Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 16.září 22:04

Má pravdu
Co si máte myslet?
To, co je dokázané a pravdivé.
Na internetu lze najít složení olejů včetně bodu kouřivosti. U olejů záleží na obsahu/složení Omega 3, 6 a 9.
Jediné 3 oleje splňují tu podmínku, že obsahují Omega 3 a 6 (zdravé).
Úplně nejzdravější a s nejlepším složením (pro lidské zdraví, bez devastace cév), je OLEJ ŘEPKOVÝ (bylo již v několika TV pořadech (odborníci chemicko potravinářského průmyslu, těm se dá věřit více, než mnohým výživovým poradcům, nebo lékařům).
Za ním v závěsu, je olej OLIVOVÝ. Většina z nich je panenských, ty nejsou nikdy vhodné na smažení!
Na tepelnou úpravu nepoužívám NIKDY, a protože mi příliš nechutná, až na 3 jídla ho vůbec nepoužívám.
Další, nejlevnější a bohužel velmi používaný je olej slunečnicový.
Má sice nějaké omega 3, ale velmi málo. na poměr omega 9 (!) a 6. Nepoužívám nikdy.
On totiž způsobuje „zánět“ v žíle (pozor, nezaměňovat, s dg. zánětu žil). A pokud je nedostatek Mg (80% populace), společně přijímaného s Ca (aby ho tělo vůbec přijalo) a dalšími kamarády z řady vitamínů řady B (6)a D. Způsobuje zúžení cív a v nich něco, jako „mističky“ (pro představu), kde se pak snadno usazuje cholesterol. Zdravou žílou proběhne, jako fík, i kdybyste denně jedla bůček 😉
A protože nám ho naše maminky, babičky a prababičky „cpali“, spolu se 100% tuky a „másly“, typu Kunerol, Linco, Rama, Hera, Flora a jinými nebezpečnými „srágorkami“ (nesmí mi do kuchyně, dobře 30 let, cukroví, jen z másla). A máme tady ischemické choroby H a D končetin, infarkty a mrtvice /které podporuje deficit hořčíku).
SMAŽENÍ
na smažení je nejzdravější sádlo (a nevsákne se tolik, jako oleje). Má vysoký bod kouřivosti, není karcinogenní.
Když se přece jen smaží na řepkovém oleji, je žádoucí, přidat PL sádla (alespoň) nebo mix.
Může se vjednom kastrolu usmažit několik dávek.
Další vhodný tuk na snažení je ghí (přepuštěné máslo). Usmažit řízek apod. Zlikvidovat a na další smažení dát nové ghí.
Tak to je v kostce o zdravém smažení, olejích. 😉

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 16.září 22:19

Má pravdu
Co si máte myslet?
To, co je dokázané a pravdivé.
Na internetu lze najít složení olejů včetně bodu kouřivosti. U olejů záleží na obsahu/složení Omega 3, 6 a 9.
Jediné 3 oleje splňují tu podmínku, že obsahují Omega 3 a 6 (zdravé).
Úplně nejzdravější a s nejlepším složením (pro lidské zdraví, bez devastace cév), je OLEJ ŘEPKOVÝ (bylo již v několika TV pořadech (odborníci chemicko potravinářského průmyslu, těm se dá věřit více, než mnohým výživovým poradcům, nebo lékařům).
Za ním v závěsu, je olej OLIVOVÝ. Většina z nich je panenských, ty nejsou nikdy vhodné na smažení!
Na tepelnou úpravu nepoužívám NIKDY, a protože mi příliš nechutná, až na 3 jídla ho vůbec nepoužívám.
Další, nejlevnější a bohužel velmi používaný je olej slunečnicový.
Má sice nějaké omega 3, ale velmi málo. na poměr omega 9 (!) a 6. Nepoužívám nikdy.
On totiž způsobuje „zánět“ v žíle (pozor, nezaměňovat, s dg. zánětu žil). A pokud je nedostatek Mg (80% populace), společně přijímaného s Ca (aby ho tělo vůbec přijalo) a dalšími kamarády z řady vitamínů řady B (6)a D. Způsobuje zúžení cív a v nich něco, jako „mističky“ (pro představu), kde se pak snadno usazuje cholesterol. Zdravou žílou proběhne, jako fík, i kdybyste denně jedla bůček 😉
A protože nám ho naše maminky, babičky a prababičky „cpali“, spolu se 100% tuky a „másly“, typu Kunerol, Linco, Rama, Hera, Flora a jinými nebezpečnými „srágorkami“ (nesmí mi do kuchyně, dobře 30 let, cukroví, jen z másla). A máme tady ischemické choroby H a D končetin, infarkty a mrtvice /které podporuje deficit hořčíku).
SMAŽENÍ
na smažení je nejzdravější sádlo (a nevsákne se tolik, jako oleje). Má vysoký bod kouřivosti, není karcinogenní.
Když se přece jen smaží na řepkovém oleji, je žádoucí, přidat PL sádla (alespoň) nebo mix.
Může se vjednom kastrolu usmažit několik dávek.
Další vhodný tuk na snažení je ghí (přepuštěné máslo). Usmažit řízek apod. Zlikvidovat a na další smažení dát nové ghí.
Tak to je v kostce o zdravém smažení, olejích. 😉

Kokosové tuky (modní vlny), jsou dobré do krémů,(kosmetiky, ne do střev.
Vysoký bod kouřivosti má olej rýžový. není však na smažnmí. Je tak párkrát do roka,
na potření plátku masa, který se osmahne. Nemá však žádné omega3. Jen 9 a 6 (což není zdravé).