na další smažení dát nové ghí.
Tak to je v kostce o zdravém smažení, olejích. 😉
Kokosové tuky (modní vlny), jsou dobré do krémů,(kosmetiky, ne do
střev.
Vysoký bod kouřivosti má olej rýžový. není však na smažnmí. Je tak
párkrát do roka,
na potření plátku masa, který se osmahne. Nemá však žádné omega3. Jen
9 a 6 (což není zdravé).
Upravil/a: da ny
0 Nominace Nahlásit |
Kde muzu, tak pouzivam olivovy olej! Ale zase abychom nezili tak zdrave, tak
nam ho tak zdrazili, ze musime sahnout i po jinych olejich.
Casto taky pouzivam sadlo na smazeni.
Havlicek nemluvil pravdu!!
0
před 50 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Pokud jde o smažení, tak sádlo. Méně často slunečnicový olej, i když je nevhodný ke smažení. Řepkový olej ne, pro naši rodinu je senzoricky hnusný – nebudem konzumovat něco, co je nám až odporné, byť by to bylo sebezdravější. Ono u smažení nejde moc o zdravost, spíš o odolnost proti tepelné degradaci. Jakmile se sebezdravější olej použije ke smažení, je po zdravosti.
0
před 44 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Na smažení taky klasický řepkový olej, ale vždycky jen jednou a když třeba dělám řízky a je jich víc, tak olej vyměním, aby se nepřepaloval, pak je to hodně špatný a tvoří se v tom spousta karcinogenních látek. A na pečení jsem si oblíbila tady ten ve spreji https://www.alpik.cz/mistr-pekar-300ml/. Je to super praktický, hezky rychle si tím vždycky vymažu formu nebo co potřebuju, neumastím se u toho a vydrží to dlouho.
Na smažení je dobré vybírat oleje s vyšším bodem kouření, protože ty jsou stabilnější na vysoké teploty. Olivový olej, zejména extra panenský, má nižší bod kouření, takže se nehodí pro vysokoteplotní vaření, ale je skvělý pro mírné smažení nebo jako dochucovadlo.
Řepkový olej je populární volba, protože má poměrně vysoký bod kouření a je vhodný pro smažení, stejně jako je relativně levný a má příznivý poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin.
Da ny, pamatuji si dobu, kdy byl řepkový olej nejméně vhodný pro potravinářské účely,a byl vychvalován jako technický olej. Důvodem byl obsah kyseliny erukové jako karcinogenní látky. Bezerukovou řepku se nedařilo vypěstovat. Nevím, jaký pokrok se udál od té doby, ale trocha skepse neuškodí. 🙂
Tabulku olej§ s obsahy mastných kyselin, nějak nemůžu dohledat, už je
to řada let, co jsem ji pročítala. Bylytam všechny SAFA, MUFA a PUFA (;-)),
obsah a poměr.
ŘEPKOVÝ olej vede.
Toto je jen náhrada:
https://www.stobklub.cz/clanek/jak-se-lisi-jednotlive-tuky-a-oleje-ve-slozeni-mastnych-kyselin-/
Tady, na konci zdroje, také zjistíte, že NEJZDRAVĚJŠÍ, Z BĚŽNÝCH
OLEJŮ A TUKŮ JE OLEJ ŘEPKOVÝ:
https://www.olejnadzlato.cz/wp-content/uploads/2022/07/vyznejme-se-v-tucich-020621.pdf
https://www.vitaherbals.cz/news/omega-3-6-9-mastne-kyseliny-zdrave-tuky-pro-nas-organismus?srsltid=AfmBOoqNNNEQt4PDGAldSERyMUuc5pvpQNsbEOkFeNhVLUrQw2kPR-V5
OMEGA-3 A JEJÍ NEDOSTATEK
OMEGA-6 A JEJÍ NADBYTEK
a ideální poměr omega-6 a omega-3 se považuje 2:1 nebo 3:1.
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |