Avatar uživatele
www

Jaké máte zkušenosti se skladováním křížal a co se Vám osvědčilo?

Mám jen jablka, menší množství a nepotřebuji to skladovat rok. Na netu jsem našel různé tipy, od řídkého platěného pytlíku až po dózy, třeba i skleněné. Přece jen ovoce není suché na troud a nerad bych aby v uzavřeném obalu zplesnivělo, při prodyšném uzavření zase může ovoce napadnot hmyz.
Doplňuji:
Zapomněl jsem sdělit, že bydlím v paneláku. Relativně chladnou místnost zde nenajdu, a ten hmyz je téměř všudepřítomný, byť v malém množství díky čistotě. Obávám se, že takovou potravu neodmítne a záhy se objeví, byt není totiž neprodyšný ☹ .
Díky všem za vlastní zkušenosti!

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: www

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? beer, bolak, anonym, marci1, anonym před 4052 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
beer

Odpoveď byla označena jako užitečná

Touto dobou té vyrábím křížaly (pokud je z čeho) v troubě. Požaduji aby vydržely alespoň do Vánoc, někdy je konzumuji i dost později a bydlím rovněž v paneláku.
Dřív jsem je dával do sklenic od zeleniny, s těmi sklenicemi po naplnění znovu hodil do trouby ohřát a pak uzavřel, skladoval ve spíži. Teď jsem se na tento způsob vykašlal – křížal nemívám moc – takže mám jen papírové sáčky, vložím do nich a ve spížce do Vánoc vydrží spolehlivě, neboj. Zatím jsem v nich hmyz neobjevil ani po delší době, ale pravda – rok to nevydrželo ))
Doplňuji:
Nevydrželo, poněvadž jsem to zblajznul ))

Upravil/a: beer

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?www Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Léta už používám plátěný pytlík a na delší čas potom velké sklenice od okurek s plastovým víčkem. Sklenice nechávám v temné a relativně chladné komoře, pytlík je stále v pohotovosti v kuchyni. Za celá léta jsem s křížalami neměl jediný problém. Většinou nám křížaly vydrží do konce února či poloviny března.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
bolak

My to dáváme do sklenic jak říká Drap, ale do malejch. Normálně usušíš na papíře na topení a pak zavíčkuješ. A do malejch proto že kdyby nějaký ta křížala byla náhodou špatně usušená, tak ti od toho nezplesniví celá sezónní várka. Do pytlíku bych to nedával, tam se ti do toho pustěj moli.

Pokud bys na to neměl doma dost místa, tak můžeš zkusit sušičku ovoce. Ty levnější stojej kolem šesti set a nebude ti to vodlítávat po pokoji když vodevřeš vokno, v tom je asi ta hlavní výhoda sušiček, že po každém větrání nebudeš muset shánět smetáček, abys to mohl namést na lopatku a z ní pak nasypat zpátky na papíry. Na druhou stranu ty křížaly pak v puse nebou krásně chroupat, takže ono něco za něco…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Používám plátěný pytlík a křížaly jsou o.k.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cochee

Ano, my také plátěný pytlík, ale i keramické dózy. Přestože křížaly nejsou absolutně suché, nevzpomínám si, že by snad chytily plíseň a těm hmyzákům asi taky nechutnají, neviděl jsem v nich „návštěvníky.“

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Janka Terová

https://www.gas­trofresh.cz/jak-uchovat-zeleninu-a-ovoce-aby-zustalo-cerstve/ může se hodit :)

před 1311 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
johana 56

Používám plátěný pytlík,přidávám pár hřebíčků a kousek zázvoru v malém papírovém sáčku s dírkami.Koření dodá řížalám jemnou vůni, chuťově je vylepší a neláká nežádoucí mlsouny.

před 4052 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek