"Romadúr pochází z kategorie tzv. sýrů s červeným mazem, které zrají od povrchu dovnitr.
O jeho vznik se postarali sýraři v Belgii. Zde získal i svůj název, signalizující, že se k jeho výrobě používalo čerstvě nadojené plnotučné mléko (remoudre).
Pro český romadúr jsou typické, na rozdíl třeba od německých sýrů tohoto druhu, hluboké prozrání a velmi výrazná pikantní chuť i vůně.
Nejslavnější varianty v Evropě
Pont l’Eveque – Normandie.
Livarot – Francie
Munste r – Alsasko, Německo, Švýcarsko
Maroilles – Francie
Limburský – Belgie,Německo
Langres – Francie.
Epoisses – Burgundsko
Reblochon – Savojsko "
Zajímá-li vás historie německého sýra Romadur, pročtěte si odkaz. Třeba někdy později někdo využije.
"Odkud pochází název Romadur, je kontroverzní.
https://www.kaesewelten.info/kasesorten/romadur/
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Treba romadur. Neni to ceskysyr, ale belgicky. Jako alternativa se nabizi treba Limburger.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek